Nefiltrované pivo není žádný kvasničák, ale kurňa kdo jej vaří?
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 13260x
Nesmyslný nadpis, ale pokusím se jej v krátkosti vysvětlit.
Nefiltrované pivo se nevaří. To jen ve zkratce mnohé PR oddělení a novináři informují veřejnost o tom, že pivovar výsledný produkt stočil ještě před filtrací. Výsledný produkt z varny, jak tady všichni víme, je mladina.
A rozdíly mezi nefiltrovaným pivem, kroužkovaným pivem a kvasnicovým pivem už byly na pivních webech také několikrát propírány a zdejším pravidelným čtenářům je netřeba vysvětlovat.
Tak proč vznikla tato úvaha a co je její pointou? Spouštěčem je společnost PP, a.s. a její akce „Oslavte s námi 40 let Radegastu“. Od 13.9. do 31.12.2010 má trvat nabídka nefiltrovaného Radegastu ve vybraných provozovnách.
Většina pivovarů ve snaze o jednoduchost sdělení nabízí svá nefiltrovaná piva zákazníkům pod pojmem kvasničák, kvasnice, kvasnicové, ba i kvašák. Ano jejich piva obsahují kvasinky, zčásti živé, zčásti mrtvé. Ale mimo výjimky o kterých vím a to Bernard a Budvar (možná jich je více – opravte mou nevědomost), jde vždy o piva NEFILTROVANÁ. Oproti tomu PP, a.s. svým sdělením nejenom neklame spotřebitele, ale zároveň vnáší osvětu. Na plakátech a „spamech“ na stolech nabízí k ochutnání NEFILTROVANÝ ležák. Pojďme se připojit a nazývejme věci pravými a správnými pojmy – nabízejme NEFILTROVANÁ piva a nikoli kvasničáky, kterými nejsou.
Ale abych tuto akci jen nechválil. O Radegastu se hovoří jako o pivu, které je uvařeno jako jedna kmenová várka, následně pomocí HGB upravená na ležák a na výčepní. Ba hovoří se o % EPM u kmenové várky větší než je 12,9%. Jak je vyráběna tato specialita z Nošovic nevím, ale na materiálech mají uveden název „LEŽÁK“ – což znamená, že nepřevyšuje onu hranici 12,9% EPM. Na druhé straně na některých provozovnách je na zvoucí tabuli křídou napsáno 13%. Jak to tedy bude napsáno na sudu? Tam musí být základní povinné údaje zveřejněny a z nich bych si částečně mohl tento údaj odvodit. Na obrázku vidíte sami, co je zveřejněno. Chybí mi druh piva (ležák, speciál, výčepní). Chybí mi složení. Chybí mi % obj. alkoholu a co více – chybí mi DODAVATEL (tedy výrobce, či distributor). Tolik nedostatků najednou jsem již dlouho neviděl. A co je pod samolepkou? Standardní víčko na světlý ležák Radegast.
Tož tak …
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 14.07.2015 14:56 | Komentovat |
rozdíl Lázna Jaroslav | 14.07.2015 14:56 |
---|---|
Jaký je rozdíl mezi kvasnicovým pivem a pivem nefiltrovaným. | |
Re: Zmatení jazyků Roman Holoubek | 08.11.2010 14:27 |
Ano Martine, zcela v tomto s Tebou souhlasím. S první, druhou i s dalšími větami. | |
Re: Zmatení jazyků Lubos | 08.11.2010 12:26 |
Někdy je to chyba pivovarů, byl jsem svědkem jak zákazník reklamoval nefiltrovaného... | |
Zmatení jazyků Martin Jarošek | 08.11.2010 05:30 |
Jak již jsem na těchto (i jiných) stránkách několikrát žehral, zrušení povinného... | |
kvasnicové vs, nefiltrované tomino | 06.11.2010 09:11 |
Jo,tohle chybné označování "zaměňování"(často již přímo od zdroje)nefiltrovaného... | |
chyby na sudových etiketách hroch | 04.11.2010 23:48 |
Takové chyby na etiketách jsou u "speciálů" = občasných piv naproto standartem. Takové... |