úvod
homepage

Nefalšovaný pivní pub v Brně vytisknout článek

Přidáno: 1. září 2004  •  Autor: Tomáš Semrád
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,79 hodnotících Hodnotících: 20 počet zobrazení Zobrazeno: 7495x

V jihomoravské metropoli je nespočet všelijakých restaurací, hospůdek, barů a nejrůznějších občerstvoven s nejrozmanitější pivní nabídkou (pravda, většinou od velkovýrobců). Co zde ale drahnou dobu chybělo, byl opravdový pivní pub na úrovni.

Zkrátka a dobře něco pro fajnšmekry. Něco, kde by pivní fanda mohl vybírat z řady piv v točené podobě a v případě, že by ho nabídka neuspokojovala, měl by stejně pestrou pivní volbu v lahvovém balení. Něco, kam by se nebál a nestyděl vzít partnerku či manželku jen tak na „pokec“, respektive sváteční oběd, nebo obchodního partnera na pracovní večeři a završit tak nad zajímavými koktejly úspěšné jednání.

Všechny tyto a řadu dalších požadavků co se kvality nabízeného sortimentu (nejenom piva ale hlavně jídla, vína, alkoholických koktejlů) týká, bezesporu splňuje restaurace Pub Blue Rose v Brně. Nachází se v těsném sousedství pro brňáky dobře známého bývalého domu ovoce a zeleniny (dnes Česká spořitelna), na samém začátku Kounicovy ulice. V současné době v jejím nejbližším okolí probíhá obrovská stavba, tuším, podzemních garáží.

Vchod do restaurace
Vchod do restaurace

Jedná se o velmi rozlehlou provozovnu. Skládá se z několika oddělených částí, včetně v létě tolik populární velké zahrádky směrem do uzavřeného prostoru okolních domů. Zde je návštěvník navíc ušetřen značného hluku z velmi frekventovaných okolních ulic.

Zahrádka
Zahrádka

Nad vchodem do restaurace se skví vývěsní štíty pivovarů Starobrno, Plzeňského Prazdroje se svou vlajkovou lodí Pilsner Urquell a protivínského Platanu. Určitě nepodezírám majitele provozovny z preferování těchto značek na úkor ostatních nebo obchodní zástupce chybějících pivovarů z nedodání jejich reklamních poutačů. Jako nejpravděpodobnější důvod absence zbývajících producentů vidím to, že zkrátka pro tak velkou nabídku prostě není místo. Však to znáte? Kdo dřív přijde, ten... Nebo se pletu pane majiteli? Na tomto příkladu jsem se jenom utvrdil v tom, nabídka piv na čepu v restauraci nemusí vždy korespondovat s vývěsními štíty pivovarů na baráku...

Pomalu se dostáváme k jádru věci a tím je nabízený pivní sortiment. Zákazník, který vstoupí do tohoto „pivního ráje“, hned u vchodu zaplesá při pohledu na výčepní pípu s devíti kohouty připravenými ihned ze sebe spustit zlatistý mok. V nabídkovém pivním menu jsou dokonce jednotlivé pivní značky prezentovány včetně sklenic, v nichž se podávají. Takže pivní přátelé a fajnšmekři, na čepu je k mání následující řada. Z portfolia Plzeňského Prazdroje Pilsner Urquell, Gambrinus a Radegast v podobě ležáků (premium). Pro brněnské patrioty Starobrno ležák. Je libo něco svěžejšího? Pak je tu ryzí pivo z hor Holba Šerák. Příznivci „královského“ piva Litovel mají nejširší výběr. Světlá 12%, černá 10%, popřípadě řezák. Pro milovníky a obdivovatele speciálních piv a piv s vyšším obsahem alkoholu se podává lavinovité Maestro z produkce již zmíněné Litovle či silnější třináctistupňový Budweiser Bürgebräu od Měšťanského pivovaru alias Samsonu z Českých Budějovic. Něco tady ale ještě chybí. Ano, správně tušíte. Proč by venku bylo vývěsní logo protivínských, když by uvnitř nebylo k dostání jejich pivo? A tady je na závěr pecka. Prácheňská Perla, čtrnáctistupňový speciál je něco, co musí pivní fajnšmekry a lahůdkáře dostat.

A co cena? Všechna piva o klasické míře, tj. 0,5 l, s vyjímkou piv Plzeňského Prazdroje za neuvěřitelných 20,- Kč. Samotná „Plznička“ vyjde na 25,- Kč, „Gambáč“ a „Radek“ stojí 22,- Kč. No nekupte to. Na restauraci, která se může celkem v pohodě řadit do kategorie Top a defacto v centru Brna k neuvěření.... To myslím naprosto vážně.

Pivní menu
Pivní menu

Kdo by si snad z nabídky čepovaného piva nemohl vybrat, je tu pro něj nekonečná řada lahvového sortimentu. Počínaje obligátní Plzní, Budvarem, Krušovicemi (vše v třetinkách), Staropramenem a Velkopopovickým kozlem přes třeboňský Regent, humpolecký Bernard, přerovský Zubr, Černohorský Granát (vše v kategorii premium, tedy dvanáct) a konče specialitami jako Bud Super Strong od Budvaru nebo Červený drak od Starobrna (obě 0,33 l). A ani mezi lahvovým pivem nechybí naprostá bomba. Tou je Jihlavský Grand 18% (v menu ne zcela správně uváděný jako Ježek 18). Kdo z hostů nemůže konzumovat alkoholické pivo, pro toho je zde nealko v podobě třetinkového Clausthaleru či půllitrového Platanu. Nabídku piva v lahvích doplňuje ještě plechovkový Velvet.

A na kolik zde přijdou lahvová piva. Taktéž jednotná cena. S vyjímkou výrazně alkoholických speciálů Bud a Červený Drak, jež se dají pořídit za 30,- Kč, vše ostatní za 25,- Kč, nealko Platan za 20,- Kč.

Kdo by snad zatoužil po pivech zahraniční provenience, bude taky uspokojen. Obligátní nizozemský Heineken (60,- Kč), mexická Corona (85,- Kč), francouzský Desperados (85,- Kč) v třetinkách nebo slovenská dvanáctka Zlatý Bažant (25,- Kč) snad uspokojí všemožná přání pivních zákazníků. A co teprve konopné pivo značky Hyhemp (85,- Kč)!

Co by se dalo zmíněné restauraci trochu vytknout je snad jen pro pivního puntičkáře a estéta místy až moc velká různorodost, rozličnost a „neučesanost“ reklamních materálů a předmětů. Mám tím na mysli např. pivní tácky s logem Holba a Maestro, ubrusy uvnitř restaurace s emblémem Budweiser Burgebrau, na zahrádce zase s logováním královské Litovle, slunečníky Starobrna, stojánky Bohemia Regent apod. Na druhé straně při tak velké nabídce chce každý být nějak viděn.....

Co mně osobně ale vadilo při mých dvou návštěvách nejvíc a co trošičku snižuje úroveň obsluhujícího personálu a potažmo dojem z restaurace je fakt, když jedna z nabízených značek (Budweiser Bürgebräu) je s naprostou samozřejmostí nabízena jako produkt někoho jiného (Budějovický Budvar). To je profesionální lapsus, nic víc. Zvláště pak, když logo tohoto piva nosí na triku. Na tom by se ze strany pana majitele mělo zapracovat... Po mém upozornění obsluhy na omyl věřím, že se tak už nestane. Teď mě tak napadlo, že se marketingovému oddělení Budějovického Měšťanského pivovaru zřejmě povedl skvělý tah, když do podvědomí některých lidí dostalo jeho značku B.B. nesprávně vydávanou za mnohem slavnější Budvar. Ale to je již jiná kapitola...

A závěrem? Snad jen velké Díky za takové nefalšované pivní ráje a světy. Pro pivního fajnšmekra za něhož se považuji, je to skvělá věc. Někdo ze čtenářů by snad mohl namítnout, že tolik čepovaných značek pohromadě může být na úkor kvality. Z vlastní zkušenosti a dojmů svých známých, kteří po mém avízu tuto super „knajpu“ navštívili, však nic takového nebylo shledáno. A to jsme přitom já sám i moji přátelé degustovali nejen pivní speciály typu Budweiser Bürgebräu či Perlu (tedy piva, která se až zas tak často netočí a u nichž může z výše uvedeného důvodu být tendence klesající kvality). Nic takového. Vše v naprostém pořádku. Kromě piva mohu doporučit i zdejší kuchyni. 200 gramové porce stojí rozhodně za to (i přes poněkud vyšší cenu, cca 150,- Kč).

Zajímalo by vás, kterého piva se v této pivní oáze vytočí nejvíce? Není to ani Pilsner Urquell ani obligátní Gambrinus. Vězte, že podle slov personálu se jedná o Šerák a pochopitelně domácí Starobrno. Komu z Vás by se tento poměr nelíbil a chtěl ho změnit, pak má jedinečnou šanci.

Adresa:

Pub Blue Rose, Kounicova 2, Brno, email: pubbluerose@post.cz

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 04.10.2004 09:31 Komentovat
Nově Jihlavský Grand Václav Kubíček04.10.2004 09:31
Dobrý den, dovoluji si avízovat skutečnost, že jsme zavedli nové pivo Jihlavský Grand 18...
Reakce majitele provozovny Václav Kubíček24.09.2004 09:13
Dobrý den, jsem majitel restaurace Pub blue rose a chtěl bych reagovat na příspěvek paní...
pivo v Brně - odpověď Tomáš Semrád15.09.2004 09:40
Jano, díky za odpoveď a reakci. Jako kritiku svého příspěvku to v žádném případě...
pivo v Brně Jana14.09.2004 21:00
Milý Tomáši, nechtěla jsem nijak kritizovat Tvůj článek a Tvé hodnocení, jen jsem asi...
To mě fakt mrzí... Tomáš Semrád13.09.2004 08:56
Milá Jano je mi to líto, že se tvoje návštěva na základě mého článku moc nevydařila....
zklamání Jana12.09.2004 14:56
Po přečtení předchozího příspěvku jsem neváhala a ihned zmíněný pub navštívila....
no výborně Standa Jakoubek01.09.2004 08:04
:-) no výborně; jestli se letos zase pojedu podívat do Brna na INVEX, jistě do toho pivního...
Vyhledávání