úvod
homepage

Falkenštejn z Krásné Lípy vytisknout článek

Přidáno: 2. srpna 2013  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 15531x

Kdysi na minipivovary nejchudší oblast naší malé pivní kotliny se dnes dočká dalšího přírůstku.

Onou oblastí je myšlen Ústecký kraj. Bude zde dnes totiž otevřen nový pivovar v Krásné Lípě. Pivovar se jmenuje Křinický podle náměstí v centru města, kde se nachází a bude nabízet piva Falkenštejn. Proč se piva jmenují tak, jak se jmenují, mi prozradil jeden z otců pivovaru, Radim Burkoň. Falkenštejn totiž na české straně jsou romantické pozůstatky skalního hradu u Jetřichovic, v Saském Švýcarsku je to pak známý pískovcový útvar. Jméno Falkenštejn tak bude povědomé nejen domácím, ale i turistům.

Falkenštejn
Falkenštejn

A o ty asi půjde ve velké míře. Krásná Lípa je malé město, či spíše velká vesnice, záleží na úhlu pohledu, obyvatel tu napočítáte na tři a půl tisíce. Od jednoho konce k druhému se sice projedete, neboť protáhlým tvarem je to od cedule k ceduli několik kilometrů, ale z nádraží je to k pivovaru nějakých deset minut chůze.

Křinický pivovar
Křinický pivovar

Krásná Lípa je hlavně vstupní branou do národního parku Českosaského Švýcarska a najdete tu krom informačního centra parku i kulturní dům, multifunkční sportovní halu, nově postavený hotel Lípa Resort s 80 lůžky, muzeum a také nově pivovar.

Varna
Varna

Projekt pivovaru sice vznikl v roce 2010, ale různými průtahy se realizace dočkal až v letošním roce. Dodavatelem technologie je Ing. Krýsl, kterého pravidelným čtenářům pivních webů určitě není třeba představovat. Varna je objemu 5hl, dále zde najdete 4 otevřené kvasné kádě s víkem, 8 10hl ležáckých tanků. Vrchním sládkem je Ing. Koza z Podskalské, sládkem pak jeho žák a letošní absolvent Martin Melzer.

Vrchní sládek Ing. Koza
Vrchní sládek Ing. Koza

V restauraci je pak 60 míst, k tomu 25 venkovních, v patře je malý sál pro soukromé akce. Za barem je výčep s osmi kohouty, kde se bude čepovat pět domácích piv, Kofola, malinovka a poslední jsem si nepoznamenal. Pivo se bude čepovat hlavně v domovské restauraci, později se počítá i s prodejem v okolních vesnicích jak u nás, tak i u zahraničních sousedů. PETky už jsou stočené a připravené k prodeji. Zkrátka nepřijdou ani sběratelé, pro které jsou připraveny tácky, etikety, skleničky a případně trika v ceně 255Kč.

PETky už čekají
PETky už čekají

Jak už bylo uvedeno, na čepu bude pět piv. Jsou to 11° světlá, weizen, polotmavá 12°, řezaná 12°a tmavá 14°.

První uvedné pivo bylo i mým favoritem. Světlá 11° má sladovější vůni, středně plné tělo, hořkost velice příjemnou, která se začne projevovat od půle do konce. Jedná se o velice pitelné a vyrovnané pivko, které rozhodně vybízí k dalšímu napití.

Weizen je svrchně kvašený, tak jak má být, s krásnou vůní, lehčím tělem a spíš tvrdším doznívání. Protože pivovar je v Krásné Lípě, je do pšeničného piva přidán lipový květ a pro srovnání chutí pak i meduňka.

Lokál se 60 místy
Lokál se 60 místy

Polotmavá 12° je světlejší barvy, protože tmavší pak bude řezaná 12°, která vznikne mícháním v tanku z světlé 11° a tmavé 14°. Vůně je hodně plná, najdou se i kávové tóny. Plné tělo není sladké, konec je opět spíše hořčejší.

Černá 14° má ve vůni lehce pražené tóny, středně plné tělo se sladším vyzněním, dojezd je lehce pražený a spíše sušší, aby se úplný závěr chuťového vjemu opět překlopil do sladšího vyznění.

Všechna piva jsou vyvážená a dobře pitělná. Mým favoritem je světlá 11°, těsně následovaná pšenicí. Pokud jste příznivcem minipivovarů, určitě se v blízké budoucnosti do Krásné Lípy vydejte. Čeká na vás střídmě, moderněji pojatý lokál, výborná piva a fascinující okolí.

A pokud jste z Prahy a o víkendu se vám do Českosaského Švýcarska nechce, zaskočte si do pivotéky Pivní rozmanitost v Korunní 106. Tam na vás čekají PETky Falkenštejna v trojím provedení. Rozhodně to stojí za ochutnání.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 13 komentářů, poslední komentář: 11.08.2015 12:31 Komentovat
pivo za 30 - dobrá cena zmasabob11.08.2015 12:31
Minulé úterý jsem navštívil pivovarskou restauraci. Bylo narváno, musel jsem čekat na...
Pivo za 26 (nebo 30) Kč PMatoušek09.04.2015 12:18
Jistě, jak někteří píší, Krásná Lípa není ani Praha, ani Brno, ani Německo. Ale na...
Re: Re: Re: Re: Re: Cena piva ssebou v sudu!! Ber20.11.2013 12:29
Takže jsme se nakonec shodli. Kdyby se počítala i ta práce, třeba jen 100,-Kc/hod. Tak i...
Re: Re: Re: Re: Cena piva ssebou v sudu!! Jarda20.11.2013 11:11
Energie a chemie v tom jiz je. Pouzivam perkarbonat sodny, 1Kg stoji 28Kc, na spilku pouziji...
Re: Re: Re: Cena piva ssebou v sudu!! Ber19.11.2013 21:27
Tak to zhruba sedi. Ale co práce, láhve, energie, chemie na dezinfekci, daně? Prostě 30,-Kc/l...
Re: Re: Cena piva ssebou v sudu!! Jarda15.11.2013 15:27
tak ja nevim, ale varim si doma svoje pivo a jsem na cca 5-8Kc za pivo, zalezi na druhu chmele...
Re: Cena piva ssebou v sudu!! Ber13.11.2013 16:53
Tak si zkuste uvařit pár várek piva a zjistíte, že cena neni vůbec přemrštěná. Za...
Re: Zajimava cena piva Ludwig25.09.2013 06:45
No, Petre, musit to videt jinyma ocima. Ano, my v Brne taky pijeme piva od 30kc vys, kdyz zrovna...
Vyhledávání