úvod
homepage

Pivo, co to je? vytisknout článek

Přidáno: 23. října 2003  •  Autor: VÚPS
průměrné hodnocení Hodnocení: 1,6 hodnotících Hodnotících: 5 počet zobrazení Zobrazeno: 8233x

Pod slovem pivo si asi každý z nás představí totéž. Čirý nápoj zlatavé barvy s bohatou bílou nadýchanou pěnou v orosené sklenici, s jemnou pivní vůní doplněnou slabým chmelovým aroma.

Na rozdíl od jiných zemí, se u nás vyrábí v převážné většině pouze jeden typ piva, světlé pivo českého nebo chcete-li plzeňského typu. Ve většině ostatních zemí jsou ale piva již různá, a každá oblast může mít své více či méně charakteristické pivo. Nicméně výše popsané pivo českého typu je známo po celém světě, a je bráno jako určitý standard pro tento typ piva.

Obtížnějším úkolem je již pivo charakterizovat. Definic a pouček co je to pivo je celá řada, a díky novým technologiím a různým úhlům pohledu definic stále přibývá.

V německy mluvících zemích existoval dokonce zákon o čistotě výroby piva, kterým bylo pivo charakterizováno jako „nápoj vyrobený z ječného sladu, chmele a vody, kvašením za pomoci pivovarských kvasinek“ . Tato definice sice postihuje (resp. měla by postihovat) drtivou většinu u nás vyráběných piv, ale pro mnohá zahraniční piva tato definice neplatí. Existují oblasti, kde je pivo vyráběno i z kukuřice, rýže a dalších v dané oblasti dostupných surovin.

Další možnou definicí je pivo je „slabě alkoholický nápoj s chmelovou hořkostí, a sladovým a chmelovým aroma“ . Pominu-li skutečnost, že již pouze málo piv voní chmelem, je zde problematickou částí název slabě alkoholický. Mohli bychom si asi dovolit vyřadit nealkoholická piva z kategorie piv. Ale můžeme též výšestupňová piva (některá dosahují i více než 8 % alkoholu) hodnotit jako slabě alkoholický nápoj?

Oficiální definice piva v České republice, tak jak byla vytvořena úředníky Ministerstva zemědělství zní „Pivem se rozumí pěnivý nápoj vyrobený zkvašením mladiny, připravené ze sladu, vody, chmelových hlávek, upraveného chmele, nebo chmelového extraktu, který vedle kvasným procesem vzniklého alkoholu (etylalkoholu) a oxidu uhličitého obsahuje i určité množství neprokvašeného extraktu, slad lze do výše jedné třetiny nahradit cukrem nebo extraktem ječného šrotu, upraveného ječmene, rýže nebo kukuřice“ . Tolik litera zákona (č. 335/1997).

Pokud jste si nevybrali žádnou z těchto definic nezbývá Vám než si vytvořit nějakou vlastní. Možností je téměř neomezeně, a pokud ji budete vytvářet nad orosenou sklenicí nápoje zlatavé barvy s bohatou pěnou a mírně chmelovým aroma, přeji Vám k tomu hodně štěstí.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 11.11.2003 23:39 Komentovat
kvasnice v pivu ing. Hrabák - VÚPS11.11.2003 23:39
Kazde filtrovane pivo je bez kvasnic. Problem je v tom, ze vznika pomoci kvasnic a jejich...
Belgicka piva Honza11.11.2003 00:59
V BElgii se bezne vyrabeji piva, ke kterym se opravdu uslechtile kvasnice nepridavaji, kvasi...
pivo bez kvasnic Jiří Kaňa30.10.2003 14:05
Troufám si tvrdit, že výroba piva bez kvašení je naprostý nesmysl. Kvašení je naopak...
PIVO BEZ KVASNIC??? JUDr.Lenka KUlhavá28.10.2003 23:05
Je-li to možné, prosím o informaci, zda je v ČR možné koupit pivo, vyrobené bez kvasnic,...
Vyhledávání