úvod
homepage

Konopné pivo z Nové Paky vytisknout článek

Přidáno: 27. září 2004  •  Autor: Tomáš Semrád
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,22 hodnotících Hodnotících: 28 počet zobrazení Zobrazeno: 14094x

V současné době se může pivní fanoušek na tuzemském trhu potkat s pivy, která se vaří s nejrůznějšími aditivy a jsou ochucena vším možným.

Ať už se jedná o všelijaká pšeničná piva (např. s plátkem citronu, koriandrem, pomerančovou kůrou), piva s přísadou bylin či koření (badyán, zázvor), nebo piva v jejichž chuti jsou zcela evidentní stopy po různém ovoci (maliny, třešně, višně, banány apod.), to vše jsme už měli možnost na našem trhu ochutnat.

Ale pivo a konopí? Tak to zatím na domácím trhu nebylo. Pro někoho možná velmi zvláštní a zcela k sobě nezapadající kombinace. Ne tak pro pivovarníky z Nové Paky. Ti přišli na tuzemský trh s novinkou, kterou je právě pivo s příchutí této u nás velmi kontroverzní rostliny. I když málokdo asi ví, že jak chmel, tak i konopí jsou v rostlinné říši velmi blízcí příbuzní. Oba totiž náležejí do stejné čeledi, konopovitých.

Novopacký pivovar tak obohacuje domácí trh speciálů novým produktem. Tím je pivo s anglickým názvem „Hemp Valley Beer“. Je vyráběno na základě licenční smlouvy se stejnojmennou firmou. Jedná se o jedenáctistupňové pivo s obsahem alkoholu 4,5 %, které je ochucené výtažkem z konopných květů. Pivní speciál je stočen do nevratných lahví o objemu 0,33 l (je balen i do kartonu o 24 třetinkách). A aby byly základní informace kompletní, stojí 26,- Kč. K tomuto pivnímu speciálu byla vytvořena kolekce reklamních předmětů jako jsou tričko, kšiltovka, zapalovač s otvírákem, pivní poháry či plakát, samozřejmě vše s logem Hemp Valley Beer.

Novopacké konopné pivo.
Novopacké konopné pivo.

Než jsem si pořádně prostudoval etiketu tohoto piva, domníval jsem se, že jsem dostal produkt z nějakého amerického pivovaru. Nevím proč, ale anglické slůvko Valley ve mě asociuje hluboce zařízlá americká údolí s mohutnými koryty řek. Při zadání názvu piva mně pivní internetové stránky vyhledaly odkazy právě na některé americké pivovary. „Vida“, řekl jsem si, „tak jsem se nemýlil“. Avšak pouze do doby než jsem si všiml na obalu webové adresy www.hempvalleybeer.com. Při tomto požadavku jsem s velkým překvapením zjistil, že zemí držitele licence na toto pivo je švýcarská obchodní společnost se sídlem v Luzernu. Tedy žádný americký pivovar.

Internetová prezentace „Hemp Valley Beer“ představuje ve stručnosti současnost a historii Novopackého pivovaru včetně fota jeho samotného i varny. Hovoří o tradičním českém pivu obohaceném o výtažky švýcarského přírodního konopí. Je jemně hořké, osvěžující, s nezaměnitelnou chutí a vůní (mohu potvrdit). Konopí je pro toto pivo pěstováno bez použití hnojiv či chemikálií, v čistém prostředí švýcarských alpských údolí (odtud název Valley).

Základem tohoto piva je hluboké prokvašení, typické pro ležáky. Pivo neslouží pouze k uhašení žízně, ale je také bohatým zdrojem energie, minerálů a vitamínů. A perlička na závěr? Konopný výtažek, kterým je toto pivo obohaceno a jenž obsahem nepřesahuje zákonem stanovenou hranici, má povzbuzující účinek a vliv na erotično. No vida k čemu všemu se dá zlatavý nápoj využívat...

Je pravda, že jsem toto pivo u nás zatím nikde neviděl. Dostal jsem ho od jednoho svého kamaráda, který ho zakoupil přímo v Nové Pace při jedné své pracovní cestě. Netroufám si odhadnout na jakou cílovou skupinu a do jakých typů obchodních jednotek či gastronomických provozoven pivovarníci z tohoto podkrkonošského městečka míří. Vzhledem k tomu, že tento malý pivovar je převážně exportně orientován a společnost, jež licenci na výrobu tohoto piva Novopackým propůjčila, má obchodní partnery ve Švýcarsku, Německu, Rakousku, Nizozemsku a Španělsku předpoládám, že hlavní cílovou destinací pro tento produkt budou právě výše zmíněné státy. Český pivař tak bude mít s největší pravděpodobností se sháněním tohoto produktu mimo regionu Jičínska problémy. Třeba se ale pletu....

Takže pivní přátelé, neváhejte, vyzkoušejte a uvidíte jaké účinky bude mít toto pivo na vás. Já sám za sebe mohu říct, že údajné erotické choutky jsem po vypití nezaznamenal. Možná proto, že jedna třetinka je na to málo.....Kdo ví? Co však vím naprosto přesně je to, že si určitě své příznivce a místo na trhu díky své opravdu zvláštní a neotřelé chuti rozhodně najde. Pro neustále se rozšiřující oblast pivních speciálů bude určitě přínosem. Jenom pevně doufám, že se nenajde nějaký „veřejný činitel magor“, který si konzumaci tohoto piva nebude vykládat jako spojení alkoholu a drogy a vyvolá kampaň za zákaz jeho prodeje. Doufám.....

P.S. K napsání tohoto článku byly využity některé pasáže z internetové prezentace společnosti Hemp Valley Beer GmbH.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 14 komentářů, poslední komentář: 01.10.2013 19:28 Komentovat
Vynikající pivko! Marek Hynek01.10.2013 19:28
Poprvé jsem jej pil teprve nedávno v Jeseníku, kde se v lázních prodává jako pivo...
Konopné pivo Michal07.09.2013 22:22
Pivo je velice dobré a je k sehnání na dočesné v Žatci. Takže kdo je zvědavý tak je k...
Konopné pivo Paliwecz28.08.2006 19:47
Článek o konopném pivu je zavádějící a ve čtenářích může vyvolat dojem, že pivo...
skvela chut plazboz26.05.2006 22:56
Musim pochvalit, pivko je to moooc dobre, i kdyz na muj vkus hodne horke. Jen mi to trochu kazi...
Je dobry... Shibby18.04.2006 22:14
Tak sem mel moznost ho chutnat. A ma paradni horkou chut ... opravdu stoji za to ho ochutnat
Konopí v Bille Petr Homebrewer15.08.2005 07:51
Můžu jen potvrdit, že jsem ho zahlídl v nabídce řetězců Billy. Ve Šternberské ho měli...
koupit je možné v.... Jan Andres25.03.2005 11:17
Koupit toto pivo můžete v marketech Billa - viděl jsem je v Havl.Brodě za 19,90 Kč - dobrou...
HanfBier webmaster18.02.2005 23:56
Ide o rakúsky produkt. Prepačte chybu v predošlom príspevku
Vyhledávání