úvod
homepage

Pivnice "Hluchá zmije" vytisknout článek

Přidáno: 16. září 2004  •  Autor: Tomáš Semrád
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,16 hodnotících Hodnotících: 36 počet zobrazení Zobrazeno: 12866x

Zatím v menšině, i když i ta se začíná pomalu rozrůstat, jsou v Brně restaurace a hospůdky, které mají na čepu pivní značky od malých regionálních výrobců.

O co je takových zařízení méně, o to více se však většinou vyznačují pevnějším a dlouhodobějším sepětím mezi jejich zákazníky a nabízenými pivy. Této charakteristice přesně odpovídá pivnice Hluchá zmije.

Tento typicky undergroundový pub se nachází v brněnské městské části Černá Pole, na ulici Jugoslávská 34 (dříve zde bývala vinárna Kamelie). Jeho vyjímečnost oproti ostatním podobným provozovnám spočívá v tom, že na soutoči má piva, která se v Brně a jeho přilehlém okolí prakticky nevyskytují. Moc bych se divil, kdybych našel v tuzemsku nějakou provozovnu, kde jsou tyto značky ještě někde pospolu. A proto přitahuje ze strany návštěvníků, ať již pravidelných či nových, jistou dávku pozornosti a zvědavosti. A díky skvěle ošetřenému zlatavému nápoji tak nabízí nejen pivnímu gurmánovi nezapomenutelný zážitek.

Pivnice
Pivnice

Těmito skvěle ošetřenými pivy jsou strakonický Dudák a občasně poličský Záviš. Tedy dvanáctky. Pro vyznavače „zakaleného“ piva je nabídka rozšířena ještě o „sklepní“ nefiltrovanou verzi (kvasničák) prvně jmenovaného.

Piva jsou zde čepována z výčepního zařízení připomínající dřívější doby socialismu. To však vůbec není na škodu, ba naopak. Proces natočení piva je opravdovým požitkem. Od ochlazení sklenice pod proudem tekoucí vody, přes vlastní čepování pod správným úhlem na jeden zátah až k naservírování s tzv. mokrou hladinkou. Je to pěkný pohled, když pivo pomaloučku dochází k té správné míře. V prvním okamžiku se zdá, že potřebný objem nemůže být nikdy naplněn, avšak po krátké době je žádaná míra přesně na milimetr v pořádku. A ta krémová pěna, no co Vám budu povídat....To se musí vidět.

Nabízený pivní sortiment je podáván v nádherných masivních džbáncích s uchem a samozřejmě s nepřehlédnutelným logem a dekorováním toho kterého pivovaru, respektive piva. Cena za jeden půllitr je zde jednotná pro všechny nabízené značky, a to 21,- Kč.

Dudák
Dudák

Ti, kteří by chtěli doma v klidu rodinného krbu nebo pro příležitostné párty vychutnávat skvělého Strakonického dudáka, si zde mohou toto pivo zakoupit i jako lahváče. Žádný problém.

Hluchá zmije je opravdu pivnicí se vším všudy. Pivnicí s velkým P. Komu se zachce pojíst něco dobrého a drobného k pivu, má možnost výběru z nejrůznějších pivních chuťovek. Například nakládaný hermelín, „tláča“, utopenci či klobáska. Ten kdo by si chtěl poručit něco většího, má smůlu. V této „betelné knajpě“ se holt nevaří. Občas je tu cítit vůně „trávy“. Jako kulisa k vynikajícímu pivu velmi decentně a nevtíravě hraje kvalitní undergroundová muzika. Osazenstvo hospůdky tvoří povětšinou právě vyznavači tohoto hudebního žánru. Otevřeno je denně od 16 hodin do půlnoci.

Ve dnech, kdy počasí dovolí je pro ty, kteří nechtějí sedět uvnitř restaurace, připravena i malá předzahrádka se dvěma lavicemi a zelenobílými slunečníky se sloganem „Strakonické pivo, pivo znalců“. Ten je trefou do černého a je to přesně tak. Jen opravdový znalec dokáže ocenit kvalitu zdejších piv. A těch znalců sem chodí hodně. Je vidět, že i v té dnešní záplavě unifikovaných globalizovaných značek od velkoproducentů se najde početná skupina lidí, kteří vyznávají kvalitní a poctivá piva od malých pivovarů. Zaplaťpánbů za to.

Tak trochu malou pihou na kráse je fakt, že o výborném poličském pivu zde není pražádná zmínka a ani žádná upoutávka. Kromě sklenic s logem měšťanského pivovaru v Poličce není nic co by napovídalo, že ho tady mají. Až při pohledu na výčepní zařízení se třemi kohouty jsem se dovtípil, že by nemuselo zůstat jen u jedné značky. A opravdu. Do chvilky jsem měl před sebou krásně natočený půllitr Poličky. Později jsem se dozvěděl, že toto pivo tu prý mívají nepravidelně, občas a proto je více prostoru věnováno strakonickému. Škoda. Poličské si určitě zaslouží stejně takovou pozornost jako jeho „kolega Švanda dudák“. Je však pravdou, že drtivá většina štamgastů během mých návštěv dávala přednost dudákovi. Možná ale nevěděli, že existuje volba výběru....??

Osobně jsem během jednoho týdne vyzkoušel zdejší pivní menu. Všechna čepovaná piva jak již bylo výše popsáno, jsou podávána v žádoucí kvalitě a náležitě jsem si je vychutnal. Mohu jenom doporučit.

A můj osobní degustační názor na nabízená piva? Poličský Záviš vyhovoval mým chuťovým pohárkům o trochu více nežli filtrovaná verze dudáka (řekl bych, že to ale bylo „o prsa“). V jejím případě se jedná o pivo sladovější, s chmelovou vůní a suchým pozadím. Strakonický dudák je hořčí, plnější, s nevtíravým chmelovým aroma a hlubším prokvašením. A nefiltrovaná verze dudáka? Tak to je kapitola sama pro sebe. To fakt nemělo chybu. Na rozdíl od jiných kvasnicových piv se tolik nevyznačoval nasládlejší chutí. Měl ten správný sklepní říz, s příjemnou osvěžující ovocnou hořkostí.

Podtrženo, sečteno. Mohu děkovat osudu, že mám to ale štěstí, že kousek od baráku se nachází taková hospůdka s tak vynikající pivně neotřelou nabídkou. A v obou zainteresovaných pivovarech si určitě mnou ruce nad tím, že mají mezi svými hospodami takovou, která ač daleko od domovského regionu, o to víc šíří renomé a dobrý zvuk jejich značek.

P.S. Na majitelích hospody, kteří se střídají za výčepním zařízením je evidentně vidět, že to s pípou umějí a že k pivu mají ten správně vřelý vztah. A vo tom to je.....

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 12.08.2007 19:47 Komentovat
had wiki12.08.2007 19:47
má název něco společného s jedovatou zmiji- Mexiko?
hladinka na blahovce pas!k19.07.2007 14:10
K te hladince na blahovce bych jen doplnil ze je super az na ten centak co tam vzdycky chybi :))
Polička Jarin27.11.2006 18:19
TO MirEgg Mohu potvrdit.Všiml jsem si,že obsluha asi moc nerozlišuje,kdo si co...
to Petr MirEgg27.11.2006 17:17
Taková malá nápověda: zkus se podívat na datum vydání tohohle článku. Ano, správně, je...
Jen tak dál....... Joe's garage beer02.10.2006 04:27
Jestli někdo dokáže v Brně kromě .. Bláhovky" načepovat hladinku tak to je na...
pardon Petr18.09.2006 17:02
jejda...omluvám se za zkomolení jména...
Překvapení!!! Petr18.09.2006 16:46
to Tomááš Semrád: píšete: "Moc bych se divil, kdybych našel v tuzemsku nějakou...
ehm, ehm ... Lubik19.02.2005 00:35
s tou hospodou to neberte jako urážku :)
Vyhledávání