Holba - 130 let pivovaru v Hanušovicích
Hodnocení: 1,06 Hodnotících: 18 Zobrazeno: 6729x
Na saturovaném domácím pivním trhu existuje v současné době přes 300 značek piva od cca 70 průmyslových a restauračních pivovarů. K první desítce podle objemu vystaveného zlatavého nápoje patří již pravidelně hanušovický pivovar Holba, který letos na počá
V současnosti chybí hanušovickému pivovaru už "jen" 30 000 hl do překonání půlmilionové hranice vyrobeného piva. Loni zde totiž vyprodukovali a prodali 470 000 hl. V posledních letech má výroba ve zdejším pivovaru, jako v jednom z mála v tuzemsku, rok od roku stoupající tendenci. To jenom svědčí o stabilně vysoké kvalitě a oblíbenosti "Jesenického" piva. Dnes je Pivovar Holba součástí čtvrtého největšího pivovarnického uskupení v ČR, holdingu PMS Přerov (společně se dvěma výše jmenovanými). A hlásí se k tradici klasické výroby.
Nejznámějším produktem hanušovického pivovaru je Holba Šerák. Spojením těchto slov vznikl název pro zde skvěle vyráběnou světlou jedenáctku, vlajkovou loď a nosný produkt. Jedná se o spojení, řekl bych přímo osudové. Devět z deseti pivařů si při vyslovení názvu tohoto piva ihned vybaví pivovar Hanušovice a naopak. Takového věhlasu, uznání a respektu dosáhlo toto vynikající pivo nejenom v domovském regionu, ale široko daleko i za jeho hranicemi a to i těmi, kterými se vymezuje naše země (dokonce až v pivně exotickém Izraeli či Řecku). Ať se na mě nikdo nezlobí, ale Holba Šerák má ze všech tuzemských jedenáctek, a že jich v poslední době je, největší kredit a renomé. A to bez pomoci nákladných televizních reklam. Především a hlavně podložené kvalitou. Nezlob se na mě Zlatopramene, i když na tom hodně pracuješ, ještě Ti něco chybí. Pravda, daří se ti ten náskok pomalu stahovat.... Jenom doufám, že se na mě nebudou příznivci ostatních skvělých jedenáctek, ať už se jedná o vyškovský Džbán, svijanský Máz, znojemský Hradní, brněské Milenium, Mušketýra z Krušovic a dalších, moc zlobit. Je to jenom můj subjektivní názor. Někdo musí být nejlepší a držet tu laťku pro ostatní nejvýš. Alespoň teda pro mě.
A odkud se pro zde vynikající vařenou jedenáctku vlastně vzal název Šerák? Původ má v blízké hoře. Na trh je dodávána v lahvích, sudech i v plechovkách. Na celkovém výstavu pivovaru se podílí jednou třetinou. A řekněte sami, to je už nezanedbatelný podíl. "Zatímco výška Šeráku je neměnná, oblíbenost, a tím i produkce tohoto piva neustále vzrůstá", říká Ing. Alena Chylová, vedoucí marketingu hanušovického pivovaru.
Trošičku a nespravedlivě ve stínu jedenáctky Šerák koexistují další dva produkty, desítka Classic a dvanáctka Premium. Ke 130. výročí založení pivovaru byl uvařen i třináctistupňový Holba Speciál.
Hlavním odbytovým regionem hanušovického piva byly, jsou a budou samozřejmě Jeseníky. Tam prakticky na každé hospodě, restauraci či horském hotelu visí oválný zelenobílý vývěsní emblém se značkou Holba. A že jich tam je, to mi věřte. Říká se, že horalové drží pevně při sobě a mají silný vztah ke svému regionu a jeho produktům. Tento jev mezi místními štamgasty a "jejich" pivem je toho zářným příkladem. Dalším místem, kde je Holba v kursu, jsou východní Čechy, především oblast sousedních Orlických hor.
Hanušovický pivovar při výrobě piva používá suroviny domácí produkce, ke kterým patří chmel a slady vyrobené z moravských ječmenů. Voda je čerpána z vlastního, artézského hlubinného vrtu nacházejícího se přímo v areálu pivovaru. Její kvalita odpovídá parametrům kojenecké vody.
Díky používání prvotřídních surovin, fortelu a schopnostem zkušených odborníků, boduje hanušovický pivovar, zejména v posledních pěti letech, se svými výrobky na prestižních degustačních soutěžích pořádaných u nás. Během tohoto období získal celkem 12 ocenění. A to ne ledasjakých. Jednalo se o Českou pivní pečeť v Táboře, Zlatý pohár Pivex v Brně či Cenu českých sládků. V drtivé většině se na nich podílela vlajková loď, Holba Šerák.
Vedení hanušovického pivovaru rovněž intenzivně pracuje i na zviditelnění značky v oblasti marketingu a reklamy. Jen málo pivovarů u nás se může těšit tak vyjímečné poloze uprostřed malebné přírody. Její spojení s komunikací značky se ukázalo jako velmi chytré řešení. To přineslo jasnou profilaci značky Holba - Ryzí pivo z hor. Tento jednoduchý a skutečnost vystihující slogan, který pivovar používá třetím rokem, nese úspěch. "Letošní pojetí reklamní kampaně (krásné ztvárnění přírody a uprostřed hor prosvítající slunce vytvářející dokonalou iluzi piva) se ukazuje jako velmi zdařilé a originální. Nejenže se líbí, ale je dokonalým ztvárněním pozice značky", říká Ing. Alena Chylová. Tato bilboardová kampaň je spotřebiteli a zákazníky vnímána velmi pozitivně a to nejen v mateřském regionu. Taktéž v rádiích běží dvě verze spotů, které podporují pozici značky. Patří k nim halekání "Holbááááá" jako dorozumívacího prvku v horách.
Pivovar Holba v Hanušovicích
Pivovar Holba nejenže dokáže využívat potenciálu zdejší přírody a přeměnit jej v kvalitní produkt, ale na oplátku se snaží do tohoto prostředí také nějak přispívat a podílet se na jeho obnově. Participuje tak na různých regionálních projektech s ekologickým zaměřením. Je např. dlouhodobým partnerem Chráněné krajinné oblasti Jeseníky, kde podporuje významné projekty, přispívá na chov Rysa ostrovida v olomoucké ZOO (viz zde nedávno publikovaný článek Honzy Kočky "Malý Šerák byl pokřtěn Ryzím pivem z hor") či se podílí na revitalizaci rybníků v areálu pivovaru, kde žijí chráněné druhy obojživelníků.
V rámci letošních oslav 130. výročí Pivovaru Holba, které se konaly od 1. do 4. září, měli návštěvníci možnost nahlédnout pod pokličku běžného provozu pivovaru, byly připraveny prohlídky jednotlivých pivovarských částí s odborným doprovodem, nechyběl bohatý program plný soutěží, hudby a zábavy, zakončený ohňostrojem. Celodenní oslavy dne 4. 9. moderovali Aleš Háma a Jakub Wehrenberg a vstupné na tento den bylo 30,- Kč (předchozí dny zdarma). Ze Šumperka do Hanušovic jezdil historický vlak. Oslavy budou pokračovat 9. října, kdy bude zahájen slavnostní výlov pivovarského rybníka zpestřený rybími pochoutkami z roštu a živou muzikou. Na 18. prosince je připravena pravá zabíjačka na nádvoří pivovaru s tradičními zabijačkovými specialitami. Samozřejmě vše "pod přímým dohledem" skvělého Ryzího piva z hor - Holby.
Takže, Ryzí Jesenický pivní Pramene, Na zdraví, ať tryskáš dál a daří se Ti tak dobře jako v těch uplynulých 130 letech !!
S využitím některých informací ze zpravodaje pivovaru Holba napsal Tomáš Semrád
Foto: Marek Kodeda, Czech Beer Report (www.pivovary.info)
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 17.07.2007 19:45 | Komentovat |
Časy se mění Roman Holoubek | 17.07.2007 19:45 |
---|---|
Tak tady mám přímý důkaz (pro mne), že Holba Šerák - byl o v roce 2004 ještě výborné... | |
šeráček jaroslav brůna | 08.06.2005 14:54 |
Máme chalupu ve východní části orlických hor, a tak si se šerákem (lahvovým) tykám. Je... | |
Pro pořádek Roman Holoubek | 05.10.2004 16:42 |
Mušketýr z Krušovic už není jedenáctka, ale delší čas je to poctivá desítka (dokonce s... | |
Medium není Milenium Tomáš Semrád | 04.10.2004 09:24 |
Chtěl bych se omluvit za malou nepřesnost. Samozřejmě jsem měl na mysli Medium a nikoli... | |
upřesnění jirka | 01.10.2004 09:07 |
Jen pro pořádek k 11% pivům: brněnské milenium byla polotmavá 12% (už se nevyrábí)... |