úvod
homepage

Tsunami,Srí Lanka a pivo vytisknout článek

Přidáno: 4. ledna 2005  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,68 hodnotících Hodnotících: 16 počet zobrazení Zobrazeno: 5052x

Velká tragédie. Přírodní katastrofa,která stála život statisíce lidí a která změnila život mnoha miliónů dalších, zaujala během svátečních dní první místo snad všech sdělovacích prostředků světa. A svým způsobem se to týká i piva. Potřebě pomoci postižený

Nejspíš každý, kdo nějakým způsobem sleduje dění ve světě, si nemohl nevšimnout zpráv,které k nám dorazily z oblastí, jenž jsou považovány za cíl exotické dovolené.

Indonésie, Thajsko a Indie sice již nějaký ten rok patří i u nás na mapu cílových míst,kam zejména v zimním období míří tisíce domácích turistů za sluncem a oddychem. Srí Lanka, Maledivy, potažmo Andamany a Nikobary, si však stále udržovaly punc něčeho výjimečného, něčeho, co je spojováno s tajemstvím a exotikou. Stačilo však málo, a vše je jinak.

Nechci zde rozebírat ani lidské aspekty celé události, ani nedozírnou bolest a utrpení, kterou museli projít nejen přímí účastníci události, ale i jejich příbuzní a známí doma. Tak jak přicházely další a další informace, dostávala celá tragédie až obludné rozměry. Po prvním odhadu deseti tisíc mrtvých, číslo kulminuje k 150 tisícům obětí. Bohužel se očekává, že ani toto ještě není konečná cifra. Ač země to jsou vzdálené, bolest a nesnesitelné napětí se přeneslo do naší rodné kotliny. Stále se přece pohřešuje na dvacet českých turistů.

Protože jsme ale server zaměřený na zprávy s pivní pěnou, chtěl bych se v tomto článku pozastavit nad jednou událostí, která se sice proti obrazu zkázy na straně jedné a celosvětové pomoci na straně druhé jeví jako nicotná, ale která k meritu věci má přímý vztah.

Díky své práci jsem měl možnost navštívit Srí Lanku v posledních letech dvakrát. Kvůli nedostatku času jsem se vždy omezil jen na hlavní město Kolombo. Neviděl jsem tudíž nic z těch krásných historických památek, na které je tato země bohatá. Nenechal jsem si však ujít příležitost, abych neochutnal místní piva.

První překvapení se dostaví hned záhy. Protože turista se zalíbením v pivu by na tomto ostrově pivovar nejspíš neočekával, pohled do regálů místních supermarketů jej musí vyvést z míry. Tak široká paleta piv domácí produkce se nevidí ani u nás. Nemyslím tím počet značek, protože na Srí Lance fungují všeho všudy tři pivovary (pokud se pletu, moc se omlouvám), mám na mysli zastoupeních pivních kategorií. Od obligátních lagerů, z nichž dominantní roli hraje Lion Lager, který je vidět všude, přes stouty, piva na způsob red irish až po belgický typ pšeničného piva (wit beer, u nás k dostání Hoegaarden). Prostě pivní exotika se vším všudy.

Druhý šok následoval brzy poté. Míněno po ochutnání zakoupených vzorků. Sami se můžete přesvědčit o výsledcích degustace,kterou jsme provedli i v Praze,a které jsou k nalezení na našem webu v rubrice "Degustovaná piva", země Srí Lanka (link ZDE). Mě osobně nejvíc zaujaly Lion stout a King Stout ( ten se bohužel v přehledu neobjevil, protože nemáme k němu fotografii). Oba stouty svojí komplexní chutí, až filharmonickým souzněním vůně a chutě, vysokým obsahem alkoholu 8 procent, který je však perfektně schován v těle piva a vůbec vás neuráží a nepálí, to je prostě zážitek, na který se hned tak nezapomíná. A kdo se chce procvičit v angličtině, může si přečíst degustační hodnocení Lion stoutu z pera světově uznávaného pivního publicisty, Rogera Protze(link ZDE).

A proč vůbec tento článek vznikl? Z jednoduchého důvodu. Při vzpomínání na Srí Lanku, na ten báječný ostrov, kde se místní lidé na vás ještě upřímně smějí, mě ze vzpomínek vytrhlo zpravodajství CNN. Nebyla to další cifra o počtu mrtvých a pohřešovaných, byla to krátká zpráva o tom, že místní pivovar Lion Brewery, dominantní producent piva na Srí Lance s kapacitou produkce 160 tisíc lahví piva denně, teď neexpeduje ze svého závodu pivo, nýbrž balenou vodu. Tedy to, co místní lidé potřebují ze všeho nejvíce. CNN citovala Naufara Rahima, managera pivovaru Lion Brewery, který nabízí takové skvosty jako výše zmíněný Lion Stout, který se vyjádřil jednoduše, až lakonicky: "Všechno pivo se vylilo, pivovar se vyčistil. Dodáváme na trh teď to, co je nejvíce potřeba. A protože se lahve vody musí balit ručně, pomáhá u nás každý, včetně vedení. Jsme rádi, že můžeme ukázat, že umíme nejen dobré pivo, ale i vodu."

Všem těm lidičkám na Srí Lance, ale nejen i tam, držím palce, ať se jim v tom letošním roce daří lépe. A nám všem příznivcům světových pivních perel přeji, ať jednou, snad v blízké budoucnosti, máme tyto skvosty možnost ochutnat i u nás.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 08.02.2005 09:24 Komentovat
Lion Stout II Tomáš Semrád08.02.2005 09:24
Takže doplňuji. Pivovar, který vyrábí pivo Lion Stout se nachází ve městě Biyagama, což...
Lion Stout Tomáš Semrád08.02.2005 08:34
Připojuji osobní zkušenost se srílanskými pivy. Včera jsem měl možnost ochutnat pivo Lion...
Vyhledávání