úvod
homepage

Pivní cuvée vytisknout článek

Přidáno: 21. února 2005  •  Autor: Jan Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,89 hodnotících Hodnotících: 9 počet zobrazení Zobrazeno: 6820x

Nezní to tak vznešeně, jako vinné cuvée. Na druhou stranu to ale zase není ani tak sprosté, jako slivky z čehokoliv, jaké dával do soudků a zakopával na horší časy muž s dívčím jménem Hazel (Líska), jedna z hlavních postav slavných románů Na Plechárně a S

„Pivní cuvée“ mě naučil zhruba před dvaceti lety kolega Mirek Hrubý v Tesle, pracovali jsme tam spolu. Napřed jsem se možnosti takového míchání smál. Pak jsem je ale doma vyzkoušel a podle jeho rady smíchal staropramen a kozla - to první výrazně kyselejší, to druhé zase spíše do sladka a typického „bahnita“. Byl jsem překvapen výslednou vyvážeností.

Kde ty chutě ale dneska jsou? V Pražských pivovarech to „stříhají jako Baťa cvičky“ - od Staropramenu přes Braník až po Stellu a Asahi, „rohatý“ se podle nálepky vyrábí v Plzni, jedno od druhého takřka nerozeznáte.

Kde a kdy se dnes může pivní cuvée hodit?

Můžete samozřejmě experimentovat jen tak pro radost, ale možnosti už jsou omezené, protože i ta naše piva začínají být velmi uniformní. Přesto mezi nimi stále existují výrazné chuťové odlišnosti a výjimky, především u piv z malých pivovarů. Vezměme takového Herolda, Bernarda, klášterské nebo svijanské. Zvláště kombinace bernarda s klášterským určitě bude velmi zajímavá.

Nebojte se pivní cuvéé vyzkoušet například o dovolené, zvláště v cizině. Málokde jsou totiž tak navyklí na hořkost danou chmelovým lupulinem, jako v Česku a na Slovensku. Koupíte-li si místní pivo, třeba v Řecku jejich jinak kvalitní Mythos, budete obvykle zklamáni (kromě ceny) nevýraznou a nasládlou chutí. Proto do něj vrzněte nějaký plechovkový kyseláč, ať už z domova přivezenou desítku gambrinus, nebo za hříšné peníze koupený heineken. Budete překvapeni, jak se to najednou dá lépe pít.

Pivní koktejly na povzbuzení

Pivo je zdrojem tekutin a živin, jedná se o nápoj na pomezí isotonického a hypertonického. Mírná dávka alkoholu mu dává také výrazné povzbuzující účinky. Proč asi vzali zástupci české olympijské delegace do Lake Placidu pro naše sportovce plzeňské? Jednak je u mormonů „suchý zákon“, jednak jsme na pivo zvyklí, navíc je Prazdroj velmi vyvážené pivo. Obsahuje opravdu hodně živin a přesto, že se jedná o typickou dvanáctku, má poměrně málo alkoholu - pouhá 4,4 % objemových. Dát si jej po celodenním sportovním klání, vrátí vám tekutiny, živiny a uloží vás do klidu.

Pamatuji si na zkazky o tom, jak si Poláci dávali do piva marmeládu, podle dnešních euronorem džem. Po Čecha zněla tato kombinace hrůzostrašně. Následující dvě kombinace jsou sice neobvyklé, avšak opravdu fungují skvěle. Tentokrát se už ale nejedná o pivní cuvée, nýbrž o koktejly.

Pivo se spritem

Tuhle kombinaci mě naučil kamarád, se kterým jsem chodíval hrát squash. Bohužel si ho vzala tsunami na Phi Phi. Když toho hodně vypotíte, potřebujete se také hodně zavodnit. Na to pak může být i desítka příliš silná. Živiny ze sladu obohacené o sacharózu ze spritu, trocha toho povzbuzujícího alkoholu, to vám dá při sportovním výkonu do nohou dynamit. Pro profesionální sportovní klání by to sice asi kvůli dopingovým testům dobré nebylo, rekreační padesátku na kole nebo horskou túru si už ale ani nedokážu představit bez zastávky u hospůdky. Tekutá viagra?

Jedna z našich top modelek se kdysi přiznala, že když přijela do Paříže, poručila si víno s kolou. To aby všem ihned ukázala, jak byla „in“. Dokážete si určitě představit, jakých obličejů se jí od Francouzů dostalo a jak jí po nich tato kombinace „chutnala“. Ještě že si k tomu , chudák holka, neobjednala hamburger jako Gene „Pepek“ Hackman ve Francouzské spojce, s majonézou.

Pivo s kolou je podobně barbarská kombinace jako víno s kolou, avšak funguje ještě povzbudivěji než pivo se spritem. Kola navíc obsahuje kofein a pravděpodobně i více cukru. Vzpomínám si, jak jsme to kdysi pili unavení na služební cestě autem z Frankfurtu. Tuto výtržnost a veřejné pohoršení jsme spáchali na Rozvadově v bufetu. Skutečně jsme pak vydrželi (jako spolujezdci) nespat několik hodin, až do Prahy - tehdy se jezdilo ještě po staré. Kolega, který mě s tímto pivním koktejlem seznámil, jej doprovázel slovy: „Když už nemůžeš, tak tohle tě postaví na nohy vždycky!“

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 26.08.2005 04:27 Komentovat
Pivo a Sprite = Radler Alex26.08.2005 04:27
V SR bezne pitie neznejsej casti obyvatelstva ;-) Hlavne na diskotekach a pod. Mimochodom ho...
Ad zelená do piva od Borowiece Richard Voigts03.03.2005 13:49
Pravda je taková, že jsem si jednou dal v Německu podle folklórních zvyklostí místní...
Míchání piva Colega02.03.2005 19:39
i mezi různýma značkama je naprosto (ale opravdu...) v pořádku. Odskoušeno 100x s...
Berliner Weisse Borowiec25.02.2005 17:49
Není to dobrý pocit, když se vás barman zeptá, jestli chcete do piva sirup, zvláště když...
Nehoršete se Roman Holoubek23.02.2005 10:23
Chlapi, nehoršete se tolik. Pan Vogigts nikomu nic nevnucuje. Můžete se pořád chovat jak...
ropák Standa Jakoubek22.02.2005 13:10
... tak jsem si vzpomněl na svá studia na VŠ, kde jsme jako študáci zkoušeli roztodivné...
Možná "cuvée" pijete a ani o tom nevíte Jiří Kaňa22.02.2005 08:50
Horší ovšem je, když vám takové "cuvée" bez vašeho vědomí připraví v hospodě. Na...
Míchání piv Jiří Mach21.02.2005 20:21
Mírně divoké. Dá se míchat černé a světlé pivo jednoho druhu. Různá česká piva bych...
Vyhledávání