úvod
homepage

Pivní monitoring po vlastech českých a moravských (V.) vytisknout článek

Přidáno: 2. června 2005  •  Autor: Tomáš Semrád
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,01 hodnotících Hodnotících: 8 počet zobrazení Zobrazeno: 4121x

Pracovní program velel opustit rakovnickou pivní romantiku a přesunout se blíže matičce Praze. Při míjení rakovnického pivovaru jsem na počest jeho včerejší vynikající dvanáctky dvakrát zatroubil. Mnohem výstižnější by ale byl výstřel z děla. Třeba i jako

Po cestě na Prahu jsem přemýšlel, kde to asi večer zapíchnu. Jeden tip na ubytování jsem měl. V Březiněvsi v „Pensionu Frýdl“ (mimochodem s Budvarem na čepu). Uvidím co z toho nakonec bude. Bohužel pro mě nic. V Praze byla nějaká výstava, takže měli plno. Ať prý to zkusím v okolí. Nevadí, Budvar stejně znám. Alespoň budu mít šanci narazit na něco jiného, menšího. I když nevím, nevím...Jak jsem tak projížděl zdejší místa, všude jen samý Gambrinus, Staropramen, místy Pilsner Urquell a Krušovice. To nebylo dvakrát povzbuzující. Z regionálů byl nejblíže Nymburk, Podkováň a určitě by tu mohl být někdo ze skupiny Drinks Union (nejpravděpodobněji se mně jevil samozřejmě Zlatopramen).

Po dvouhodinovém pátracím martyriu a najetých 90 km (přes Kostelec nad Labem, Neratovice, Odolena Vodu a všelijaké dědinky) jsem konečně s vypětím všech sil našel hotel. Kde? Na zimním stadionu v Kralupech nad Vltavou. Z důvodu pokročilé večerní doby jsem si přál jediné. Aby měli volno. Na hledání pivních lahůdek už chyběl čas a síla. Okolnostmi donucen jsem musel vzít zavděk tím co bylo. Po příjemné sprše a shlédnutí cca 5 minut poslední třetiny prvního finálového boje mezi hokejisty Zlína a Pardubic, jsem se odebral na průzkum místní restaurace a pivního menu.

Popravdě řečeno jsem od toho moc nečekal. Komerční objekt se vším všudy nikdy nic dobrého nevěstí. Restaurační výčep zdobila červená krušovická pípa s korunkou císaře Rudolfa II. A teď všichni čtenáři pozor. Pivní světe div se, tekla z ní desítka Gambrinus, ještě k tomu podávaná ve sklenicích s logem RaJ (pro ty, kdo nepamatují dobu před rokem 1989 podotýkám, že se jedná o totalitní zkratku pro restaurace a jídelny). To je fakt nářez, takového kočkopsa jsem už dlouho neviděl! Jenom by mě zajímalo, co by tomu asi řekli nejvyšší představitelé zmíněných velkopivovarů, kteří tak rádi v médiích mluví cosi o ojedinělé marketingové komunikaci a přitom jejich obchodní zástupci dopustí výše uvedený stav. Dokážu pochopit, když z pípy malého regionálního pivovaru, jež si v konkurenci nadnárodních gigantů nemůže moc diktovat, teče kromě jeho značek i značka velkovýrobce. Avšak v souboji výše uvedených titánů je tento jev naprosto ojedinělý. Sám sebe se jen tak ptám kam až je schopen největší pivovar v zemi zajít a co obětovat, aby si zajistil nejvyšší výtoč a prodeje?....

Pivní náladu si budu muset spravit někde jinde. Příležitost se mně naskytla další den při přesunu z Prahy kousek za Hradec Králové, do Třebechovic pod Orebem. Při podrobnější večerní rekognoskaci tohoto malého krásného městečka se známým betlémem, jsem tady napočítal 11 všelijakých hospod a restaurací. Když jsem těmito východočeskými končinami kdysi projížděl, v hlavě mně utkvěla vzpomínka na hospodu „Na roli“, kde jsem zahlédl kromě znaku Holby i žlutý vývěsní štít pivovaru Kutná Hora. Protože jsem toto pivo ještě nikdy nevyzkoušel, bylo rozhodnuto. Stejně jako v jedné své písni zpívá Jan Kalousek „časy se mění...“, tak i tady se poněkud změnily. Po Dačickém už není ani památky. Zato Holba zde zůstala. A to ze zcela pochopitelných důvodů. Hospodu „Na roli“ totiž koupil samotný hanušovický pivovar. Kromě jeho vlajkového produktu Šerák tady čepují i další značku z holdingu, tmavou litovelskou desítku.

To, že vlastníkem této útulné knajpy je hanušovický pivovar, bylo patrné odevšad. Na stěnách visí jeho dobové obrazy, logo Holby (při vstupu dovnitř doplněné ještě o spřízněné Litovel a Zubr) na štamgasta vykukuje z kdejakého koutu. Hospůdka je rozdělena na dvě části. V té větší mají sportovní fanoušci možnost sledovat na velké projekci nejrůznější sportovní klání. Vše tady má svůj řád, dokonce i hrací automaty kousek od výčepu nepůsobily rušivým dojmem. Samozřejmě jsem vyzkoušel v místním podání obě nabízené značky piva a musím konstatovat, že jsem neshledal sebemenší zádrhel. Snad jedinou pihou na kráse bylo, že litovelské tmavé bylo podáváno ve skle s logem Holby. Co se týká jídelníčku výběr byl bohatý, porce víc než poctivé a ceny velice příznivé. Dalo by se napsat, že o co menší luxus, o to větší spokojenost. Se vším, včetně personálu a zázemí.

Kruh mé pivní autoturistiky po vlastech českých a moravských se v Třebechovicích uzavřel. Symbolicky. Hanušovickým pivem Holba Šerák jsem své povídání začínal, nyní jím ho i končím.

Je jenom škoda, že jsem na své východočeské pouti nestihl pivně zmonitorovat restauraci s minipivovarem „U Hušků“, v kousíček vzdálené Bělči nad Orlicí a udělat ochutnávku prý vynikajícího kvasnicového Bělečského Cara. To mě hrozně mrzí.

Nechám to na příště. To půjdu určitě navštívit i nedaleko odtud vzdálenou a v lese ukrytou parádní „steakárnu“, kde jak jsem se dozvěděl mají na čepu pro fajnové pivní jazýčky opravdové lahůdky. Černou devatenáctku Porter z Pardubic a trutnovského Krakonoše. Obé ještě doplněné jedenáctkou Zlatopramen. Už teď se již nemohu dočkat. Snad nebude válka.....

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 11.06.2005 17:53 Komentovat
ad Zwettler Tomáš Semrád11.06.2005 17:53
Pivo Zwetlter je z Rakouska, vyrábí se ve městě Zwettl a jedná se o malý rakouský pivovar....
Zwettler v Netolicich josef b.06.06.2005 10:04
vcera jsme byli na vylete v jihoceskych Netolicich a na namesti nekolik hospod, v te kterou jsme...
ad Roman Tomáš Semrád03.06.2005 15:37
V pořádku. Já měl na mysli pouze a jen "výkyvy" v jistých mezích. V takových, které...
Ad Tomáš a Chody Roman Holoubek03.06.2005 12:54
Chody, Krakonoš je chutný a nevadí mi, jen je v této lokalitě (pokud vím) méně...
To Autor Chody02.06.2005 13:34
"Samou roztažností už nevíte, co byste do huby dali" jak praví klasik ve Slunce, seno ....,...
Autor a Běleč Tomáš Semrád02.06.2005 13:07
Pánové, já do Bělče dorazil, ale naopak až po 20. hodině a to už zase měli zavřeno. A...
Car Roman Holoubek02.06.2005 12:31
Běleč je skutečně velmi proměnlivá, někdy skvělá, pitelná, jindy nic extra. Weetek měl...
bělečský Car weetek02.06.2005 12:19
Škoda, že si autor článku do Bělče neodskočil, z Třebechovic je to cca pět minut jízdy...
Vyhledávání