Deštivý 13. Den Kozla
Hodnocení: 1,58 Hodnotících: 12 Zobrazeno: 8625x
Tuto sobotu proběhl již třináctý ročník tradičních pivních slavností ve Velkých Popovicích. Jaký byl Den Kozla letos?
Velké Popovice působily při příjezdu dojmem obleženého města. Policejní automobily, zátarasy, objížďky a spousta lidí. Velkopopovičtí nepivaři asi z této akce moc velkou radost nemají. Na druhou stranu, jednou do roka se to snad dá vydržet, Den Kozla navíc končí v ohleduplných 20 hodin.
Cestou k centru hlavního dění jsem míjel spoustu stánků se vším možným, od pouťových sladkostí po čínská autíčka na dálkové ovládání. I přes vytrvalý déšť bylo všude plno lidí a já se poprvé zamyslel, jak by to asi vypadalo, kdyby se počasí opravdu vydařilo…
O co jde na Dnech Kozla? Především o pivo a o zábavu. Tedy kozlovské stánky převážně s výčepní „desítkou“ ze sudů i z cisterny (letos za 17 Kč), exkurze v pivovaru, soutěže a hudební vystoupení. Hudba byla především folk a country, ostatně Kozel se prezentuje jako partner tohoto žánru. Letošní slavnost byla navíc pojata jako Velká hasičská show. Návštěvníci měli možnost shlédnout ukázky hasičské práce (já viděl akorát slaňování) a výstavku historických hasičských vozidel.
Vystoupení skupiny Fleret.
Při příležitosti Velké hasičské show bylo také čepováno unikátní pivo, Velkopopovický Kozel Florian. Jednalo se o speciál, který byl, jak praví oficiální charakteristika, „kvasnicový, nefiltrovaný a nepasterizovaný, se stupňovitostí na úrovni ležáků.“
Florian byl k dostání jen na jednom místě, přímo v areálu pivovaru. Když jsem se ptal u stánků s Kozlem, kde seženu kvasnicové pivo, byl jsem poslán hledat nejdelší frontu. Skutečně, zájem o kvasnicového Kozla byl značný, a já se podruhé zamyslel, jak by to asi vypadalo, kdyby se počasí opravdu vydařilo. O kolik by byla fronta delší? Nakonec nebylo tak zle a k Florianovi jsem se propracoval za 12 minut. Obsluha se opravdu snažila.
Dlouhá fronta k výčepu kvasnicového piva.
K Florianovi každý dostal skládací papírovou hasičskou přilbu. Její složení bylo takovým malým testem střízlivosti.
A jaký byl svatý Florian? Chuť měl nikterak překvapivě plnější a zajímavější, než běžně točená desítka. A jeho barva byla mnohem tmavší. Každopádně, při srovnání běžného a kvasnicového piva bylo poznat, že jsou to oba Kozlové. Kvasnicového Kozla jsem si vychutnal s vědomím, že piji opravdový unikát.
Temná barva kalného kvasnicového Floriana. Bude ještě někdy příležitost k jeho ochutnání?
Na závěr přikládám ještě několik obrázků a výtku směrem k pořadatelům. Opět jsem se totiž musel zamyslet, jak by to asi vypadalo, kdyby se počasí opravdu vydařilo. A to při hledání těch nemnoha záchodků a čekání, až přijdu na řadu. Možná jsem se jen špatně koukal, ale třeba u hlavního koncertního pódia jsem nenašel žádný. Předpokládám, že alespoň mužská část návštěvníků to s pokročilejší dobou začala řešit po svém, v okolních křovíčkách …
Výběr pokrmů byl dostatečný.
Úschovna kol - velmi užitečná služba.
Historické hasičské auto.
Zákaz prodeje tvrdého alkoholu v místní samoobsluze. Pořadatelé mysleli i na zdánlivé detaily.
Připravena byla i jízdní policie.
Ze Dnů Kozla se za ty roky už stala tradiční akce a já rád přijdu zas někdy "zkontrolovat", jakým směrem se ubírá její koncepce. Škoda jen, že představa Floriana v běžném sortimentu velkopopovického pivovaru patří nejspíš do říše snů.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 07.06.2005 08:21 | Komentovat |
Kozel Chody | 07.06.2005 08:21 |
---|---|
Dle mého názoru udělal SABMiller z dříve svébytného Kozla jen levnější odnož... | |
normální pivo Dan | 06.06.2005 15:35 |
Dovolil bych si reagovat na příspěvek Petra, že Kozel není "europivem" a že má svou... | |
RE: cisterna marsev | 06.06.2005 14:04 |
Abych řekl pravdu, spíš než cisterna géčka mě štvala třeba přístupová cesta do... | |
"urážející" cisterna Jiří Kaňa | 06.06.2005 11:16 |
Mimochodem, ten Florian, pokud jsem se dobře díval, tekl z cisterny Gambrinus. Ale není to... | |
re: normalni pivo petr | 06.06.2005 10:22 |
Pod pojmen europivo si predstavuji pivo "bez chuti a bez zapachu", tedy bez vlastniho vyrazu. A v... | |
re: "normální" pivo Jiří Kaňa | 06.06.2005 09:10 |
Nefiltrované pivo má ve stálé nabídce jen málokterý průmyslový pivovar. Je s ním totiž... | |
"normální" pivo Dan | 06.06.2005 08:24 |
Je to škoda, že pivovar který dříve produkoval pivo které mělo mnoho lidí v oblibě, dnes... |