Ohlédnutí za letním pivním Slovenskem
Hodnocení: 2,28 Hodnotících: 14 Zobrazeno: 5604x
Slovensko je už pro nás cizina, avšak tamější pivo zůstává v podstatě "domácí". Koneckonců, v jakékoliv "cizině" bych uvítal, kdybych měl kdykoliv po ruce tak široký výběr jako na Slovensku, od výčepní desítky, až po klasické ležáky, snad i speciality.
První rozdíl oproti opravdové cizině
Tak za prvé, jak už jsem zmínil v úvodu, ve zbytku světa vládne Heineken, ale na Slovensku je opravdu výběr, alespoň v turisticky zajímavých místech. Komu nestačí Zlatý bažant, má na výběr z více mnoha dalších.
Po jedné vysokohorské túře jsem "ukousnul dva bohoušky", jednu "slovenskou plzeň", Zlatého bažanta, jeden Martiner, původně z Martina. Oba ležáky chutnaly skvěle, ošetřené byly výborně. Zlatý bažant mi přišel tak trochu známější. Asi to bylo spíše tím, že jsem věděl, co mě čeká. Prodává se totiž i u nás, občas si ho koupím v plzeňském Tescu nebo v Praze Na Florenci v Delvitě. Ta vlajková loď slovenských piv, "jejich" plzeňské, je oproti Prazdroji chuti nasládlé. Přesto se jahodové chuti řeckému Mythosu naštěstí nevyrovná. Ale jak říkal v Zuberci místní hospodský - Martiner, ten když se dobře ošetří, může být i lepší než Zlatý bažant, zvlášť z jeho pípy. A měl pravdu, u něj byl. Také se po té túře dostavila laciná veselost, jako za mlada. Hořčí, sladší, když máte po túře a slezete s hor dolů (napřed jste přece museli vyšlapat nahoru), je vám to v podstatě jedno.
Hořčiny jsem pak na pokoji v penzionu doháněl importovaným Samsonem.
Po sestupu z hor prostě pivo potřebujete. Vodu, živiny. Některým lékařům se to sice moc nelíbí, ale pivo je v podstatě isotonický nápoj. Tedy pro přesnost - výčepní pivo (dříve desítka), je podle odborníků na hranici mezi isotonickým a hypertonickým nápojem. Při dopingové kontrole by to asi neprošlo, ale dovolená je něco jiného - ať si Nešpor klidně protestuje.
Jdeme pro vzorky
Globalizace a lokální zvyklosti v zásobování hypermarketů nám zástupným způsobem nahradily to, co bylo politickou vůlí roztrženo. Počet druhů piv byl v nejbližším Kauflandu v Liptovském Mikuláši skutečně úctyhodný. Česká piva jsem vynechával. Přestože jsem od žádné slovenské značky nebral více než dva kousky, měl jsem pojízdný koš téměř plný.
Ochutnáváme slovenská piva
Topvar desítka dia pivařům prostě nedoporučuji, je to postě europivo, přirovnal bych to ke slovenským Krušovicím.
Ohledně Tatranu (výčepní) desítky jsem byl spolubydlícím z penzionu dopředu varován, že je to nejhorší pivo na Slovensku. Chutnal opravdu trochu zvláštně, bylinno-kořenitě, člověk si však na něj může zvyknout. Já jsem si například delší dobu zvykal na Bernarda.
Gemer desítku (3 % alk. min.) bych charaktrizoval obdobně, jen tachuť nebyla tak štiplavá, jako u Tatranu, spíše jemnější.
Spolubydlící mí naopak vychválil Corgoň, který si hýčkal v lednici. Velkopansky jsme si tedy prohodili Corgoně za Samsona (partnerky nikoliv). Corgoň desítka (3,3 % obj. alk.) mi připadala chuťově neutrální, vyvážená. Corgoň ležák rovněž tak; obojí jsem zařadil mezi piva, která mi chutnala.
Vítězem mezi slovenskými pivy se pro mne stal, po všech těch túrách, zvláště na konci pobytu po poslední z nich, ležák Martiner, a sice díky tomu, že jsem jej vychutnával živě natočený, dobře ošetřený, v zubereckém hostinci Horec, přímo od pípy. Je to obdobné jako s auty - litr (objem motoru), obdobně jako dobře ošetřenou pípu, prostě ničím nenahradíš.
Příští léto se vrátím
Nakonec musím zopakovat jedno - po sestupu z hor vám je opravdu téměř jedno, čeho se napijete. Hlavně to musí téct rychle a dobře zahnat žízeň, rychle doplnit živiny. V neposlední době pak navodit dobrou náladu. Pivo desítka je na to prostě nejlepší. A na Jihu u moře mi to proto připadá, jako by chtěl Heineken s těmi svými hustými euroležáky stavět osvědčenou pragmaticky zformulovanou poučku: "Nepiju dvě věci - thér a med. Protože tečou pomalu."
Příští léto se do slovenských hor vrátím. Jsou nádherné a po túře je čím zahnat žízeň. A mimochodem - když budete mít chuť na ovčí sýr, jeďte rovnou do Velké Borové, do místního zemědělského družstva. Mají ho tam skvělý, bílý i uzený, ten vydrží až domů.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 08.03.2005 06:42 | Komentovat |
Hell Tomáš Semrád | 08.03.2005 06:42 |
---|---|
Do přehledu slovenských piv přispívám taky svoji troškou do mlýna. Nedávno se mně... | |
Bacha na to Rosomák | 12.01.2005 21:54 |
Situace na Slovensku není růžová. Pivovarů ubývá a chuťově nezajímavých značek a... | |
"Pár" poznámok. ľuboš | 06.01.2005 17:20 |
So zaujatím som si prečítal článok aj reakcie a musím napísať, že som prekvapený... | |
SK pivo - letošní postřehy Jiří Kaňa | 04.01.2005 08:52 |
Já byl letos během podzimního pobytu v Tatrách (Ždiar) taky zklamán Zlatým Bažantem.... | |
Degustace slovenskych piv v Praze Honza | 04.01.2005 00:15 |
Jak to tady tak podle reakci ctenaru vypada, budeme muset jednu z dalsich degustaci v ramci... | |
svk zirafon | 03.01.2005 23:30 |
slovenske pivo, o ktorom este nebola rec, je 12tka z bratislavskeho pivovaru Stein, takisto... | |
Hodnocení Phenomen | 03.01.2005 13:16 |
Já jsem před, Vánoci ochutnal, 12 Gemera, vynikající, hořký se sladovým ocasem, plný... | |
Zlatý bažant ? Petr Pavlas | 03.01.2005 10:54 |
Na Slovensku jsem byl naposledy před více než 5 lety, ale rozhodně jsem se tam nesetkal s... |