úvod
homepage

Nejezděte tam aneb Co chutná štamgastům pivnice Schlenkerla vytisknout článek

Přidáno: 29. listopadu 2011  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5641x

O pivním ráji v okolí Bamberka jste toho jistě již četli tolik, že už to mnohé z vás snad ani nebaví číst. Pokusím se tedy nyní obvyklé nadšené ódy pokud možno vynechat. Obávám se ale, že se mi to tak úplně nepovede.

 

Dlouho jsme se se ženou těšili na měsíčníkem PBA inzerovaný podzimní pivní zájezd do Franků na bocky. Jenže zájezd byl nakonec posunut na termín, který nám nevyhovoval. Po prvotním zklamání jsme si ale řekli, že pojedeme sami. Přece se výletu jen tak nevzdáme, když už se do Bamberka těšíme od léta. S měsíčním předstihem jsme tedy rezervovali hotel a 17. listopadu brzy ráno sedli do auta a vyrazili. Po dvou hodinách jsme dojeli na dálnici, po dalších asi čtyřiceti minutách na Autobahn, trocha zmatkování díky poslouchání navigace, trocha zmatkování díky neposlouchání navigace a před obědem jsme byli v cíli.

 

Ubytovali jsme se za vcelku slušnou cenu v hotelu pivovaru Kaiserdom. Kaiserdom ovšem doporučuji jen na bydlení. Později ochutnané pivo (zkusili jsme Kellerbier a Pils) nestálo za nic a bez zbytečného zatěžování našich organismů obohatilo živinami místní ČOV.

Hotel Kaiserdom je v severozápadní části Bamberka, v okrajové čtvrti jménem Gaustadt. Poloha to ale není špatná, protože autem je Gaustadt dobře dostupný bez proplétání se centrem Bamberka, v noci je tam klid i na hlavní ulici, přitom přes den odtamtud každou čtvrthodinu jede do centra městský autobus (jednotlivé jízdné 1,5 €, celodenní síťovka pro dva za 7) a pěšky je to do Schlenkerly tak třičtvrtěhodina.

Zkusili jsme poobědvat v pivovaru Spezial. Uffff... Fränkische Schweinschäufla. Takový kus jemného vepřového kolínka kdybych snědl celý, tak mi z toho bude echt švajnšoufl. Chutná, ale nezvládám, takže nechám na talíři tolik, že by z toho v naší jídelně vykouzlili možná ještě dvě porce.

Pivovarská hospoda ve Spezialu je příjemně domácká. Pivo za 2,40 – 2,60 €, ohříváček na výčepu má stále dost práce. Zkusili jsme nakuřovaný Weizenbier (slušný), Spezial Rauchbier Lager (chutný), výborný šťavnatý kouřem vonící Festbier (pro nás nejlepší pivo z tamní nabídky) a jelikož už v pivovaru proběhl Bockbieranstich, tak jsme ochutnali i pochoutkový a silný Bock jako hrom.

 

Na procházce u sladovny Weyermann
Na procházce u sladovny Weyermann

Mykologická zajímavost poblíž sladovny Weyermann.
Mykologická zajímavost poblíž sladovny Weyermann.

Po několikahodinové procházce městem konečně usedáme v pivnici Schlenkerla. Letos v létě jsem si k ní při své opakované návštěvě poznamenal toto: „Tady pije Pánbůh“, prohlásila moje žena po prvních pár locích Aecht Schlenkerla Rauchbieru na zahrádce pivnice bamberského pivovaru Heller. Skutečně. Usednutí a první lok piva v této hospodě jsou srovnatelné se spočinutím v pohodlí a bezpečí vlastní postele. Tady jsem doma a tady je mi dobře…

No a letos na podzim je ve výčepu taky dobře. Z dřevěných soudků prýští Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen za 2,40 € a jelikož i zde už mají za sebou slavnostní naražení Bocku, tak i Urbock za 3 €. S nelibostí ovšem sleduji, že výčepní byl zřejmě na praxi někde v Čechách, kde zjistil, že kapáky je škoda vylévat. Ale což, nehodlám si dnešní večer kazit. A tak střídavě popíjíme jedno z našich nejoblíbenějších piv, tu v klasické, tu zas v bockové verzi a je nám docela dobře. Po několika Rauchbierech dočista zapomínám, že neumím moc německy a živě se bavím se starším pánem a jeho kumpány. Ptají se, jak nám chutná tamní pivo. My pějeme chválu a oni na to, že ano, že jejich pivo je sice dobré, ale to české že je lepší (Chody by se v tu chvíli zaradoval). A jaké?, vyzvídám já. Staropramen, Popofyče…, usmívají se spokojeně (a nejen Chodyho by asi radost přešla). Takže pospěšte do Schlenkerly, příští rok už tam třeba z dřevem opláštěného kegu poteče Staropramen Nefiltrovaný.

 

Následující den jsme si udělali výlet do cca 60 km vzdáleného Norimberka. Cestu lze i na české poměry pořídit poměrně lacino, neboť tamní Verkehrsverbund Großraum Nürnberg nabízí celodenní síťovku na všechny prostředky MHD ve městech v okruhu mnoha desítek km od Norimberka, na autobusy i regionální vlaky, to vše za pouhých 15,60 € pro dva dospělé a můžete přibrat ještě čtyři děti.

 

Norimberk je krásné město,které po válce obdivuhodným způsobem povstalo z trosek. Co se týče pivních zážitků – ochutnali jsme slušný ležák v minipivovaru Barfüßer a octli se v jedné z nejhorších knajp v centru. Zajímavější bude zmínit se o té druhé záležitosti.

 

Tedy, pojal jsem přání ochutnat pivo Zirndorfer (ano, teď už vím, že to nebyl úplně nejlepší nápad). Žádná z hospod, které jsme potkali, mi ale nevyhovovala. Buď to tam vypadalo moc luxusně či draze, točili do 0,4 l sklenic, nebo točili něco úplně jiného. Znáte to... Až jsme narazili na něco, co se mi zdálo vyhovující. Zirndorfer za 2,40 € a z venku to vypadalo jako normální hospoda. Vešli jsme dovnitř, tam prázdno, jen v rohu seděl podivný pán. Sedli jsme si ke stolu bez ubrusu. Z podivného pána s nepřítomným výrazem se vyklubal hospodský. Objednali jsme si pivo. Podivný pán hrábnul do lednice pro lahváče. Projevil jsem přání o točené. Chlápek beze slova vrátil lahváče do lednice, natočil nám pivo, hned nás zkasíroval a šel si zas sednout do rohu. Ve tváři měl výraz, jako by předchozího dne až dlouho do noci popíjel sám se sebou ve své prázdné hospodě, nosil si to a psal to hráběma... Nakonec už se na nás asi nemohl koukat, natož poslouchat naše řeči o Vánocích a Opa Frostovi, tak nás nechal ve své hospodě samotné a šel si ven zakouřit. Zákaz kouření v tamních hospodách je dobrá věc.

 

Takřka hned vedle podivínova výčepu je ještě jedna hospoda s Zirndorferem. A jen za 2,30! Ale to už nás zmerčil přiožralý chorvatský hospodský se zkaženými zuby a pobryndaným tričkem a srdceryvně nás prosil, abychom zašli na pivo i k němu (ten „náš“ druhej hospodskej – co se na nás kousek vedle mračil - je prej nějakej divnej). Pochopitelně z toho nic nebylo.

 

 

Na večer nemělo smysl vymýšlet nic speciálního. Toho nejlepšího jsme se podle nás mohli dočkat u Schlenkerly a tak jsme se podle toho zařídili. Do řeči se tam s námi tentokrát dal svérázný chlapík, na jehož jódlování jsme docela zírali jen chvilku předtím. Uměl anglicky. První přípitek, který navrhnul, zněl fak ojro. Inu, proč ne. Z chlapíka se vyklubal jistý Ulf Meister, majitel Facebookového profilu „I love Bamberg“. Až ho u Schlenkerly potkáte, pozdravujte ho. Mimochodem, když zjistil, že jsme z Budweis, tak pravil, že Budweiser je prý taky gut, ale Pisner Urquell je lepší. Já si zas myslím, že Aecht Schlenkerla Rauchbier Märzen je nejlepší a Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock je taky nejlepší. Asi udělám nejlíp, když už přestanu psát a raději si seběhnu do sklepa pro jednoho Schlenkerlu.

 

Na závěr mám pro vás jednu radu. Nejezděte tam. Bude se vám stýskat.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 02.03.2012 21:48 Komentovat
Vzpomínky Honza02.03.2012 21:48
Slogan "tady pije Pánbůh" je dokonalý a vystihuje realitu! V Bamberku jsem půl roku studoval,...
Úplně jsi mě vtáhl do vzpomínek... Jiri.j01.12.2011 16:59
Jirko, moc hezké čtení, úplně jsi mě vtáhl do vzpomínek na předvánoční Bamberg....
Re: Re: Zájezd phrabina01.12.2011 09:50
Pro Eiche tento víkend jedou do Bamberka Zlý Časy, bude sudové i lahvové. Mělo by tedy být...
Díky za radu Roman Holoubek30.11.2011 13:00
Jirko moc pěkný článek a díky za radu. Tak já tam tedy nepojedu. :-( Ale na Eiche už...
Nádherný článek Weetek30.11.2011 11:29
Jirko, tohle je neskutečně povedené čtení. To není žádný blog, to je naprosto...
Re: Zájezd Jiří Kaňa29.11.2011 16:31
To je škoda. A těšil jsem se, že si o tom aspoň něco přečtu. Obzvlášť by mě zajímalo...
Bamberg Roman29.11.2011 16:19
Byli jsme tam před dvěma měsíci a bylo to nádherné... nestihli jsme všechny pivovary...
Zájezd tomas29.11.2011 15:15
Zájezd PBA na Bocky byl včera pro malý zájem zrušen...
Vyhledávání