úvod
homepage

Ochutnali jsme polský Prazdroj vytisknout článek

Přidáno: 2. března 2005  •  Autor: Zdeněk Matoušek
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,54 hodnotících Hodnotících: 26 počet zobrazení Zobrazeno: 13110x

Kde se vzaly, tu se vzaly – tři třetinkové lahve Plzeňského Prazdroje vařeného v polských Tychách. Už když je kolega Martin nesl, měl jasno: nejen ochutnat, ale i srovnat. Zjistit, jak to vlastně je s licenční výrobou piva daleko od domovské studny a skl

Zatímco v nás rostla zvědavost a napětí se stupňovalo, tři lahve Prazdroje z Plzně a tři z Polska se několik dní svorně vedle sebe chladily, chráněny před teplotními šoky, otřesy a slunečním světlem. Stejné etikety s jedním rozdílem, Brewed in Plzeň oproti Born in Plzeň. Školení odborníci na senzorické vlastnosti piva mezi námi nejsou, a tak další nápad iniciátora Martina byl trefou: náplní testu nebude hodnocení, ale pouhý pokus o odlišení „pravého“ Prazdroje od licenčního.



Názorové spektrum účastníků bylo pestré, od příznivců Plzně přes lhostejné až k odpůrcům. Ochutnávali jsme popořadě dva anonymní vzorky předložené dalším z nás. Z pěti mužů české národnosti a dívky jménem Ewa (sic!) potřeboval každý asi dvacet vteřin na to, aby spolehlivě rozeznal plzeňský a „polský“ Prazdroj. Říká se, že ženy mají vyvinutější čich. Něco na tom je, protože Ewa vyřkla verdikt už po pouhém přivonění ke skleničce s pivem. Sám Martin, jenž to celé spískal, byl jednoznačností výsledku překvapen až zaskočen a jen kroutil hlavou.

Jak už bylo řečeno, v pravidlech testu nebylo hodnocení, nýbrž pouhá identifikace. Ale to dá rozum, že nějaký ten úsudek později, už „mimo soutěž“, padl: tohle vonělo, tohle bylo šťavnaté, tamhleto jako by už chvíli stálo…



A tak jsme si sami odpověděli na otázku, zda je pro věhlasný pivovar dobrým krokem vařit svůj skvost kdesi v dálavách. Zda to není hazard se jménem. Nic víc, nic míň, jen skromný příspěvek k celonárodní diskusi o stavu českého pivovarnictví, kterou vyvolaly výroky členů britského sdružení CAMRA. I znalec piva Michael Jackson má podobné mínění: „Musím říci, že licenční výroba piva se mi opravdu nelíbí. Mrzí mě, že Prazdroj začal vařit licenčně své pivo v Polsku. Nelíbí se mi to o to víc,když se jedná o pivo, které má tak silnou vazbu k danému státu, oblasti, městu. Pokud někdo používá označení „pilsner“, dává tím jasně najevo, odkud pochází a kde bylo uvařeno.“ (Citováno z Honza Kočka: S Michaelem Jacksonem nejen o situaci na českém pivním trhu, Svět piva)

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 15 komentářů, poslední komentář: 02.08.2013 13:54 Komentovat
Re: Prazdroj Tomáš Hub02.08.2013 13:54
Dobrý den Byl jsem nekolikrát v Rusku ,letos minulý mesíc, ale česká piva vařená v...
Už sa to nedá pit Jarin29.07.2013 16:29
Dnes jsem po dvou letech zkusil opět plzeň, ale fakt se ta močka nedá pit, fuj tajbl.
Prazdroj Patrik Godovský15.12.2011 10:08
Dobrý den,nedá mi to abych se nepřidal do diskuze.Pracuji v Ruské federaci jako sládek v...
Stará dobrá chuť piva je pryč. Pavel14.12.2011 14:07
Kdoví jak se Plzeň nyní vyrábí. V honbě za majetkem dokáží firmy podvádět na všem....
zásaditá kvalita Prazdroje Stanislav Jakoubek04.02.2011 08:48
Už dlouho jsem tento, občas tradovaný nesmysl, neslyšel. Neexistuje nic jako zásadité pivo.
Polský Prazdroj? Pepe03.02.2011 12:44
Slyšel jsem již v nedávné minulosti,že se Prazdroj vaří licenčně v Polsku (dokonce na...
hnus robert majtán06.04.2010 19:21
Klidně si tu močku bez chuti vařte v columbii nedá se to chlastat jak já dřív miloval...
NEUVERITELNE Jouza10.06.2005 08:12
Hmm, tak jako PLzeňák jsem z toho dost zděšenej, protože jsem se to dozvěděl právě teď....
Vyhledávání