úvod
homepage

Epidemie na severní Moravě vytisknout článek

Přidáno: 19. května 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,09 hodnotících Hodnotících: 11 počet zobrazení Zobrazeno: 4934x

Ohnisko epidemie se nachází několik málo kilometrů východně od Nového Jičína. Infekce se poměrně rychle šíří a původce zatím není znám. Naposledy se projevila v Příboře a ve Štramberku.

Pivně poučený čtenář už jistě tuší, jakou epidemii mám na mysli. Pokud totiž sledujete zprávy o vzniku nových minipivovarů za poslední přibližně rok a půl a podíváte se při tom občas do mapy, jedna skutečnost vás určitě zarazí. Tou překvapující věcí je na naše poměry věru neobvyklá koncentrace nově vzniklých minipivovarských provozoven v jedné severomoravské oblasti.

Počítám-li dobře, přibylo za zmiňovaný rok a půl na pivní mapě České republiky 12 minipivovarů. Z toho ovšem plná třetina ve velmi úzce vymezeném prostoru na severní Moravě. Nově vzniklé minipivovary v Dolním Sklenově, Kopřivnici, Příboře a Štramberku totiž tvoří pomyslný čtyřúhelník, jehož body od sebe věšinou nejsou vzdáleny ani 5 kilometrů! Taková koncentrace minipivovarů vztažená na plochu je u nás k vidění jen v Praze. Jak by to ale asi vypadalo, kdybychom ještě srovnali počty obyvatel v tomto a v libovolném pražském minipivovarském čtyřúhelníku?

Nehodlám rozebírat historii pivovarnictví v dané oblasti, to přenechám povolanějším. Já jen vím, že donedávna zde prostě „nebylo nic“. Přesněji řečeno, v této oblasti podle zpráv zasvěcených jasně dominoval Radegast. Tedy z hlediska pivní turistiky nic moc zajímavého. Pak se ale něco zlomilo a roku 2004 zde vznikly hned dva nové minipivovary – jeden v Kopřivnici a druhý v Dolním Sklenově.

Nemám zprávy o tom, jak se oběma pivovarům daří. Jisté je, že vaří pivo a to pivo je podle mého názoru chutné. Jak „Lašský vulkán“ z Kopřivnice, tak „Hukvaldský ležák“ z Dolního Sklenova. Chutné je rovněž podle názoru mnoha návštěvníků letošního pivního festivalu v Olomouci, na kterých jsme obě tato piva vyzkoušeli.

Letos to ale začíná být mnohem zajímavější. Ve zmiňované oblasti totiž zahájily (resp. o tomto víkendu zahájí) provoz další dva minipivovary – v Příboře a ve Štramberku. V Příboře už můžete ochutnat „Freudův ležák“, ve Štramberku již je pro vás přichystán „Trubač“.

Tohle už opravdu připomíná epidemii. Navíc v Zašové, tedy přibližně 20 km jižně od ohniska, zahájil loni provoz další minipivovar. Pátý z oněch dvanácti. Kdy a kde můžeme očekávat vznik dalšího pivovárku?

Jen by mě moc zajímalo, co tuto epidemii způsobilo nebo stále ještě způsobuje. Pokud bychom přišli na původce, možná by bylo možno nakazit i ostatní oblasti. Co třeba severní Čechy? V čem spočívá jejich imunita?

Sám nevím, a tak se zeptám vás, čtenářů. Třeba o tom kraji víte něco víc. Proč zrovna tam?

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 31.05.2005 13:52 Komentovat
sm piva tomas31.05.2005 13:52
poslední víkend jsem se utápěl v Příborském pivu a potvrzuji jeho skvělé vlastnosri
Proc se Cechum nechce do minipivovaru? Jiri31.05.2005 11:10
Protoze Cesi jsou poserkove a kdyz se jim neco negarantuje, tak se toho boji. Co by ta Ceska...
Stramberk Honza23.05.2005 15:36
Pokud je mi znamo, pan Bernard se tam byl jen podivat. Celou technologii zajistovala firma Pivo...
Klobouk dolů Marek Richtár23.05.2005 10:13
Byl jsem tam a ochutnal. Kde? Ve Štramberku přece. A Trubač- Ležák světlý ??? Klobouk...
minipivovary Martin Borský20.05.2005 22:35
S vysvětlením vzniku "epidemie" od Petra Pavlase naprosto souhlasím (jen západní Čechy bych...
IMUNITA a EPIDEMIE Petr Pavlas19.05.2005 14:40
Myslím, že je to pochopitelné. Minipivovary vznikají jako obranná reakce žaludku...
Vyprava za zajimavym pivem Honza19.05.2005 13:11
Mensi vyprava se do tamnich koncin chysta. VAriant je nekolik- bud na Den otevrenych dveri v...
To volá po návštěvě Weetek19.05.2005 12:46
Jsa původem i bydlištěm Pražák, popisovanou oblast znám jen zběžně, vlastně spíš...
Vyhledávání