úvod
homepage

Příliš hodně pivařů, příliš malé náměstí. vytisknout článek

Přidáno: 29. srpna 2010  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3828x

Přestože historie města Štramberka sahá až do 14. století a náměstí pod pověstnou štramberskou Trůbou bylo po roce 1989 vkusně zrekonstruováno, mělo by se uvažovat o jeho rozšíření. Zvláště v období Štramberských pivních slavností.

Ty letošní byly již v pořadí šesté a nutno říci, že se povedly. Jedním z nejdůležitějších faktorů při podobných akcích bývá počasí. To letos vyšlo na 120 %. Teplo, žízeň, nikoliv však úmorné vedro ve kterém točený truňk během okamžiku zteplá na nepitelnou teplotu, naštěstí ani žádné, v současnosti velmi módní přívalové deště s tornádem a krupobitím, které by odnesly vratké pivní stánky i s jejich obsluhou. Obloha jasná a pod srpnovým sluncem ozářené davy lidí spěchající z asi 2 km vzdáleného nádraží vstříc blahodárnému Pivu.

Počasí přeje...
Počasí přeje...

Letos se slavností zůčastnilo 6 lokálních minipivovarů. Štramberský minipivovar Trubač představil své standardně hořké pivo světlé i tmavé, nechyběl ani dnes již známý švestkový speciál. Žíznivce osvěžila nezaměnitelná chuť hukvaldského ležáku z Dolního Sklenova a zalahodily i celorepublikově uznávané výrobky vojkovického Koníčka. Ostravský Qásek vařený v kultovní hospodě Hobit se po výčepní smršti vyčerpal ze svých zásob již před 18 hodinou. Vynikající byl jeho Rauch bier vařený s příměsí nakuřovaného sladu. Pivovar Slezan působíci v obklopení temných hvozdů bývalého vojenského prostoru mezi Leskovcem a Skřípovem osvěžil sortiment mandlovou 13° a hutnou medovou 18°. V neposlední řadě mohli přítomní návštěvníci ochutnat i pivko svrchně kvašené v podobě moku Ale 13° z repertoáru pivovaru Pikard, který sídlí na zámečku v Ostravě Zábřehu.

Pivní festival ve Štramberku
Pivní festival ve Štramberku

Nechyběly stánky s jídlem a suvenýry, povedla se i dramaturgie zábavného programu, zejména vystoupení mládežnického Bigbandu Šuba duba band. Pivachtivých lidí bylo jako mravenců a limitované prostory náměstí byly plně obsazeny. Pořadatelé bohužel nezvládli hygienickou stránku akce, takže nadoraz napojeni pivaři byly nuceni okupovat sociální zařízení okolních restaurací a hotelů. Vše však jakoby zázračně fungovalo.

Konsternovala mne pouze liknavá obsluha stánku se štramberským truňkem. Mladá brigádnice, která se za majestátnou pípu s trubačským logem dostala zřejmě jen z protekce, se i při dvacetimetrové frontě před stánkem raději věnovala aktivnímu psaní zpráv SMS nežli točení piva. Na festival dorazili i vyznavači homebrewingu. Po známosti jsem obdržel darem několik lahví s domácím truňkem. Chutnal mi vysokooktanový těšínský Dražan i bítovanské Blond Ale.

Pije se a pije
Pije se a pije

Doufejme že příští ročník slavností ve Štramberku se vydaří jak ten letošní. Jen to náměstí by chtělo trochu zvětšit....

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání