úvod
homepage

Ohlédnutí za rokem 2010 vytisknout článek

Přidáno: 3. ledna 2011  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 5214x

Stalo se loni z pohledu českého pivaře něco opravdu zajímavého? Kromě otevírání nových a zavírání starých provozů, což už tak nějak patří k životu…

Tím nechci říci, že je konec nějakého pivovaru zaznamenání nehodná drobnost. Jistěže ztráta (například Loun) zabolí. Ale neslavné konce starých slavných pivovarů nejsou žádnou novinkou loňského roku. Však každý jistě máme nějaký svůj žebříček pravděpodobnosti, jaký pivovar asi tak čeká ukončení provozu letos. Naučil jsem se už na to koukat jaksi cynickonostalgickopragmaticky.

Novinkou není ani bujení minipivovarských ostrůvků pivní pestrosti. Čím dál častěji dokonce i bez varování. Že by módní vlna?

Loni se cosi viditelného začalo dít s našimi giganty. Zdá se, že bohorovné servírování ztěží průměrných fádních piv za prémiovou cenu přestává být jediným dostatečně efektivním způsobem zápolení o peníze českého pivaře. Marketingová masáž sice nabírá obrátky, ale marná sláva, pusy jsou pořád mlsnější a latentní touha po něčem méně okoukaném občas vyvře na povrch. Do toho snížení odbytu díky krizi. A pak se stane, že gigantům výstavy klesají, zatímco třeba Svijany začínají bumbrlíčkovatět. Co s tím?

Situace pro giganty bude zřejmě vážná. Když už i v Krušovicích ochutnali své pivo a usoudili, že tudy asi široká a pohodlná cesta k srdci tuzemského pivaře dlouhodobě nepovede… Tak tedy upravili receptury a pokusili se vrátit své pivo chuťově blíže tomu, jak to bývávalo kdysi. Dokonce i přiznali, že navzdory dříve neustále dokládanému faktu, že v Krušovicích vaří už desetiletí stále stejné pivo, se v Krušovicích donedávna vařilo něco, co se českému pivu charakterem spíš vzdalovalo. To přece už připomíná drobnou revoluci.

Krušovice v tom navíc nejsou samy. Kupodivu i SABMoloch se začíná pomalu rozhoupávat. Rozšířil portfolio speciálů (Master), přidal polotmavou verzi nealko piva a dokonce začíná nabízet i nefiltrované verze svých ležáků. Staropramen se zas o cosi pokouší s údajně originální a výjimečnou jedenáctkou. Giganti se začínají víc snažit, chtějí nabídnout něco opravdu lepšího a nevšednějšího, což považuji za asi nejzajímavější posun, který přinesl loňský rok.

Snaží se ale i na opačném konci. Své konzumní trháky nám tak čím dál víc dopřávají v plastovém balení. A lidem se to zjevně líbí.

 

Dalším zajímavým trendem je výrazně stoupající dovoz piva do ČR. Bohužel se vesměs nejedná o piva, za kterými by svéprávný pivař cestoval do zahraničí. Na třetinku něčeho slušného, řekněme třeba nějakého IPA od Brewdog či belgického Piraata, připadají hektolitry laciného piva zejména z Polska, ale třeba i z Maďarska.

 

Pozoruhodným pivním počinem loňského roku je odstartování degustačního pásma „Cesta pivních znalců“. Takhle nějak si představuji chvályhodný přínos koncernu. Takže díky ti za pivní osvětu, stále ještě trochu záhadné KáBéTéčko!

 

Za připomenutí jistě stojí i loňská „aféra Čtyřskok“. Chemický útok Plzeňského Prazdroje na konkurenci pomocí Tetrahopu sice mnohé rozlítil, na druhou stranu je díky němu pivařská obec zas o něco poučenější. Tetrahop se tak spolu s HGB stal neodmyslitelnou součástí slovníku diskutérů na pivních serverech.

 

Když už jsem u těch diskutérů – rád bych vás, milí čtenáři, poprosil o doplnění tohohle zamyšlení. Předpokládám, že spousta z vás to vidí jinak než já. Navíc jsem zvědav, na co všechno jsem zapomněl.

 

Závěrem novoroční bilance se sluší popřát něco pěkného do nadcházejícího roku. Přeji vám tedy, ať máte v roce 2011 co pít. Protože navzdory či díky všem změnám, sehnat slušné pivo není vždy úplně snadné.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 10 komentářů, poslední komentář: 14.01.2011 00:47 Komentovat
hezký článek Martin Mráz14.01.2011 00:47
Jirko jde vidět,že jsi srdcař.Hezký pravdivý článek. Kdyby takhle mysleli úředníci a...
Re: Re: Jak to vidím já Martin Jarošek09.01.2011 09:48
15°Radegast se chystám teprve ochutnat. Nic moc si však od toho neslibuji. Ihned podám...
Vyškov a jiné umbob08.01.2011 15:50
Mrzí mě až rozčiluje neschopnost(nebo je to něco jiného-třeba nechuť? ) úředníčků na...
Malé radosti David Ručka07.01.2011 21:18
Blava: 3 nové minipivovary, ač předražené a nevyvážené. Slušný Bernard v několika...
Re: Re: Jak to vidím já David Ručka07.01.2011 21:01
Až mi s poslední větou vyhrkly slzy. Bratr na Silvestra se musel na Kotaři po "Premium"...
Re: Jak to vidím já phrabina07.01.2011 12:49
Předpokládám, že většinu importu nedělá Heineken a Stella, ale spíše diskontní piva...
Re: Re: A co pohled pod pokličku? Tomáš Kroupa07.01.2011 12:42
Výborný nápad s lejnem! Mohli by to prodávat jako speciál, obdobně jako Cibetkovou kávu. :-)
Re: A co pohled pod pokličku? Martin Jarošek05.01.2011 14:51
Maximální zisk či "rentabilita tržeb" je to jediné, co globální velkochemičky typu SAB...
Vyhledávání