úvod
homepage

Čtvrtý ročník Jarní ceny českých sládků 2010 vytisknout článek

Přidáno: 7. června 2010  •  Autor: František Frantík
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5367x

Den před jarní rovnodenností Pivovarský dvůr Zvíkov opět hostil výkvět českých, moravských a slezských minipivovarů v jedinečné degustační soutěži Jarní cena českých sládků 2010.

Jak je v posledních letech zvykem na různých degustacích pořádaných v České republice, tak i čtvrtý ročník soutěže věnované minipivovarům překonal loňský rekord – letos se v 11 kategoriích potkalo celkem 165 vzorků ze 42 minipivovarů, což je o 44 piv a 6 pivovarů více než v roce 2009. Letošními šampióny se staly pivovary Modrá hvězda Dobřany, Permon Sokolov, Matuška Broumy, Pivovarský dvůr Zvíkov a výukový pivovar SPŠPT Podskalská, které si každý odnesly po třech oceněních. Ceny si letos i přes rekordní počet účastníků a soutěžních kategorií rozebralo pouze 17 minipivovarů, což je téměř stejně jako v prvním ročníku. U většiny kategorií se na stupních vítězů objevila stejná piva jako loni.

Značka: Hledá se pivo z Moravy

Co ukázal čtvrtý ročník soutěže? V první řadě vzrůstající zájem pivovarů a přihlášených vzorků. Zatímco v prvním roce soutěžilo 60 piv, letos o 105 více. I přes rekordní účast musím konstatovat, že se do soutěže přihlásila méně než polovina minipivovarů existujících v České republice. Značně pokulhává zejména zastoupení výrobců z východní části země. Letos se účastnilo pouze 8 minipivovarů z Moravy a Slezska. Na druhou stranu, kdyby se přihlásil dvojnásobek výrobců, akce by již z organizačních důvodů nemohla být jednodenní. Možným řešením, jak přitáhnout více minipivovarů, by mohla být dvoukolovost soutěže nejdříve s tzv. národními koly českým a moravsko-slezským pořádanými v Čechách a na Moravě. Následovalo by finální kolo, které by rozhodovalo o celorepublikových vítězích. Možná by se tak podařilo odhalit potenciální, dobře utajené nebo stydlivé šampióny nebo naopak potvrdit stávající reprezentativnost soutěže a její vítěze.

Ejly“ jsou v módě, ale kam s nimi?

Druhým faktem, který potvrdila zvíkovská soutěž, je větší pestrost pivních stylů. Zatímco první ročník soutěže si vystačil s osmi kategoriemi v České republice více-méně klasických piv, o rok později se soutěž rozrostla o stále populárnější pšeničná piva. Loňský ročník ukázal potřebu oddělit minimálně v kategorii polotmavých piv spodně a svrchně kvašená piva. Proto letos přibyla nová kategorie „Ostatní svrchně kvašená piva bez rozdílu stupňovitosti“, která by se jinak dala nazvat „to co se jinam nevešlo“. Cítím námitky a tlak mnohých sládků, že nelze objektivně hodnotit pšeničný bock spolu s india pale ale a stoutem v jedné kategorii. Ale opět se musím zastat organizátorů. Nelze vytvářet kategorie pouze pro dvě-tři piva. Možná by šlo uvažovat pro příští ročník o vytvoření nové kategorie „ejlů“, kam by bylo možné přihlásit jak india pale ale, pale ale nebo také americký styl pale ale. Ano, zastánci čistoty pivních stylů mě možná budou proklínat, ale je to jisté řešení, než bude dejme tomu v kategorii india pale ale každoročně přihlášeno alespoň 5–6 vzorků. I přesto se ale nevyhneme kategorii „zbylých piv“, kde šance uspět značně závisí na složení degustačních skupin, schopnostech jednotlivců poznat daný styl a jejich osobních sympatiích nebo odporu k němu.

Pivní chodník slávy

V hudebním průmyslu se říká, že úspěch první desky je dílem náhody. Až úspěch druhé potvrzuje kvality obou. O třetí se říká, že je přelomová, při ní se odděluje zrno od plev.

A úspěch u čtvrté? To je podle mně kandidát na zápis do hudební síně slávy. Jak je to v případě piva? Roční odstup podle mne dokonale prověří schopnosti sládků vyrovnat se s výkyvy kvality vstupních materiálů, udržet stejnou úroveň vyráběného piva a v konečném důsledku šanci uspět v stále větší a ostřejší konkurenci. Podívejte se důkladně na stupně vítězů čtyř uplynulých ročníků Jarní ceny českých sládků, kdo bodoval v každém roce, a který pivovar je tak potenciální kandidát na otisk na pivní chodník slávy. Není jich tak mnoho: Modrá Hvězda Dobřany, Pivovarský dvůr Zvíkov, Permon Sokolov, Výukový minipivovar SPŠPT Podskalská, Pivovarský dvůr Chýně, Zámecký pivovar Chyše a Minipivovar U Koníčka Vojkovice. Dobře našlápnuto měl i pivovar v Koutě na Šumavě, ten se ale z pro mě neznámých příčin posledních dvou ročníků neúčastní. Samozřejmě, v nevýhodě jsou ty pivovary, které v roce 2007 byly pouze na projekčním prkně. Ale možná příští, jubilejní ročník Jarní ceny českých sládků jim dá šanci, aby se „čtvrtou deskou“ dostaly na pivní Olymp.(Dan Šabík)

Několik poznámek z druhé strany barikády

Jako jeden z členů technického štábu akce bych si dovolil doplnit ještě několik málo věcí. Jarní cenu českých sládků pořádá společnost PIVAS, s.r.o., která byla do nedávné doby vydavatelem časopisu Pivní kurýr. Hostitelem byl zatím ve všech ročnících minipivovar Pivovarský dvůr Zvíkov, a manželům Voldřichovým i celému personálu je třeba poděkovat za vstřícnost a péči, kterou akci každoročně věnuje. Pokud jde o vlastní organizaci soutěže, nevidím prozatím problém ani v určitém nárůstu soutěžních vzorků, ale spíš v maximálním počtu degustátorů, daném kapacitou prostor, ve kterých se akce odehrává. Druhým problémem je to, že někteří účastníci na poslední chvíli mění přihlášené značky. Vytváří to určitou nerovnoměrnost mezi počty vzorků jednotlivých subkomisí, což je škoda. Za zmínku stojí rovněž fakt, že ve většině kategorií byla již druhým rokem měřena stupňovitost u piv na medailových pozicích a k určitým, byť minimálním změnám v listině vítězů, to vedlo. A konečně poslední poznámka: jak bude vypadat počet a vymezení kategorií v příštím roce, to bude hodně záležet na zájmu výrobců – snahou organizátorů je, aby do kategorie „co dům dal“, patřilo čím dál méně piv, a zdá se, že snaha vyrábět svrchně kvašená piva pestrých druhů, je viditelně čím dál větší. Nechme se překvapit.(František Frantík)

Degustační komise
Degustační komise

Přehled výsledků čtvrtého ročníku:

Světlá výčepní piva (12 soutěžních vzorků)
1. Zlatá labuť světlé výčepní (Pivovarský dvůr Zvíkov, Zvíkovské Podhradí)
2. Dobřanská desítka (Pivovar-restaurant Modrá hvězda, Dobřany)
3. Permon výčepní světlé (Pivovar Permon, Lomnice u Sokolova)

Světlé ležáky do 11,5% (13 soutěžních vzorků)
1. Podskalská koza 11% světlé (Výukový minipivovar SPŠPT Podskalská, Praha 2)
2. Belveder 11% světlý ležák (Minipivovar Belveder, Železná Ruda)
3. Ryzák 11% světlý ležák (Minipivovar U Koníčka, Vojkovice)


Světlé ležáky do 12,99% (24 soutěžních vzorků)
1. Bašta 12% světlá (Pivovar a restaurace U Bansethů, Praha 4)
2. Zlatá labuť 12% světlý ležák (Pivovarský dvůr Zvíkov, Zvíkovské Podhradí)
3. Sněhulák 12% světlý ležák (Minipivovar Belveder, Železná Ruda)

Polotmavé ležáky do 12,99% (15 soutěžních vzorků)
1. Bašta 12% polotmavá (Pivovar a restaurace U Bansethů, Praha 4)
2. Prokop 12% jantar (Zámecký pivovar Chyše)
3. Dvorní ležák 12% polotmavý (Pivovarský dvůr Chýně)

Tmavé ležáky do 12,99% (15 soutěžních vzorků)
1. Černý havíř (Starokladenský městský pivovar, Kladno)
2. Purkmistr 12% tmavý ležák (Purkmistr – Pivovarský dvůr Plzeň)
3. Štěpán ležák tmavý (Pivovarský dům, Praha 2)

Světlá speciální (od Plato 13% do 16,99%) (17 soutěžních vzorků)
1. Permon 16% Extra Premium (Pivovar Permon, Lomnice u Sokolova)
2. Zlatá labuť 13% světlé speciální (Pivovarský dvůr Zvíkov, Zvíkovské Podhradí)
3. Májový ležák 13% světlý speciál (Akciový pivovar Dalešice)

Polotmavá speciální (od Plato 13% do 16,99%) (20 soutěžních vzorků)
1. Excelent 13% polotmavý speciál (Hostinský pivovar a hotel Excelent, Rýmařov)
2. Podskalská koza 13% polotmavý speciál (Výukový minipivovar SPŠPT Podskalská, Praha 2)
3. Berounský klepáček 14% světlý speciál (Pivovar Berounský medvěd, Beroun)

Tmavá speciální (od Plato 13% do 16,99%) (16 soutěžních vzorků)
1. Matuška 14% tmavý speciál (Pivovar Matuška, Broumy)
2. Dobřanská hvězda 14% tmavý speciál (Pivovar-restaurant Modrá hvězda, Dobřany)
3. Pivovarský dvůr Chýně 14% tmavý speciál (Pivovarský dvůr Chýně)

Extra speciální (od Plato 17% a výše) (8 soutěžních vzorků)
1. Permon 18% (Pivovar Permon, Lomnice u Sokolova)
2. Podskalská koza 20% tmavý speciál (Výukový minipivovar SPŠPT Podskalská, Praha 2)
3. Prokop Vánoční 22% tmavý speciál (Zámecký pivovar Chyše)

Pšeničná světlá a tmavá (od Plato 10% do 12,99%) (8 soutěžních vzorků)
1. Písař 12% pšeničné (Purkmistr – Pivovarský dvůr Plzeň)
2. Velkorybnický Hastrman Staročeské bílé pivo (Domácí pivovárek Velký Rybník)
3. Dobřanský hospodář (Pivovar-restaurant Modrá hvězda, Dobřany)

Ostatní svrchně kvašená piva bez rozdílu stupňovitosti (17 soutěžních vzorků)
1. Matuška Weizenbock (Pivovar Matuška, Broumy)
2. Velkorybnický Hastrman IPA (Domácí pivovárek Velký Rybník)
3. Matuška Raptor IPA (Pivovar Matuška, Broumy)

Tabulka medailistů za uplynulé čtyři ročníky
(pořadí – pivovar – počet umístění na 1., 2. a 3. místě – počet bodů)
1. Pivovar Permon, Lomnice u Sokolova 5/2/1 (37)
2. Pivovar-restaurant Modrá hvězda, Dobřany 2/7/1 (34)
3. Výukový minipivovar SPŠPT Podskalská, Praha 2 3/4/1 (31)
4. Pivovarský dvůr Zvíkov, Zvíkovské Podhradí 2/4/3 (27)
5. Pivovarský dvůr Lipan, Dražíč 3/1/1 (22)
6. Zámecký pivovar Chyše 1/4/3 (21)
7. Pivovarský dům, Praha 2 3/0/2 (20)
8. Pivovar a restaurace U Bansethů, Praha 4 2/2/0 (18)
9.-11. Rodinný pivovar U Rybiček, Stříbro 2/1/1 (16)
Pivovar Purkmistr – Pivovarský dvůr Plzeň-Černice 2/1/1 (16)
Minipivovar U Koníčka, Vojkovice 2/1/1 (16)
12. Pivovar Kout na Šumavě 2/0/3 (15)
13. Pivovar Matuška, Broumy 2/0/1 (13)
14.-16. Hostinský pivovar a hotel Excelent, Rýmařov 2/0/0 (12)
Novoměstký pivovar Praha 1 0/4/0 (12)
Domácí pivovárek Velký Rybník 0/4/0 (12)
17. Domácí výrobna piva Sentice 1/1/1 (10)
18. Klášterní pivovar Strahov, Praha 1 1/0/2 (8)
19.-20. Pivovarský dvůr Chýně 0/1/4 (7)
Pivovar Berounský medvěd, Beroun 1/0/1 (7)
21.-24. Minipivovar Belveder, Železná Ruda 0/1/3 (6)
Starokladenský městský pivovar, Kladno 1/0/0 (6)
Joe’s Garage, Plzeň 1/0/0 (6)
Domácí minipivovar Třebonice 1/0/0 (6)
25. Pivovar Bon, Bonver CZ, Zašová 0/1/1 (4)
26. Akciový pivovar Dalešice 0/0/2 (2)
27.-32. Pivovar Kozlíček, Horní Dubenky 0/0/1 (1)
První soukromý pivovar společenský Lipník nad Bečvou 0/0/1 (1)
Pivovar Kocour Varnsdorf 0/0/1 (1)
Pivovar Kaltenecker, Rožňava (SK) 0/0/1 (1)
Minipivovar Žamberk 0/0/1 (1)
Malostránský pivovar, Velké Meziříčí 0/0/1 (1)

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání