úvod
homepage

Budějice včera a dnes vytisknout článek

Přidáno: 19. února 2013  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5718x

Už když jsem opouštěl vlakové nádraží v Českých Budějovicích věděl jsem, že již nevkročím do stejného města jako před bezmála 30 lety.

Hned naproti nevzhledné monstrum Mercury, někdejší útulný bufet na rohu se přetransformoval ve studenou hernu. Během takřka hodinové procházky městem jsem si všiml, že z centra Budějovic snad zmizel Samson. A kolik ho tu kdysi bývalo! Zato Budvar je tu teď skoro na každém kroku. Uviděl jsem ještě logo PU, Bernarda, Lobkowicze a Rohozce než jsem vstoupil do vyhlášené hospody Masné Krámy. Roku 1364 tady zakázali prodávat maso a v roce 1953 se otevřela legendární českobudějovická hospoda. Bohužel dnes nic moc. Točený Budvar, který zde má být dle tradice nejlepší na světě, je pouze průměrné kvality a špatně udržuje pěnu. Zato stojí půllitr plných 37 Kč. Na informacích jsem se marně ptal po bývalé tradiční knajpě U černého psa. Až při svém odjezdu jsem si vzpomněl, že se jedná o hospodu U černého koníčka. Ach, ta paměť.

Poblíž výstaviště stávala krásná čtyřka U slovanské lípy. Bohužel už zde není stejně jako dobová samoobsluha, kde mi tenkrát neznámý poctivec vrátil peněženku s 800 korunami, kterou jsem tak při své žízni zapomněl. Vše se mění. I Budějice. Rozhodl jsem se absolvovat pěší cestu do nedalekých Nových Dvorů, kde nedávno otevřeli minipivovar Kněžínek.

Asi tříkilometrová cesta je velice neutěšená. Vlevo sídliště, vpravo zdemolované zřejmě bývalé průmyslové objekty. Později nízké rodinné novostavby a všichni lidé zalezlí, takže se není ani koho zeptat na cestu. Ta vede v poslední fázi kolem hráze rozlehlého, o tom čase zamrzlého rybníku. Minipivovar Kněžínek se nalézá (zřejmě zdánlivě) na konci stezky, která je dle momentálního ročního období střídavě využívaná cyklisty a běžkaři.

Měl jsem štěstí. Personál pivovarské restaurace mi umožnil návštěvu již asi čtyřicet minut před oficiální otvírací dobou. Restaurace je pěkná a díky tomu, že byla zřízena v budově asi 150 let starého statku, i stylová. Je vidět, že EU ani tady svými prostředky nešetřila.

11°pivo mne upoutalo svou značně světlou, leč nefiltrovanou barvou. Připomínalo mi nejvíce osvěžující mok z Únětic. Kvalitní byla i polotmavá a tmavá třináctka. Pilo by se, pilo. Nicméně je třeba vrátit se do základního Tábora na další večer místních pivních slavností. Po cestě jsem se stavil ještě v místním šenku na Konráda. Opuštěný výčepní mne zásoboval neuvěřitelnými informacemi. Kníže z Hluboké (ODS) prý v dohledné době chystá privatizaci Budvaru. Obávám se, že až do Budějic přijedu příště, nezůstane tam kámen na kameni.

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání