úvod
homepage

Nefiltrované pivo není žádný kvasničák, ale kurňa kdo jej vaří? vytisknout článek

Přidáno: 3. listopadu 2010  •  Autor: Roman Holoubek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 13260x

Nesmyslný nadpis, ale pokusím se jej v krátkosti vysvětlit.

Nefiltrované pivo se nevaří. To jen ve zkratce mnohé PR oddělení a novináři informují veřejnost o tom, že pivovar výsledný produkt stočil ještě před filtrací. Výsledný produkt z varny, jak tady všichni víme, je mladina.

A rozdíly mezi nefiltrovaným pivem, kroužkovaným pivem a kvasnicovým pivem už byly na pivních webech také několikrát propírány a zdejším pravidelným čtenářům je netřeba vysvětlovat.

Tak proč vznikla tato úvaha a co je její pointou? Spouštěčem je společnost PP, a.s. a její akce „Oslavte s námi 40 let Radegastu“. Od 13.9. do 31.12.2010 má trvat nabídka nefiltrovaného Radegastu ve vybraných provozovnách.

Nefiltrovaný Radegast 1
Nefiltrovaný Radegast 1

Většina pivovarů ve snaze o jednoduchost sdělení nabízí svá nefiltrovaná piva zákazníkům pod pojmem kvasničák, kvasnice, kvasnicové, ba i kvašák. Ano jejich piva obsahují kvasinky, zčásti živé, zčásti mrtvé. Ale mimo výjimky o kterých vím a to Bernard a Budvar (možná jich je více – opravte mou nevědomost), jde vždy o piva NEFILTROVANÁ. Oproti tomu PP, a.s. svým sdělením nejenom neklame spotřebitele, ale zároveň vnáší osvětu. Na plakátech a „spamech“ na stolech nabízí k ochutnání NEFILTROVANÝ ležák. Pojďme se připojit a nazývejme věci pravými a správnými pojmy – nabízejme NEFILTROVANÁ piva a nikoli kvasničáky, kterými nejsou.

Ale abych tuto akci jen nechválil. O Radegastu se hovoří jako o pivu, které je uvařeno jako jedna kmenová várka, následně pomocí HGB upravená na ležák a na výčepní. Ba hovoří se o % EPM u kmenové várky větší než je 12,9%. Jak je vyráběna tato specialita z Nošovic nevím, ale na materiálech mají uveden název „LEŽÁK“ – což znamená, že nepřevyšuje onu hranici 12,9% EPM. Na druhé straně na některých provozovnách je na zvoucí tabuli křídou napsáno 13%. Jak to tedy bude napsáno na sudu? Tam musí být základní povinné údaje zveřejněny a z nich bych si částečně mohl tento údaj odvodit. Na obrázku vidíte sami, co je zveřejněno. Chybí mi druh piva (ležák, speciál, výčepní). Chybí mi složení. Chybí mi % obj. alkoholu a co více – chybí mi DODAVATEL (tedy výrobce, či distributor). Tolik nedostatků najednou jsem již dlouho neviděl. A co je pod samolepkou? Standardní víčko na světlý ležák Radegast.

Tož tak …

Nefiltrovaný Radegast 2
Nefiltrovaný Radegast 2

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 14.07.2015 14:56 Komentovat
rozdíl Lázna Jaroslav14.07.2015 14:56
Jaký je rozdíl mezi kvasnicovým pivem a pivem nefiltrovaným.
Re: Zmatení jazyků Roman Holoubek08.11.2010 14:27
Ano Martine, zcela v tomto s Tebou souhlasím. S první, druhou i s dalšími větami.
Re: Zmatení jazyků Lubos08.11.2010 12:26
Někdy je to chyba pivovarů, byl jsem svědkem jak zákazník reklamoval nefiltrovaného...
Zmatení jazyků Martin Jarošek08.11.2010 05:30
Jak již jsem na těchto (i jiných) stránkách několikrát žehral, zrušení povinného...
kvasnicové vs, nefiltrované tomino06.11.2010 09:11
Jo,tohle chybné označování "zaměňování"(často již přímo od zdroje)nefiltrovaného...
chyby na sudových etiketách hroch04.11.2010 23:48
Takové chyby na etiketách jsou u "speciálů" = občasných piv naproto standartem. Takové...
Vyhledávání