úvod
homepage

14. Zpráva z cesty za prací JAK JSEM ZÚRODŇOVAL CELINY vytisknout článek

Přidáno: 19. května 2010  •  Autor: zdenek.reska
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3491x

Zimy a sněhu jsem si na Sachalinu užil do sytosti a bylo načase, abych navštívil mírnější a teplejší pásma, abych se taky trochu ohřál. Navíc svůj úkol jsem zde splnil a nebylo už nutné, abych tu pobýval i nadále.

Přemístil jsem se tudíž na severní okraj pouště Kyzylkum, do hlavního města Kazachstánu, Astany (v poválečné éře SSSR Celinograd). Vykonat tuto misi jsem slíbil už před delším časem a teď nadešlo období, kdy bylo vhodné svůj slib dodržet.

Kdo si ještě stále myslí, že Kazachstán znamená život ve stepi a v jurtě, stáda ovcí a k jídlu pouze něco nestravitelného z pečeného berana, krutě se mýlí. Výškové mnohapatrové obytné bloky, obrovská nákupní megacentra (otevřená jako u nás od nevidím do nevidím) a široké ulice, po kterých se místo houževnatých pasteveckých koníků prohánějí moderní vozítka těch nejznámějších světových automobilových značek. Všude čisto, chodníky bez papírů, odpadků a cigaretových nedopalků. Neustále někdo v oranžové vestě zametá a uklízí, po ulicích jezdí nepřetržitě metací vozy.

Astana
Astana


Minipivovar, ve kterém působím, je součástí areálu mezinárodního hotelu RADISSON, který mimo ubytovací kapacity nabízí i služby bussines centra a služby pro diplomaty a zřejmě proto zde sídlí i naše velvyslanectví a konzulát. V přízemí tohoto rozsáhlého komplexu se pak nachází velká restaurace, denní bar, noční restaurace a zatím nefunkční pivnice s již zmíněným minipivovarem. Pivnice koncipovaná jako hospoda středověké Prahy je již nějakou dobu mimo provoz a mým úkolem je zprovoznit devět měsíců stojící pivovar, oživit i výčepní techniku a obnovit výrobu českého piva.

Technologii pivovaru dodala česká firma B-KONTAKT a jedná se o dvounádobovou varnu s varem 1000 litrů a ručním ovládáním, nerezové nádoby jsou opláštěny mědí. Spilku tvoří jeden kvasný tank na dvě várky a ležácký sklep sestává ze tří CKT, každý rovněž o objemu čítajícím dvě várky. Musím podotknout, že celá technologie je poctivě a dobře sestavená, bez zbytečných potrubí, odboček a klapek, což práci nejen usnadňuje, ale hlavně nebrání snahám udržet v provozu čistotu a odpovídající mikrobiální úroveň. Ta tady bude potřeba obzvlášť. Při první obhlídce pivovaru jsme zjistili, že sice varní soupravu někdo při opuštění provozu vysanitoval a tedy byla v relativně přijatelném stavu, v pořádku byla i vířivá káď a chladič, ale všechny tanky včetně kvasného v sobě skrývaly poklady typu „acido balsamico“říznutý kvasničným autolyzátem a úžasný nepopsatelný odér. Prostě se tehdy asi dopilo, zhaslo, zamklo a šlo se domů.

Varna
Varna


Následovala tedy několikafázová horká sanitace celého provozu a po deseti hodinách jsme mohli konstatovat, že zařízení opět připomíná pivovar. Podařilo se zprovoznit i parogenerátor, který byl zakamenovaný a zalepený tak, že vodním čerpadlem nebylo lze možno otočit, teď zbývá jen dořešit dodávku glykolu do chladící nádrže a můžeme začít vařit. Jenže je několikadenní státní svátek a je proto ve hvězdách, kdy se kýžené dodávky dočkáme.

Zatím nefunkční pivnice
Zatím nefunkční pivnice


Ale i kdyby se zatím nevařilo, nebudu zahálet. Mám připravený náhradní program, na který se docela těším. V prvé řadě to bude povinná degustace hlavních kazašských značek piva, včetně licenčních. Abych nemusel běhat po marketech a shánět vše, co se sehnat dá, pověřil ředitel telefonicky někoho z kanceláře, aby toto obratem splnil, nakoupil a dodal k degustaci. Samozřejmě, že o výsledku této akce podám zprávu.

U první služební večeře s ředitelem společnosti jsem byl dotázán, která piva z nabídky všech tří fungujících restaurantů firemního komplexu bych si vybral. K mání byl průřez portfoliem skupiny HEINEKEN, včetně světlého ležáku z Krušovic, dále Hoegaarden a Leffe a belgické pšeničné pivo BLANCHE. Piva z Heinekenu jsem odmítnul, ty mohu ochutnat kdekoliv na světě a všude budou (ne)chutnat stejně, a proto po nich vůbec netoužím. Hoegaarden a Leffe jsou značky, na kterých si pochutnávám moc rád, když jsem doma v Mostě a zaběhneme v rámci procházky s mojí ženou do restaurace GATE, ale bohužel opět nic nového, ale ta pšenice z Bruselu mě silně zaujala. Kdo mě zná, dobře, ví, že nejsem žádným příznivcem, natož vyznavačem, pšeničných piv, ale toto byl balzám na jazyk i duši. Něco neskutečně lahodného a chuťově vyváženého s mírně citrusovou příchutí a jen maličkou drsností pšeničného sladu, to vše dovršené správně namraženou sklenicí. Prostě pohádka (můj kamarád MUDr. Pelikán by takový stav smyslů nazval organoleptickým orgasmem).

A v nejbližších dnech mě čeká návštěva konkurenčního minipivovaru přímo tady v Astaně. Měl jsem možnost ochutnat vzorek tohoto piva, ale nebuďte nedočkaví, to si nechám až na další článek po návštěvě tohoto provozu.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 07.06.2010 21:51 Komentovat
Kamile a Igore, MíraŠmíra07.06.2010 21:51
kritizovat v diskusi na webu je tak jednoduché, že. Tak taky napište pár článků o tom, co...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: zúrodnoval nebo zrujnoval? zdenek.reska02.06.2010 15:35
Pánové, ještě jednou, nikomu neupírám právo na názor, ale snažíte se hodnotit něco a...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: zúrodnoval nebo zrujnoval? KARAS02.06.2010 13:55
SOUHLASÍM S PANEM IGOREM.V ČECHÁCH JSTE ZNÁMEJ NÉ TÍM ABY JSTE NĚKDE DLOUHO VYDRŽEL.ALE...
Re: Re: Re: Re: Re: zúrodnoval nebo zrujnoval? zdenek.reska31.05.2010 11:59
A co vy jste v životě dokázal tak světoborného, že si mě dovolíte takto neoprávněně...
Re: Re: Re: Re: zúrodnoval nebo zrujnoval? igor31.05.2010 11:34
Dobře,že jste šel Vy i pán Kábrt.Pohřbili jste oba Klášter.Vy už a to je dobře do...
Re: Re: Re: zúrodnoval nebo zrujnoval? zdenek.reska25.05.2010 05:38
Zase jeden pan "Chytrý", který o pivu a jeho kvalitě ví pouze to, že teče a někdy má i...
Re: Re: zúrodnoval nebo zrujnoval? igor24.05.2010 21:10
Co je pryč,Tak se Klášter dá pít.Taky tam nevydržel dlouho.Ted mají dobrého...
Re: zúrodnoval nebo zrujnoval? zdenek.reska20.05.2010 14:48
Je českou národní tradicí být vždycky tím nejinformovanějším ve věcech, o kterých nic...
Vyhledávání