úvod
homepage

Únorové setkání čtenářů – Local 1 vytisknout článek

Přidáno: 13. února 2007  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,6 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 6253x

Kdo dnes přijde na neformální setkání čtenářů u zajímavého piva, bude mít možnost ochutnat předprodejní vzorek piva jednoho z nejuznávanějších pivních publicistů/sládků Garretta Olivera, který se pro své nové pivo Local 1 nechal inspirovat v Belgii.

Local 1 je první pivo v nové řadě, které se Garrett rozhodl vařit. Již dříve vařil piva v tzv. „Brewmaster Reserve“, kam zařadil „chuťově odvážná“ piva (zatím piva Blast a Blond Bock), k tomu piva „core brands“ a „seasonal beers“ (myslím, že není třeba překládat). Navíc si vaří piva jednorázově, řekněme experimentálně, která se třeba v budoucnu znova objeví v nabídce. Z těchto jsem měl možnost ochutnat například smoked weizenbock, smoked porter, oboje velice zajímavé. V redakční degustaci se objevila zatím dvě piva:Black Chocolate Stout a East India Pale Ale, oboje se setkala s velice pozitivním hodnocením.

Ale zpět k novému pivu – zjednodušeně řečeno má vyjadřovat názor G.O. Na pivo dané oblasti. Tentokrát si vybral Belgii, neboť ta kdysi stála za jeho prvními zvědavými krůčky objevování báječného světa piva. Po troše experimentování přišel s pivem, které se v podstatě nedá zařadit do žádné pivní kategorie. Je to pivo, které je inspirováno Belgií modifikované jeho zkušeností amerického sládka. Svým obsahem alkoholu přes osm procent by se dalo zařadit do kategorie „zlatých silných belgických ale“, kam patří například světově proslulý Duvel, nebo i u nás známé Delirium Tremens. Svojí barvou i chutí se ale odlišuje. Příbuznost k belgickým ale pak dává tomuto pivu dozrávání v lahvi, kdy se používají odlišné kvasnice než ty, které zajistí primární kvašení. Pivo po lahvování, přidání kvasnic a živných látek stráví dva týdny v „teplé komoře“, aby se pak odebralo na chvíli do chladného prostředí. Teprve potom je připraveno k distribuci do prodejní sítě.

A jak dopadlo toto pivo v redakční degustaci? Ta proběhla v Táboře během nedávno skončených pivních slavností. Pivo u některých degustátorů vyvolalo částečnou nevoli s celkovým vyzněním, které se jim zdálo být nevyrovnaným. Řezavá ovocná vůně (spicy), malinko kyselá, lidově „zahrádka“. Chuť vás přivítá sladkou složkou, která přechází do nakyslého doznívání. Pivo je díky svému zaměření málo hořké. A celkové hodnocení? Degustátoři se nakonec shodli na číslici „3“, což svým způsobem není až zas tak špatné hodnocení.(hodnotilo se na stupnici 1-9, kde „za jedna“ je božské pivo, „za devět“ je pivo nepitelné).

A jestli bude Local 1 chutnat i vám, se uvidí dnes při degustaci. Když už nic jiného, budete mít možnost ochutnat pivní záležitost, za kterou byste jinak museli cestovat přes velkou louži.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 08.04.2007 20:56 Komentovat
Ospravedlnenie sa prijíma Pivovar Kaltenecker s.r.o08.04.2007 20:56
Ani nás samozrejme príliš nepotešila informácia o degustovaní rozčapovaného Brokátu...
To Zbyněk Holan Roman Holoubek08.04.2007 18:01
Archivní BON 14 tmavý je už vypitý. Velmi mne mrzí, že jsi Zbyňku a vy ostatní při...
Cože??? Zbyněk Holan04.04.2007 16:05
Pokud to je tak, pak je to pěkná pra...na!! Škoda toho pivka!!! Moc rád bych ho ochutnal v...
Omluva Roman Holoubek04.04.2007 10:09
Omlouvám se panu Stehlíčkovi z Tramwaye za zkomolení jména v předešlém příspěvku.
BON 14% tmavý - délka zrání 1 rok!!! Roman Holoubek04.04.2007 09:36
Tady je vysvětlení. Dověděl jsem se, že pan Stehlík v Tramway čepoval naše pivo a já mu...
Omluva Zasove a Kalteneckeru honza04.04.2007 00:03
Musim se zde omluvit za sve nedopatreni. Kdyz jsem vezl piva na degustaci, vzal jsem nedopatrenim...
Zdravím také Zbyněk Holan20.02.2007 22:28
....a děkuji za pochvalu!
Pivka chutnala Michal Rambousek20.02.2007 20:05
Pivečka určitě chutnala, jen se patrně lidem nechce moc psát, číst příspěvky a...
Vyhledávání