úvod
homepage

Kostelecké mlsání vytisknout článek

Přidáno: 22. března 2011  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6832x

Konečně se mi to podařilo. Zúčasnil jsem se poprvé setkání homebrewářů, čili domácích vařičů piva na akci Kostelecké Chmelovárek v Kostelci u Holešova nedaleko Přerova.

Zatímco na akcích středních a malých pivovarů jsem vařený chmelený, setkání tohoto typu bylo pro mne premiérou, nepočítám-li ovšem loňské Hukvaldy, kde jsem však spíše působil jako principál divadla Hobit, které tam uvedlo pivní muzikál „Únos Heinekena“.

Hned zrána, kdy jsem nadšeně usrkával 100% místní kvasničák a jeho dalšího příbuzného ze Sv. Kopečku jsem byl organizátorem Petrem Měrkou určen jako jeden z členů tříčlenné degustační komise. Původně nás mělo být více, ovšem na účast dalších potenciálních kolegů měly vliv pracovní a zdavotní důvody. Doprovodný program obsahoval zajímavé přednášky odborníků o odborné degustaci, druzích sladů apod., hlavním bodem byla ovšem samotná prezentace jednotlivých vzorků.

Prezenční listina čítala pár desítek soutěžících, proto tato vesměs příjemná činnost trvala s přestávkami několik hodin. Jednotliví homebrewáři vždy stručně představili svůj výrobek, nabídli jej k degustaci komisi a zbytek skleněné či PET láhve byl pak ponechán k dispozici zúčastněné veřejnosti. Prvních zhruba 25 vzorků byla pohoda i dobrodružství současně. Okoštoval jsem pro mne exotická pivka z míst, u kterých jsem často ani nedokázal určit jejich přesnější geografickou polohu. Usrkával jsem ležáky, ale, různé hybridy, weizeny bez pšenice i silné speciály s obsahem zahraničních chmelů (Hallertau, Fuggles) i neobvyklých kvasnicových kmenů.

Velice mne nadchla výčepní piva z Krnova nebo šumperská medová desítka, zaujaly mne nakuřované Rauchbiery někdy s kouřem v 2. plánu, jindy s příchutí vyvařovaného uzeného žebra. Rád bych se pustil do bohapusté konzumace, ale jako porotce jsem měl svou zodpovědnost. V přestávkách jsem disciplinovaně popíjel čistou neperlivou vodu a zajídal to sousty suchého chleba. V záplavě dalších vzorků bylo čím dál těžší se orientovat. Někteří vařiči měli v soutěži zaregistrováno více samplů, tak chuťové pohárky dostávaly zabrat. Jak jsem si ověřil u odborníků, nejvíce receptorů na vnímání hořké chuti se nachází až při kořeni jazyka, proto se degustované vzorky nevyplivují nýbrž spořádaně polykají. Průměrně jsem pozřel od každého výrobku cca 0,5 dcl, někdy ovšem méně.

Soutěžní vzorky Foto Jan Salaba
Soutěžní vzorky Foto Jan Salaba

Chutnaly mi některé značky z Krnova, Šídlova piva z Milešovic, speciály ze slovenské Skalice, Českého Těšína, Bohumína i pivo z ostravského kuchyňského pivovárku Šušťur. Mohu říci, že v záplavě neuvěřitelných 59 samplů u mne chuťově naprosto propadlo jen opravdu pár. Vedle Slováků, byl přítomen také mladý Belgičan a v neposlední řadě i dva kyperští studenti, kteří prezentovali pod názvem Dvojčata několik svých velice nápaditých moků.

Oficiální akce byla ukončena až po 17 hodině a následovala volná zábava. Očekával jsem, že budu po náročném dni chuťově i fyzicky vyčerpán, ale již při zpáteční cestě jsem ve vlaku s kolegou aktivně dorážel některé zbytky z ukořistěných PET lahví.

Ocenění domácí pivovarníci:
Jiří Salaba za pivo Zahradník 8°
Jiří Maks za medové pivo 10%
Libor Antálek za tmavou 14°
Skalický domácí minipivovar Vintoperk za Rauch 14°

Ocenění domovarníci. Foto Jan Salaba
Ocenění domovarníci. Foto Jan Salaba

Speciální cenu obdrželi bratři Christos + Alex Alexiou známí jako Dvojice (Dvojčata) za zásluhy o rozvoj kostelecko – kyperských pivních vztahů a za trvalou vysokou kvalitu jejich piv.

PS: Bohatá fotogalerie je ke zkouknutí ZDE

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 11 komentářů, poslední komentář: 24.03.2011 17:27 Komentovat
Re: Re: Re: Re: KCH 2011 Libor24.03.2011 17:27
správne - "Peťo" - týmto sa ospravedlňujem za chybu v mene...
Re: Re: Re: KCH 2011 Libor24.03.2011 17:26
Len var, var... túto bohumilú činnosť je treba rozvíjať - len Ťa peťo vyvalí keď...
Re: Re: KCH 2011 DoubleP23.03.2011 20:18
Tak já už teda nebudu tolik vařit, příště pouze jeden Šušťur soutěžní a světlá...
Re: KCH 2011 maxik23.03.2011 20:10
Akce super, chtěl bych poděkovat všem pořadatelům. Také se přikláním k omezení vzorků...
Re: Dovětek II Jan z Krnova23.03.2011 16:52
Tak tak, takové věci se nedělaj, připojuji se k poděkování jak uvedených...
Dovětek II Petr Měrka22.03.2011 23:56
Veřejně bych chtěl ještě poděkovat několika lidem, kteří značnou měrou přispěli ke...
Dovětek pořadatele Petr Měrka22.03.2011 23:35
Zdravím všechny účastníky našeho setkání a dodatečně se omlouvám že nebylo dost času...
válečná kořist DoubleP22.03.2011 13:40
... sám se z něho opije. Nebo ožere:-)
Vyhledávání