úvod
homepage

První "bezďácká" hospoda v Praze na obzoru ? vytisknout článek

Přidáno: 13. září 2010  •  Autor: Vašíček
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4434x

Informace o přípravě první hospůdky patřící "jen" bezdomovcům v Praze

Pod poněkud matoucím titulkem se skrývá jisté překvapení. Že bezdomovci do hospody chodí, hlavně tací, co dostávají důchod či jinou dávku a rozhodně tam nepijí jen pivo, ale i kořalky a namrskají to do automatů, je všem nad slunce jasné. Chodí tam i mnozí bez peněz a dělají nenápadně "slivy" či žadoní lok či koupit rovnou celé pivo, ideálně po turistech - cizincích. V horším případě i okrádají hosty z nehlídaných svršků, kufříků či kabelek. Bohužel.

Ale že by rozjeli bezdomovci svou hospůdku - kde by na to vzali, že - to je stěží uvěřitelné. A přeci se k mému sluchu doneslo, že se takový projekt chystá. Ti chytřejší z bezdomovců totiž (alespoň někteří v Praze) si odkládají peníze bokem a šetří ? Na co ? Přeci na hospůdku !

Znám totiž několik znalců piva z této společenské skupiny, převážně z j.Čech, kteří to myslí vážně, shánějí rozumné prostory za rozumný pronájem a především skládají minim. 100 tis (dle jejich představ) na skromné vybavení. Jeden to dohromady jen stěží dá a tak je jasné, že bude nejspíš minimálně 3-5 "společníků". Forma s.r.o. ovšem dnes vyžaduje splatit minimálně 200 tisíc. jiný problém je, že mnozí jsou zatížení dluhy a exekucemi, jež musí splácet a milá exe. kancelář by brzy vlítla na provozní účet a hospodu. Samozřejmě, za výčepem se budou střídat "společníci" a nikoho cizího tam nepustí.

Obrátili se i na mě a poradil jsem jim řešení - třebaže poněkud netradiční, přesto uskutečnitelné - a např. v našich zeměpisných délkách v Itálii hojně užívané - formu družstva (koopu). V severní Itálii tak desetiletí fungují mnohé gastronomické provozy (nejsou tedy s.r.l. - obdoba našeho s.r.o.) - nemluvě o všemožných pěstírnách jablek, vína atd. Pak může být družstevníků i více a lze se na hospodu poskládat třeba i z 50 "bezďáků" po pár naškudlených tisícovkách. Někteří ze zakládajících, kteří přišli s nápadem, relativně nedávno dělali, když ještě měli práci např. v nápojích v Hypernově a mají nejen slušný přehled o pivech, ale i kontakty na osoby z pivovarů, hlavně ty menší, které kdysi pomáhali protláčet do regálů Albertů i jinde. Prodávat by se měly i lahváče - pivní speciály, dále originální trička, jež mohou štamgasti dostat i gratis a propagovat "sociální hospůdku".

A co chtějí mít k pivu ? Lidové záležitosti typu utopence, tlačenku, nakládané sýry apod. za křesťanské ceny, stejně tak polévku třeba za 12 a "smaženýho sejra" za 25. Na podzim pak grilované rybičky z výlovů. Prý je možné se na tyto ceny dostat. Otevřeno ideálně NON-STOP (dle vzoru Michala Davida chtějí žít i pít Non-Stop), to ale žádný úřad hned tak nepovolí. A to nejdůležitější - přece pivo !? I v tom mají jasno. Tři hlavní lídři projektu, osvícení bezdomovci, jež postupně z brigád a sběru železa skládají pyramidku tisícovek a mají šanci, že to příští rok, svůj velký sen, konečně rozjedou (letos se to určitě nestíhá), hovoří pevně o 3 značkách: Svijany, Klášter a Bernard !

Ceny aspoň něčeho z toho se prý pokusí stlačit pod 20. To prý musí žíznivcům stačit (nic k tomuto skvostnému výběru nenamítám) a navíc taková kombinace (ani 2 z těchto značek) snad po Praze dosud není. No, nevím jak klasický pravičák Standa Bernard na to bude slyšet (v minulých senátních volbách neuspěl), že by třeba zařídil faktury s odloženou splatností 90 dní...ale u převážně "severského miniřetězce" by se mohli chytat.

Budiž jim přáno, sám se chystám tento unikátní projekt podpořit a urychlit nějakým tím vkladem a případně v hospůdce i čepovat (snad tam nebude pečená vařená a velice užitečná Městská policie...), ozvaly se i hlasy, že by bylo dobré to otevřít blízko nějaké výkupny kovů a papíru, aby to upocencii neměli daleko...Mnozí budoucí "klienti" dokonce sní o tom, že by bylo možné za pivo platit rovnou mědí, hliníkem apod., tak jako ve středověku. A taky dávat na futra...v rozporu se songem Alkeholu "Na sekeru nedáváme".

To je ale kategorie Sci-Fi. Zatím se hledají vhodné prostory po Praze, i nezařízené, na překopání, ideálně u metra - kdyby některý ze čtenářů o něčem věděl, sem s informací, díky. Už teď je jasné, že tahle hospoda bude "trošku jiná" a určitě na začátek ve středu zájmu medií, ale zřejmě i policajtů...(Zbyněk Vašíček)

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 26.10.2010 15:41 Komentovat
Tak nevím jak to dopadne... Ludek26.10.2010 15:41
To tam bude asi pěknej puch co. Pokud to budou ti bezďáci co somrují a šmejdi po MHD :-)....
Skvělé! Pudingo26.09.2010 23:26
Fandím!
BKS - Bernard Klášter Svijany (prac. název projektu) Vašíček21.09.2010 13:34
Nejen se mluví a píše, už se i činí - navázaly se kontakty a jedná se o podpoře ze stran...
Ale proč ne ? Vašíček14.09.2010 14:28
V ČR je všecko možné, to je jasné. Dálnice 2x i víc dražší než jinde, lítat měsíce...
:)) Chody - PI13.09.2010 19:39
No pan Vašíček opět nezklamal. Docela jsem se pobavil :) Jen tak dál!
Vyhledávání