úvod
homepage

Rebel se ozval vytisknout článek

Přidáno: 8. března 2005  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,55 hodnotících Hodnotících: 34 počet zobrazení Zobrazeno: 7071x

Havlíčkobrodský pivovar varuje spotřebitele před „europivem“. Nepřímo se odvolává na nedávnou reklamní kampaň Budvaru. Nikoho však nenechává na pochybách, jaké konkrétní „europivo“ má na mysli.

Konkurenční boj na našem pivním trhu je tvrdý. A zvlášť malé pivovary nemají na růžích ustláno. Můžeme se o tom přesvědčovat téměř denně při sledování rostoucí dominance nejprodávanějších českých značek piva.

V rámci vymezování se jedněch vůči druhým probíhají také vzrušené polemiky klasické vaření versus moderní metody. Je vcelku jasné, že každý chválí to, co zrovna sám má a používá (viz aktuálně například Staropramen). S jistou dávkou cynismu a zjednodušení by mohli „progresivnější“ pivovarníci tvrdit , že klasiku opěvují hlavně ti, co na moderní zařízení nemají peníze. Pohled z druhé strany je pak neméně radikální.

Diskusi na toto téma koncem loňského roku pořádně rozvířil Budvar se svou reklamní kampaní, „horký podzim“ pak vyvrcholil po tiskové konferenci hnutí CAMRA na téma upadající kvality českého piva. Debatám o dalším osudu a směřování českého piva jsme věnovali nemálo prostoru i na našich stránkách. Jistým dozvukem loňského podzimu se zdá být současná reklama havlíčkobrodského pivovaru. Na rozdíl od té Budvarské však nechává mnohem menší prostor pro spekulace, proti komu se vlastně vymezuje.

Na reklamní papírový trojhran Rebela jsem narazil v havlíčkobrodské nádražce, kde jsem si pochutnával na místním ležáku. Ihned mě zarazilo povědomé písmo na podkladě povědomé barvy. Dvě strany jsou věnovány reklamě na Rebela. Mimo jiné se dozvíme, že Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod je „jediný nezávislý pivovar s certifikáty kvality pro tradiční výrobu českého ležáku.“ Nevím nic o tom, že by někdo podobné certifikáty vydával, myšleny jsou zřejmě nějaké z certifikátů ISO.

 Varování pivařům.
Varování pivařům.

Mnohem zajímavější je ale strana třetí s "varováním pivařům." „Europiva nechme jiným, my jsme Češi“, hlásá nápis. Drobnějším písmem vyvedený text pak mimo jiné dodává: „Piva českého typu jsou charakteristická nejen podle svého druhu, ale i regionu, kde se vyrábějí. Právě originalita, ve které je skryto umění českých sládků, byla a je oceňována po celém světě. Vždyť každý pivovar s klasickou technologií disponuje do jisté míry rozdílným technickým vybavením a vaří podle své vlastní osvědčené receptury. Český ležák představuje světový pojem a Měšťanský pivovar Havlíčkův Brod, a. s., výrobce piva značky Rebel není jediným pivovarem, který varuje spotřebitele, aby se nedali zmást nabídkou fádního piva bez zvláštní identity - europiva.“

Osobně takovéto reklamní vymezení se proti konkrétní značce nepovažuji za nejšťastnější. A to i přesto, že mi „jistý nejmenovaný Gambrinus“ svou všudypřítomností taky občas pije krev. Taky přiznávám, že vcelku vtipně vyvedené logo „Europiva“ ve mně vzbudilo škodolibý úsměšek, jak si Rebel do neoblíbeného gigantu pěkně zaryl. Jen bych se nerad dočkal toho, že se podobné šťouchance stanou normou. A to i ze strany velkých vůči malým.

Závěrem si neodpustím malé rýpnutí. Rebel nabádá konzumenty, aby se nedali zmást nabídkou fádního europiva. Proč ale sám nabízí pivo značky Tudor? To totiž na svých webových stránkách charakterizuje takto: „Světlé výčepní pivo s vyšší jemnou hořkostí a vyšším obsahem alkoholu, má jemnou bohatou pěnu a světlejší barvu. Řadí se mezi tzv.euro piva plzeňského typu(zvýraznění J.K.).

A jak to vidíte vy? Je podle vás taková reklama namístě, nebo ji považujete spíš za projev určitého zoufalství? Diskutovat můžete pod článkem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 14 komentářů, poslední komentář: 11.04.2006 17:12 Komentovat
ad p. Bláha Tomáš Jelínek11.04.2006 17:12
Pane Bláho, o tom, že byl Rebel nazýván "brodský samoser" slyším poprvé. Měl sice jedno...
Rebel není pivo! Josef Bláha20.03.2006 07:48
Bohužel až v poslední době se trochu toto pivo dá pít. Není dávno doba, kdy některé...
A do něj DVD 8813.02.2006 13:52
Tato reklama a je odvážná a možná v mnoha případech i pravdivá Ale nemohu souhlasit z...
Výborná kvalita Tomáš Vojtěch30.03.2005 10:02
O víkendu jsem měl možnost ochutnat dvanáctku Rebela a je vynikající. O dění v pivovaru...
U Rebala lžou Jan Nováček18.03.2005 10:51
Musím se zasmát tomu co v současné době provádejí v Pivovaru Havlíčkův Brod.Lžou jako...
Co je vlastně české pivo ? Luboš Vorel10.03.2005 16:56
Během krátké doby se již druhý pivovar pustil do obhajoby své výroby piva, jako té...
Dobrý nápad, ale... Standa09.03.2005 12:52
Ale má to i vady. Kritika jedné značky upozorňuje jen na jednu oblast republiky....
Dobrej for petr09.03.2005 12:30
nezbyva nez Rebelu zatleskat. Pobavilo me to a fandim jim. Bohuzel G-eckare to asi stejne...
Vyhledávání