úvod
homepage

Dámy a pánové, Q-pack přichází vytisknout článek

Přidáno: 1. června 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,65 hodnotících Hodnotících: 23 počet zobrazení Zobrazeno: 6924x

Před několika lety se na našem trhu poprvé objevil při prodeji piva plastový obal. První reakce byly vesměs negativní, i když časem si i „petka“ našla díky své příznivé ceně a praktičnosti místo na trhu. V dnešních dnech na trh přichází Q-pack.

Je pravdou, a odborníci ani výrobci to nikterak nezastírají, že plast v dané podobě, tak jak ho známe, není vhodný obal pro dlouhodobé skladování piva. Je to obal pro nápoj určený k rychlé konzumaci. Navíc pro mnoho konzumentů je plast nepředstavitelná překážka pro zakoupení piva. Přesto se našlo několik odvážlivců z řad pivovarů, kteří se nebáli s tímto obalem přijít na trh. Jedná se zejména o pivovary Zubr, Novou Paku a Pivovary Staropramen.

Právě posledně jmenovaný pivovar teď na trh přichází s novinkou, obalem Q-pack. Láhev Q-pack je vyrobena ze speciálního materiálu, který uchovává produkt v odpovídající kvalitě, má stejnou chuť i říz jako ze skleněné láhve. Láhev Q - pack je navíc nerozbitná, lehká a recyklovatelná. Začátkem května se v 0,65 litrové nevratné láhvi Q-pack začal prodávat Staropramen Světlý.

Pro koho je nový obal určen, na to nám odpověděl Marek Tovaryš, marketingový ředitel společnosti Pivovary Staropramen: „Q-pack je učený pro konzumaci po aktivním trávení volného času na vodě, na kole, při horské turistice nebo na hudebních festivalech.“ A na otázku, jestli nemá obavy, že trh nový obal nepřijme, dodává: „U spotřebitelů jsou praktické obaly stále více populárnější, očekáváme tedy, že Q-pack si díky svým jedinečným vlastnostem brzy získá i české spotřebitele. Náš Q-pack zajišťuje správnou úroveň nasycení piva tím, že udržuje oxid uhličitý uvnitř láhve, a zároveň znemožňuje vniknutí kyslíku dovnitř láhve.“

Q-pack vyvinula společnost Interbrew ve spolupráci s uznávanou italskou společností na obalové technologie M&G. Láhev Q-pack prošla veškerým testováním včetně zdravotních testů. Unikátní vlastnosti Q-packu byly také ověřeny nezávislými expertízami znalců z oboru pivovarnictví a obalových technologií. Skutečnost, že Staropramen z Q-packu má opravdu stejnou chuť jako ze skleněné láhve, byla navíc ověřena spotřebitelským chuťovým testem provedeným společností GM Consulting.

Vždy, když jsem bránil plastové obaly před pohrdavými posměšky zarputilých pivařů, argumentoval jsem několika důvody, proč tak činím:
- plast je velice praktický pro víkendové cesty. Všeobecně pro situace, kdy očekáváte rychlou spotřebu.
- Plast dává šanci prodeje piva restauračním pivovarům – například Modrá hvězda v Dobřanech u Plzně, Pivovarský dům v Praze a určitě i spousta jiných, používají plastové lahve pro prodej „přes ulici“. Design těchto nádob je odlišný od běžné „petky“. Řekl bych, že je celkem i líbivý.
- V plastu se tak jako tak doposud prodávaly piva levnější. Nikdo si nedovolil balit své prémiové značky do plastu.

A když už si konzument zvykl na stávající situaci, má nyní možnost volby. Q-pack mu nabízí kvalitu, na jakou je zvyklý u lahve skleněné s praktičností původního plastového obalu, a to za rozumnou cenu. Cena piva Staropramen Světlý v 0,65 litrové nevratné láhvi Q-pack je kolem 17 korun českých.

Za sebe musím říct, že se moc těším, až Pivovary Staropramen uvedou na trh v Q-packu můj oblíbený Granát. Tisková zpráva sice uvádí, že spotřebitelé, pro které je Q-pack určen, jsou mladí muži (20-30 let) s aktivním přístupem k životu a s pozitivním vztahem ke sportu a cestování, což já už bohužel nesplňuji:) (ani ten věk, ani ten sport), nicméně si hned na víkend jeden six-Q-pack koupím.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 14 komentářů, poslední komentář: 18.07.2005 08:24 Komentovat
Jak recyklovat? Jirka18.07.2005 08:24
Pivo v plastu se mi nelíbí. Sklo je prosté krásné. Ale na vodu, na hory, na lyže beru vždy...
pivo v plastovem obalu Josef.S.10.07.2004 18:20
Nevim jak na to budou reagovat zakaznici, ale ja k odberatelum patrit nebudu.Dle mne patri pivo...
Horská pivní záchranka (HPZ) Honza23.06.2004 17:16
Z Holby napsali nasledujici: "Horská pivní záchranka (HPZ) samozřejmě letos bude a dokonce...
pivo v plastu Narmer21.06.2004 07:03
osobně proti levnějším pivům v plastu nic nemám, je to obchodní tah a ukáže se, jestli...
Diky za upozorneni honza20.06.2004 13:45
na zamenu pivovaru. Alespon ze jsem trefil pivovar ze stejne skupiny:)).Diky.Honza
Oprava Kuba Galu.19.06.2004 12:50
Honzo, jen drobná oprava: Tu pivní záchranku nezorganizoval Zubr, ale pivovar Holba z...
Mestan a vystav piva Honza05.06.2004 14:04
Jen mala poznamka - z tech 50 tisic hl za rok piva z plastu (text o trochu niz), dela Staropramen...
Trochu jiná situace Zbyněk Holan04.06.2004 16:42
K diskuzi o plastu: Teď je to jiná situace než balení 1,5 litru jako dříve do stejných...
Vyhledávání