úvod
homepage

II. sraz příznivců homebrewingu <font COLOR=red>ZMĚNA TERMÍNU</font> vytisknout článek

Přidáno: 17. března 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,64 hodnotících Hodnotících: 11 počet zobrazení Zobrazeno: 7963x

Po úspěšně proběhlém prvním setkání, mediální vlnce v tisku a následném zájmu mnoha příznivců homebrewingu (ať už začátečníků nebo ostřílených borců), je načase uspořádat setkání druhé. O čem bude?

Když jsme se připravovali na první sraz příznivců homebrewingu v Čechách, rozhodně jsme netušili, jaký ohlas vyvolá. Na pětadvacet předem rezervovaných míst v nás navodilo příjemný pocit, že tam alespoň nebudeme sami. Realita však překonala naše představy. Konečný počet účastníků se přehoupl přes číslo 40, vše proběhlo v příjemné atmosféře a přednášky odborníků sklidily zasloužený aplaus. Došlo i na degustaci piv pokročilejších homebrewářů, kdy zejména Zrzavý kocour Břéti Nožičky a Antéňák Petra Hoška měly značný ohlas. Celodenní sezení bylo zakončeno degustací piva Xaver pana Stravy z Brna. Závěrečnou tečku učinila volná ochutnávka piv, které jsme prezentovali na našem stánku na táborských slavnostech piva začátkem února. Myslím, že se celkově jednalo o povedenou akci.

O to víc nás potěšila skutečnost, jak velkou publicitu a prostor dostala naše akce v médiích. Nejen prezentace v hlavním zpravodajském vysílání TV Nova, ale i články v tisku a na internetu způsobily, že o homebrewing projevil zájem velký počet lidí. Do dnešního dne nám poslalo email se žádostí o zakoupení surovin, recepty, kontakty na ostatní stejně „postižené“ pivaře na sto lidí. Sice proti celkové pivu milovné populaci to není mnoho, ale i tak se domnívám, že to rozhodně není málo.

Ale dost už bylo sebechvály. Vás určitě více zajímá, co vás čeká na dalším, v pořadí druhém setkání. Tak tedy vězte, že:


Datum: sobota 16.4.2005
Místo: hospoda V cípu, ulice V cípu v Praze
Zahájení: 11 hodina dopolední
Ukončení: 17:30
Téma: tmavá piva
Účastnický poplatek: 500 Kč
V ceně poplatku je zahrnuto: přednášky, piva na degustaci, suroviny na 20 litrovou várku
černého piva, ochutnávka mnoha vzorků černých piv, káva.

Program:

První část
– prezentace černého speciálu Bernard 13°, vítěze mnoha degustačních soutěží(naposledy v Táboře obhajoba prvenství v kategorii černé speciály).
– František Richter – Richter Pub – jak si uvařit svrchně kvašené černé pivo – Ing. Doc. Čepička – černé pivo a chmel. Jaké odrůdy použít.

Druhá část
- firma Coopers – vaříme černé pivo z extraktu
- ochutnávka černých piv pokročilých homebrewářů
- VÚPS – extrakt a černé pivo

Rezervace: na emailu redakce@svetpiva.cz

Jak jsme již uvedli v různých článcích na našem webu, chtěli bychom jednotlivé semináře zaměřit na různá piva. Proto naše druhé setkání bude o černých/tmavých pivech. Měli byste se zde dozvědět vše, co je třeba k uvaření si takovéhoto piva. Přednášky vám umožní nahlédnout pod pokličku této problematiky. První téma,jak je uvedeno v programu, bude černý speciál z humpoleckého pivovaru Bernard. Sice se nedozvíte recepturu, ale znát filosofii tohoto piva také není na škodu. Navíc na „rozpití“ budeme servírovat 12° Bernard s přísadou jemných kvasnic. Poté se dozvíte podstatné informace o svrchně kvašených černých pivech pro případ, že byste si chtěli takové jednou uvařit. František Richter, odborník na svrchně kvašená piva, je určitě zárukou kvalitních informací. A protože černá piva jsou u nás asociována s karamelovou chutí, sladkostí, od osoby nejpovolanější, pana docenta Čepičky, do loňska výkonného ředitele Svazu pivovarů a sladoven, předtím vedoucího katedry Kvasné chemie na VŠCHT, se dozvíte, jak na problematiku černých piv a chmele.

Po obědě bude následovat prezentace extraktů z nabídky VÚPS a firmy Coopers. Zde se d dozvíte postup, jak si z extraktů připravit v domácích podmínkách černé pivo. Doplněno bude ochutnávkou černých piv již pokročilejších homebrewářů.

Z dalších témat,která pro vás připravujeme, to jsou piva kvasnicová, medová, portery, stouty, svrchně kvašená piva obecně, piva pšeničná a belgické speciály. Tato piva budeme prezentovat podle ročního období. Tudíž kvasnicová a pšeničná piva v létě, portery v listopadu a piva typu bock a české silné speciály v prosinci.

A protože ne každý si chce piva rovnou vařit, mnohým stačí když je ochutnávají, připravujeme pro všechny čtenáře našeho webu, tedy nejen pro homebrewáře, volnou ochutnávku černých piv. Ta začne jako minule v 18 hodin. Zatím máme dojednána tato černá piva: Herold 13°, Lučan (Žatec), Opat, Primátor, Porter Pardubice, Granát Pardubice, Kácov 13°. Na dalších vzorcích se pracuje. Domnívám se, že i když většina pivařů nepovažuje tmavé pivo za nápoj vhodný k celovečernímu popíjení, výše uvedená nabídka je snad dostatečně zajímavá k tomu, abychom vás nalákali.

Volná ochutnávka černých/tmavých piv

Místo: hospoda V cípu v ulici V cípu
Datum: sobota 16.4.
Zahájení: 18 hodin
Zakončení: po vypití vzorků, případně půlnoc. Podle toho, co přijde dřív.
Vstupné: volné. Platí se za jednotlivé vzorky.
Nabízená piva: Herold, Opat, Kácov, Žatec, Pardubice, Primátor

Vážení čtenáři, příznivci dobrého piva a domácí pivovaření zvlášť, těšíme se na setkání s vámi příští sobotu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 28.04.2005 13:56 Komentovat
Rubín Čačo28.04.2005 13:56
Ahoj! Nebol by návod na pivko rubín?
Rubín na hrad! pexa31.03.2005 12:04
Třeba na slavnostní recepci při vyhlašování nové vlády... Vážně, Rubín byl dokonalý...
Zmena terminu jirka22.03.2005 23:59
Vazeni ctenari Sveta piva, Rad bych vas informoval o dulezite zmene. Druhy workshop venovany...
doopravdy špatný termín Vláďa22.03.2005 14:18
Bohužel se mi to taky nehodí a tak jsem se těšil. Spíš jestli by nedal někdo něco ze...
Zly termin. Milan20.03.2005 08:59
Tak rad by som prisiel medzi Vas,ale na Velkonocne sviatky sa to moc nehodi.Dakujem za pozvanie,...
Rubín z Joes garage Rudolf18.03.2005 09:06
Troufnu si říct, že to byl nejlepší vzorek z celé nabídky. Vychytaná chuť.
Diskuse, rady, tipy... honza17.03.2005 22:57
Urcite jste si vsimnul, ze jsme tento tyden publikovali clanek naseho ctenare "Regulace tlaku v...
Rubín z Joes garage Jan17.03.2005 21:54
Vaše pivo bylo VÝBORNÉ !!!!!!!!!!!!!
Vyhledávání