úvod
homepage

Pivo na Hrad II. vytisknout článek

Přidáno: 23. května 2013  •  Autor: Pivo Praha
průměrné hodnocení Hodnocení: 2 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 8606x

Druhý ročník degustační přehlídky členů Českomoravského svazu minipivovarů na Pražském hradě.

Vážení přátelé dobrého piva a minipivovarů,

a je to tady zase. Volím stejné oslovení jako před rokem, kdy jsme se poprvé sešli na svátku pivní pestrosti a dobrého piva, na Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. Tehdy tato akce teprve opatrně prozkoumávala prostor pro prezentaci piv z minipivovarů a preference jejich milovníků. Měli jsme obavy, zda se nám podaří přilákat dostatečné množství lidí, zda návštěvníci budou respektovat důstojnost Pražského hradu a zda celá akce neskončí společenským či ekonomickým fiaskem. Díky Vám se nic z toho nesplnilo. Akce to byla úspěšná po všech stránkách. Návštěvníků přišlo mnoho, byli disciplinovaní, zvídaví a jejich hlavním cílem bylo opravdu vychutnat piva z minipivovarů, rozšířit si své pivní obzory a podpořit minipivovary na jejich cestě na pivní výsluní.

Tento úspěch nás povzbudil v další činnosti a rozhodl o tom, že Festival zopakujeme. A bude nás víc. Tentokrát se představí na 60 pivovarů a 120 druhů piva, abychom dokázali nabídnout návštěvníků opravdu pestrou paletu piv z celé republiky. Od Ostravy po Sokolov, od Varnsdorfu po Dolní Bojanovice. Najdete nás opravdu po celé republice, v městech, městečkách a vesnicích, všude tam, kam minipivovary vrací pivovarskou hrdost a tradici. Minipivovary definitivně zakotvily v české krajině a v myslích Vás, přátel dobrého piva a minipivovarů. Abyste nemuseli za naším pivem jezdit po celé republice, přicházíme za Vámi na jedno místo do Prahy. Každý pivovar vybere dva nejlepší druhy piva, přijede se představit a nalákat Vás k návštěvě svého regionu. Vždyť jak nejlépe poznat naši krásnou vlast než skrze pivo. Pojďte tedy okoštovat a naplánovat si svou dovolenou, tak aby Vám opravdu chutnala.

Dej Bůh štěstí !

Jan Šuráň

Prezident Českomoravského svazu minipivovarů o.s.

Pivo na Hrad 2013
Pivo na Hrad 2013

Plakát v plném rozlišení ve formátu PDF.

Přijďte zažít pocity sládka

… ranní rituál v ležáckém sklepě, sládek bere degustační skleničku a ze vzorkovacího kohoutku ležáckého tanku si natočí malý vzorek právě dozrálého piva. Zkušeným zrakem, který již viděl tisíce takových vzorků, posoudí nasycení CO2, výšku a kvalitu pěny, prohlédne pivo proti světlu, aby zjistil, zda se již kvasinky usadily a pivo je vhodné k expedici. Úplně nakonec se zhluboka napije, hodnotí přitom říz, plnost a vyváženost chuti, intenzitu a charakter hořkosti. Spokojeně pokývá hlavou a přejde k dalšímu tanku. Ano toto pivo je vhodné pro důstojnou prezentaci pivovaru na Festivalu minipivovarů na Pražském hradě….

Vážení přátelé dobrého piva a minipivovarů, zveme Vás k návštěvě druhého ročníku Festivalu minipivovarů na Pražském hradě. Na šedesát sládků českých a moravských minipivovarů pro Vás osobně vybralo na 120 druhů piva a předkládá Vám je v jednom čase, na jednom místě. Na místě pro český národ nejposvátnějším, v Královských zahradách Pražského hradu, se opět představí náš národní nápoj ve své rozmanitosti, rozdílnosti a především v kondici, v níž pivo ochutnává a hodnotí sládek minipivovaru. V okamžiku ukončení jeho dozrávání - nefiltrované, nepasterované, slabě zakalené, plné chutí a vůní, jež cítí sládek minipivovaru, když každodenně kontroluje svoje pivo v ležáckém sklepě. Přijďte si i Vy vychutnat jeho pocity na jedinečnou akci, která u nás nemá obdoby.

Festival minipivovarů na Pražském hradě má několik specifik, jimiž se odlišuje od všech ostatních pivních akcí. Především není komerční v tom syslu, že pivo se zde neprodává, pivo se zde představuje. Pro koho znamená správný pivní festival, především objem vypitého piva, ten ať sem ani nechodí. Degustační vzorky v objemu 75 ml neslouží k zahnání žízně, jsou určeny k seznámení se s pivem. Účelem festivalu není prodat co největší objem piva, ale představit co nejvíce piv a pivovarů, co největšímu množství pivních fandů. I proto jsme přivedli na festival majitele a sládky pivovarů, aby návštěvníkům podali opravdu fundované informace o pivovaru, jeho produktech, pamětihodnostech okolí a možnostech návštěvy. Abyste se mohli soustředit na vychutnávání svého oblíbeného nápoje, nebude Vás rušit žádná hudba a prostorem bude znít pouze představování jednotlivých pivovarů a hovor návštěvníků. Také občerstvení by nemělo sloužit k naplnění břicha, nýbrž ke smazání chuťových vlivů předchozích vzorků a osvěžení chuťových pohárků. Nehledejte zde tedy „guláš se šesti“ či vepřové koleno, ale jen sýry, studené uzeniny a pečivo.

Najdete zde především spoustu dobrého piva, pivních nadšenců, fandů, dobrou pohodovou atmosféru, potkávání, poznávání a povídání zástupců obou stran pomyslné pivní bárky. Na jedné straně majitelů a sládků minipivovarů a na straně druhé konzumentů a milovníků piva. Přijďte, poplujte s námi dál a objevujte zatím netušená zákoutí pivního světa.

Co uvidíte : jednotnou prezentaci minipivovarů v nádherném prostředí Královských zahrad Pražského hradu.

Co neuvidíte : pouťové atrakce, hory jídla a hektolitry prolitého piva

Co uslyšíte : povídání zástupců minipivovarů o tom jak pivovar stavěli, jaké pivo a jak vaří a co všechno by Vám chtěli ve svém kraji představit.

Co neuslyšíte : žádnou vlezlou a podbízivou hudbu, ani reprodukovanou, ani živou, musíte si vystačit s povídáním se stejnými fandy jako jste Vy.

Co ochutnáte : na 120 druhů piva ze šedesáti pivovarů z celé republiky, vybraných sládky pro prezentaci jejich pivovaru. Pivo budete pít v té kondici, v jaké ho ochutnává sládek přímo v pivovaru.

Co neochutnáte : žádné pivo z velkého průmyslového pivovaru.

Co zažijete : neopakovatelné setkání sládků, majitelů pivovarů, pivních fandů a milovníků piva vůbec.

Základní informace - Festival minipivovarů na Pražském hradě

Datum: 14.6. pátek 14-20 hodin
15.6. sobota 10-20 hodin
Místo: Královská zahrada Pražského hradu, Střelecká cesta pod Královským letohrádkem
Vstupné: 300Kč zahrnuje degustační sklenici, katalog a volnou degustaci více jak 120 druhů piv z minipivovarů

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 22 komentářů, poslední komentář: 19.06.2013 13:42 Komentovat
Re: Zkáza piva Jan Kocián - pivní snob19.06.2013 13:42
V roce 2010 jsem do diskuse na Světu piva napsal: "... předsudky, že Kněžna a Kníže jsou...
Re: Re: Re: Re: ... Jan Kocián - pivní snob19.06.2013 13:37
Včera jsem neměl pivo od Kočky, ale pivo od Kocoura. Dnes jsem si koupil Tmavý ležák od...
Zkáza piva Zlotobíl19.06.2013 12:18
Nejhorší co se může malému pivovaru vařící kvalitní mok stát je osud pivovaru...
Re: Re: Re: ... Honza Kočka19.06.2013 09:11
Asi jste mel na mysli Kocoura, protoze moje malickost, tedy Honza Kocka a piva Nomad lezak...
Re: Re: ... Jan Kocián - pivní snob19.06.2013 00:40
Nic od Kočky jsem na festivalu neměl, a tak jsem si včera koupil litrovou PET láhev s datem...
Re: ... Jan Kocián - pivní snob19.06.2013 00:01
Příjemně karamelově voněl i chutnal krémový polotmavý speciál z Rýmařova (byť měl...
.. Jan Kocián - pivní snob18.06.2013 23:54
Grošák z Vojkovic (polotmavý 14% speciál) mi smrděl. Jedenáctka od Beznosky z...
... Siki16.06.2013 12:44
Bezva akce, za rok zase rád dojdu...
Vyhledávání