úvod
homepage

Lorenzo Dabove vytisknout článek

Přidáno: 19. května 2004  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,17 hodnotících Hodnotících: 19 počet zobrazení Zobrazeno: 6464x

Šoumen, propagátor piva, mezinárodně uznávaný degustátor, pivní publicista, italský "Jackson" - to je jen několik označení, které si tento nejznámější italský odborník na pivo vysloužil za mnoho let své tvrdé práce. Našemu serveru Svět Piva.cz poskytl exk

Svět Piva.cz (SP): Když se řekne u nás Itálie, lidé si představí pizzu, víno, Řím, Benátky, fotbal, Vesuv, mafii. Ale pivo? Jak by jsi tedy popsal současnou pivní scénu v Itálii?
Lorenzo Dabove (LD): Italský pivní trh je v současné době v rukou silných nadnárodních korporací, které většinou prodávají filtrované a pasterované lagery podobné chuti. Naštěstí se ale v posledních letech objevují mikropivovary, které vnášejí čerstvý vítr do této stagnující situace. Italský pivař si začíná uvědomovat, že pivo může mít i chuť a je tudíž lačný po informacích a nových vědomostech. Jednoduše řečeno, hledá pivní kulturu.
A to je přeci skvělá zpráva. Sám jsem přesvědčen, že pivní kultura je pevně spojená s něčím, co se v Americe nazývá "craft beers", tedy poctivá piva, a že právě kultura pití a kvalita piva jsou známkou tolik potřebné změny.

 Lorenzo představuje projekt Beer Concept Italia
Lorenzo představuje projekt Beer Concept Italia

SP: Jak si vedou česká piva na italském trhu? Můžeš to srovnat s ostatními státy?
LD : Když by jsi se zeptal italského pivaře, které české značky zná, určitě by na prvním místě jmenoval Plzeňský Prazdroj a pak hned Budvar, který se u nás prodává pod značkou Czechvar. Někdo by si možná i vzpomněl na Staropramen, protože tyto tři piva jsou běžně k sehnání v supermarketech. Další české značky se dají koupit ve specializovaných beer shopech - například je to Lobkowitz, Louny, Pernštejn. Další značky, jmenovitě Krušovice, Platan, Litovel a Primátor mají lokálního distributora.

Většina pivařů u nás ví, že vaření piva má u vás dlouhou tradici. Většina si ale také myslí, že vaříte jen světlá piva. Možná se to změní, protože Praha je u nás oblíbenou turistickou destinací, tak si třeba všimnou i vašich tmavých piv.

Protože ale nejste členy EU (poznámka redakce: rozhovor vznikl v prosinci loňského roku), těžko srovnávat objemy prodeje. Tipnul bych si ale, že mezi Top 5 zemí s největším prodejem nepatříte. To stabilně patří Německu, Belgii, Británii, Irsku a Holandsku. Myslím, že by objem dovozu piva od vás byl až za USA.



Lorenzo prezentuje v Miláně české pivovarnictví

SP: Jak jsi se k pivu vůbec dostal? Pil jsi ho už jako mladý kluk?
LD: Já byl vlastně pivu předurčen! První kontakt s pivem jsem měl totiž už v létě roku 1952 během zahradní party, kdy má tehdy ještě těhotná matka popíjela pivo místního pivovaru. (smích)

Ale vážně. Pivo mě poprvé oslovilo už v mládí, kdy mě zaujala krásná etiketa britského ale (pivo svrchního kvašení) a hlavně pak jeho zajímavá "jiná" chuť. Přivedlo mě to k rozhodnutí objevovat aroma, chutě a vůně různých piv. Proto netrvalo dlouho a úplně jsem se zamiloval do belgických piv - jsou prostě jiná a vzrušující.

SP: Jaká je Tvá nejoblíbenější pivní kategorie?
LD: Jednoznačně lambik. Lambik je důvod, abych žil.Pro mé zanícení pro lambik a Belgii všeobecně mi dokonce začli říkat "Princ z Pajottelandu". (smích).

Jsem pyšný na to, že se vlastně můžu považovat za syna Jean-Pierre Van Roye, majitele pivovaru Cantillon (jeden z posledních pravověrných producentů lambiku v Belgii) a že jsem blízký kamarád Armanda Dabelbera z pivovaru Drei Fontainen. Pokud to jde, nevynechám jedinou příležitost, abych se nezastal tohoto tradičního piva, kterému úředníci EU v Bruselu vystavili úmrtní list.

SP: Navštívil jsi osobně některé české pivovary ? Co si myslíš o naší pivovarnické tradici?
LD: Pokud pominu italské pivo, tak české ležáky patří po belgických speciálech a britských ales k mým nejoblíbenějším.

Vaší zemi jsem navštívil několikrát ještě jako Československo. Zamiloval jsem si jak vaší kulturu - jsem velký fanda Hrabala, tak i sport (sice Ital, ale fandím vašemu národnímu družstvu v hokeji), ale hlavně vaše pivo a pivnice.(smích) Při mé poslední návštěvě v roce 2000 jsem byl mile překvapen kvalitou piv Eggenberg v Českém Krumlově a Primátor v Náchodě.

SP: Když tak hodně cestuješ, používáš k práci internet? Co třeba email, ICQ, něco jiného?
LD: Ano, na cestách strávím hodně času. Právě proto je pro mě internet nutností. Už ani nevím, kdy jsem naposled posílal dopis, vše vyřizuji přes email. Navíc přispívám do několika newsgroups (it.hobby.birra, belgianbeer a další). Notebook je můj nejlepší kamarád .(smích)

Lorenzo přednáší na Expo nápojů v Rimini
Lorenzo přednáší na Expo nápojů v Rimini

SP: Máš vlastní webové stránky www.kuaska.it . Proč vlastně vznikly a jak dostaly jméno?
LD: Kuaska je moje přezdívka.
Vznikly hlavně jako moje vlastní prezentace, ale i jako prostředek komunikace s mými čtenáři a absolventy degustačních kursů. Jsou tam totiž klipy z prezentací, informace z degustací a postřehy z cest. Mám toho hodně, co bych tam chtěl dát, ale času je tak málo.

SP: Díky za rozhovor.
LD: Na zdraví. Ciao

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 20.05.2004 09:51 Komentovat
Brewpuby v Italii honza20.05.2004 09:51
Nekolikrat jsme se o restauracnich pivovarech v Italii S Lorenzem bavili. Pravidelne se totiz...
Itáli- nejen víno! Jiří Jobánek19.05.2004 11:09
Sympatický chlapík! Myslím, že jsem s ním tak před rokem četl rozhovor, kde upozorňoval...
Vyhledávání