úvod
homepage

Segal to myslí vážně vytisknout článek

Přidáno: 28. února 2012  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 8551x

O chudobě výběru pivních značek v moravskoslezské metropoli toho bylo v nedávné době napsáno již poměrně dost. Hobit ani Zámeček v Zábřehu tristní situaci nespasí. V okolí se nalézá uspokojivý počet minipivovarů, ale jejich produkty se v krajském městě vy

Jediná pivotéka byla přesunuta z centra města na průmyslovou periférii, proniknout do Ostravy se nedaří ani značkám z K- Brewery. Naštěstí v někdejším ocelovém srdci republiky žijí i lidé, kteří to s pivem myslí vážně a s jeho konzumenty dobře.

Jedním z nich je Josef Moškoř z Poruby, kterému pro jeho nápadnou podobu se slavným americkým akčním hercem Stevenem Seagalem přezdívají „Segal“. Přestože úspěšně podniká v knižním průmyslu, asi před 14 měsíci si pronajal někdejší Taxi bar na ostravském sídlišti Fifejdy 1. Malá paneláková hospůdka do jeho příchodu pouze obšťastňovala Ostravarem obyvatele nejbližšího sousedství, předtím se v nevábném objektu nalézal obchod s potravinami a holičství – kadeřnictví.

Segal, který získával zkušenosti v nedalekém Hobitu se rozhodl tuto situaci radikálně změnit. Hned zkraje jeho působení se objevila v Taxi baru třetí pípa se svijanským kvasničákem, zanedlouho též čtvrtá s pivem z Poličky. Již během pár měsíců se počet funkčních píp ustálil na plných šesti kusech. To je toho, ohrne nos občan hlavního města nebo moravské metropole. Nesmíme však zapomínat, že jsme pořád v průmyslové a pivně konzervativní Ostravě, kde místní patrioti stále nekriticky fandí Baníku i když padá z ligy a ostentativně se chlubí svými pracovními úspěchy.

Vedle 10° a 12° Ostravaru, který Segal z výšeuvedených důvodů zatím zrušit nemůže, z pivních kohoutů teče stabilně svijanská 13°, Polička 11°, 12° nebo černá 10°(rotace), tmavý Rohozec 13° a z šesté pípy tryská stále častěji mok z Krmelína a to nejčastěji v medové podobě. Příležitostně Segal zapojí i svůj mobilní výčep a tak počet píp stoupne na osm, což je bezesporu ostravský rekord minimálně od období První republiky.

Segal v práci
Segal v práci

Místní pivopijové se nestačí divit, když se v jejich hospůdce vedle sebe objeví pivo Rohov, Rožnov a Rohozec.Před pár měsíci se U Segala vyskytoval též Krakonoš, avšak v tomto případě nastávaly potíže s kvalitou, což mne udivuje, neboť v okolí Trutnova bylo toto pivo vždy skvělé.Párkrát jsem zaregistroval i ležák záhadného původu s názvem Rubač (po dlouhém pátrání po tajuplném zaniklém pivovaru Wachsenberg z okresu Semily jsem se dozvěděl, že Rubače vaří uherskobrodský Janáček).

Z pivních chuťovek U Segala mne zaujaly dva druhy tvarůžků nakládaných buď ve světlém nebo tmavém pivu. Předminulou neděli dorazil Segal do své hospody až kolem šesté hodiny večerní. V jeho Escortu se nalézalo hned 7 (!) kegů plných kvalitního truňku. Tak následujících pár dní mohli obyvatelé sídliště i žízniví pocestní z okolí ochutnávat Svatovar z Lipníku, Svatováclavské z Olomouce či přerovského Námořníka, Admirála a dokonce i IPA.

Bohužel, osvícený výčepní musí zápolit i s mnohými problémy. Zpočátku to byla fluktuace a občasné nepoctivé jednání personálu. Je určitě vysilující každou novou pracovní sílu instruovat, že host si zaslouží čerstvé a chuťově nezávadné pivo a je třeba, zejména těsně po otevření šantánu alespoň trochu tekutiny z trubek vypustit do výlevky. Mimochodem to bývá i v dnešní době technické revoluce nešvar poměrně častý napříč naší vlastí. Posláním výčepníka není jen své hosty obšťastňovat, ale také je vychovávat. Tak mnozí bývalí ostravarští konzervativci dnes s chutí pijí Svijany, Poličku, Vyškov a neostýchají se degustovat ani další, do té doby pro ně neznámé pivní značky. Zřejmě jsou si vědomi zlatého Segalova hesla: „Řekni mi co piješ a já ti řeknu jestli nejsi chuj!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 21.06.2012 10:50 Komentovat
Šůdce Segal Obchod21.06.2012 10:50
Pan "Segal" objednáva zboží a pak tvrdí, že si nic neobjednal nebo objednávku již...
Re: V Janáčku? Martin Jarošek04.03.2012 10:44
Po původu Rubače jsem intenzivně pátral několik týdnů. Nepomohl internet, jinak vždy...
Záhada jménem Rubač DanD03.03.2012 15:51
Rubač je pivo záhadné svým původem, ale zcela nezáhadné svojí plytkou vodovou chutí a...
Re: Asi se zajedu podívat. Honza Kočka02.03.2012 01:21
diky za upozorneni...opraveno
Asi se zajedu podívat. blackdog01.03.2012 10:48
Jinak vím, že nejsme ve škole, ale v druhém pádě se používá předložka "z", takže ......
V Janáčku? Ňy Wom28.02.2012 15:14
Tady se píše, že pivo vynalezli "v soukromém minipivovaru ve východních Čechách."...
Vyhledávání