úvod
homepage

Slovinsko – od hor k plážím za pár hodin vytisknout článek

Přidáno: 8. srpna 2003  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,71 hodnotících Hodnotících: 24 počet zobrazení Zobrazeno: 3706x

Slovinsko je prakticky jedinou svazovou zemí někdejší socialistické Jugoslávie, která v devadesátých letech neprošla otřesnou válečnou zkušeností.

Životní standard slovinských občanů je na poměrně vysoké úrovni a Slovinsko je jedinou evropskou postkomunistickou zemí, která si vybojovala bezvízový styk s USA.

Velká část státních příjmů pochází z turistického ruchu a Slovinsko má skutečně co nabídnout. Návštěvníci mohou projít malebné historické centrum hlavního města Ljubljany a navštívit spoustu místních kostelů a muzeí.V sezóně se však doporučuje reservovat si ubytování nějaký čas předem, neboť se stává, že se při příjezdu hledá rozumné ubytování jen velmi těžko.

Asi 70 km od Ljubljany leží další oblíbená turistická atrakce – městečko Bled s rozsáhlým jezerem v těsném sousedství alpských velehor, jezerním ostrůvkem a starým hradem, jenž je veřejnosti za příslušný poplatek přístupný každý den. Ceny hotelů v atraktivních oblastech jsou dosti vysoké a často, posuzováno našimi měřítky, neodpovídají poskytovaným službám.Jídlo v restauracích se v přepočtu zdá dražší než u nás, vyšší ceny však příjemně kompenzují větší porce a na své si přijdou zejména masožravci.

Slovinský jazyk je podobný češtině, ruštině i chorvatštině a má některá velice zábavná slůvka.Dítě se např.řekne slovinsky „otrok“.

Slovinské víno je poměrně vyhlášené, avšak i pivo je překvapivě dobré.Obligátní národní značky Union a Laško jsou velice lehce pitelné a vyskytují se ve všech pohostinstvích na čepu i v lahvích.Sortiment je příležitostně zpestřen např.tmavým ležákem „Črni Baron“.

Slovinské minipivovary jsou zvláštní tím, že se vyskytují v lokalitách, kde by je nikdo nečekal a nikdo z místních o nich nic neví. Hned naproti železničního nádraží v Lubljaně funguje pivovarský restaurant Kratochwill s voňavým silně chmeleným světlým a tmavým ležákem, hůře se již hledá jiný lublaňský minipivovar „Murgle“.

Lehce dobrodružné bylo pátrání po obdobné provozovně ve vsi Medvode.Nakonec jsme pivovárek Zlate nalezli, přestože jeden místní občan tvrdil, že nedávno vyhořel.Zbude-li při průzkumu slovinského pivního trhu čas, je možno otestovat i další místní minipivovar v obci Domžale.

Cestujeme-li z Bledu zpět do vlasti přes sousední Rakousko, stojí určitě zato zastavit se v krásném podhorském městečku Villach, jehož světlý „pils“ je zaručeně nejchutnějším rakouským pivem.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 18.08.2003 01:03 Komentovat
Uprava clanku Honza18.08.2003 01:03
Dobry den. Dekujeme za upozorneni. Bohuzel se obcas prihodi i takovato vec. Onu zavadejici vetu...
Rijeka martin11.08.2003 15:42
Rijeka je v Chorvatsku.
Vyhledávání