úvod
homepage

Nepřátel se nelekejme..... vytisknout článek

Přidáno: 13. ledna 2012  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4383x

Ledy se konečně pohnuly. Americký kvazipivovar Anheuser – Busch koupil Měšťanský pivovar (Samson) v Českých Budějovicích.

Po více než dvacetileté snaze o ovládnutí státního podniku Budějovický Budvar dosáhl tak koncern AB dílčího úspěchu. Co můžeme po tomto kroku očekávat na tuzemské scéně je v této chvíli nejasné.

Situace v roce 1992 byla značně odlišná. Tři roky po „revoluci“ nám chyběla zkušenost s privatizacemi českého majetku do zahraničních rukou, proto poprávu poplašná zpráva o snahách AB koupit Budvar padla skutečně na úrodnou půdu. Osobně jsem psal na několik ministerstev a pochopitelně též na tehdejší ředitelství Budvaru dopisy plné obav o budoucnosti našeho pivovarnictví a ve své mladistvé naivitě jsem apeloval na vlastenecké svědomí. Americký velkosračkář nabízel za uchvácení našeho pivovaru skutečně vysoké sumy a sliboval např. vybudování zábavního centra v Budějovicích, jakýsi český Disneyland či profesionální léčbu alkoholiků (?).

Rozšklebený Mickey Mouse s apartní plechovkou rýžového vývaru se tenkrát naštěstí do Jihočeského kraje nedostal, avšak monstrózní podnik založený roku 1876 velkoobchodníkem s mýdlem na svou šanci stále čekal. Když došlo k přivlastnění názvu Budweiser, akciový pivovar – dnešní Budvar ještě neexistoval (byl založen až roku 1895), ovšem České Budějovice se již tenkrát jmenovaly německy Budweiss. Stejně bezostyšně si Anheuser se svými kumpány Buschem a Conradem přivlastnil i místopisný název Měcholupy (Michelob).

K prvním otevřeným sporům o ochranou známku Budweiser mezi AB a Budvarem došlo již ve třicátých letech minulého století.. Tato válka stále trvá – obecně se spory řeší zvlášť v každé zemi kam oba výrobci své pivo vyváží. Tak se někde jmenuje americký výrobek pouze stručně Bud, někde nese zase český Budvar šroubovaný název Czechvar.

Pomiňme srovnávání kvality obou piv. Výrobce, který uvádí ve výčtu surovin užitých k vaření rýži před chmelem nestojí za jakoukoliv poznámku o jakosti daného produktu. Zamysleme se raději co nás v blízké budoucnosti čeká. Naštěstí situace na našem pivním trhu se na rozdíl od doby před cca 20 lety relativně zkonsolidovala.

Ano. Bude to již 21 let kdy aristokratický restituent pivovaru ve Vysokém Chlumci, který žil v Rakousku prorokoval Čechům do 15 let pouze 5 velkých (a zřejmě i středních) pivovarů a asi 20 malých. My – národ husitů jsme se s cizáckými nástrahami vyrovnali po svém. Již jsme si zvykli na patokáře Heinekeny či SAB Millery, kteří nám trh zaplavují sterilními tekutinami a ti uvědomělí z nás je už ani nevezmou do úst. Jestliže AB hodlá vařit své břečky v Samsonu, přežijeme to také. Jestliže mu naše korupční vláda prodá i Budvar, bude to konec jedné slavné a doposud pitelné značky, ale ani tímto pivní život naší země nekončí.

Jak se objevilo na těchto stránkách na přelomu roku – naše vyhlídky nejsou nikterak tragické. Kdo chce pít dobré pivo, ten si jej vždy najde! Fuck you motherfuckers from AB! Nepřátel se nelekejme, na množství nehleďme!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 20.02.2012 20:43 Komentovat
Re: Re: Re: Re: Příště více rozvahy, prosím... MíraŠmíra20.02.2012 20:43
Největší problém je v tom, že Budvar u soudů v zemích, kde své nelehké a nelevné boje...
Re: Re: Re: Příště více rozvahy, prosím... Martin Jarošek26.01.2012 06:52
Když začaly první snahy AB o v historii druhé ukradení ochrané známky Budweiser tak...
Re: Re: Příště více rozvahy, prosím... Henri25.01.2012 09:12
Že došlo k zbulvarizování veškerého našeho tisku je známou pravdou a tím spíše musí...
Re: Příště více rozvahy, prosím... Martin Jarošek24.01.2012 13:02
Užitou formulaci vytiskly české (nikoliv bulvární) deníky ve svých ekonomických...
Příště více rozvahy, prosím... Petr Vácha23.01.2012 11:46
Pokud je v názvu článku napsáno - "Americký kvazipivovar Anheuser – Busch koupil...
Re: Hm. hm. hm... Martin Jarošek16.01.2012 16:30
Je to tak. Také mi jde v současnosti více o střední a malé pivovary, proto už mne...
Hm. hm. hm... Henri16.01.2012 10:52
Ono by to chtělo možná přeci jenom nechat trochu vychladnout hlavu a teprve potom psát. Že...
Re: Hm. Martin Jarošek15.01.2012 11:31
Maniodepresivita není zase až tak zlá diagnóza. Horší je třeba BSE kdy houbovatí mozek,...
Vyhledávání