úvod
homepage

Ratíškovice poprvé vytisknout článek

Přidáno: 6. dubna 2010  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4006x

Ačkoliv se jedná spíše o region vinařský, v současnosti v oblasti Slovácka se blízko sebe na pivní mapě nalézají hned tři minipivovary. Po hodonínském Švihákovi a Kněžihorském z Bzence úplně čerstvě přibyly se svým lokálním pivem i malebné Ratíškovice.

Již na vlakovém nádraží v Ostravě Svinově jsem se setkal s dalšími dvěma kumpány, kteří měli pro tuto předvelikonoční sobotu stejné plány jako já.

Čekání na přípoj v Přerově jsme si osvěžili půllitrem 11°Zubra. Nic extra, ale člověk v dnešní zrádné době je rád, že ho má. Zaujala i legenda o velkém suchopáru a mučivé žízni. S takto stimulovaným apetýtem se člověk na nový minipivovar vyloženě těší.

Ratíškovická hospoda U Mlýna je provozovna s tradicí z roku 1920 a rozhodně nepatří k nejlevnějším stánkům svého druhu. Jídla vypadají lákavě, avšak jejich cena se mi zdála dosti vysoká. V jídelníčku mne pobavil Leonidův boršč, když jsem si po téměř 28 letech vzpomněl na slavný pohřeb a následné truchlení za někdejšího generálního tajemníka KSSS soudruha Brežněva. V lokálu vládnou bohužel Krušovice, na pípě je i logo jednoho družebního německého kvasničáku od megafirmy Heineken. Spoléháme tedy na zprávy z internetu a autentičnost venkovní cedule s informací: Čepujeme Ratíškovické pivo 12°.

S kolegy se shodujeme, že pivo je spíše sladčí a nápadně připomíná nedaleké Kněžihorské z Bzence. Při třetím doušku ulpívá na patře dokonce náznak zbytkového alkoholu. Natočené pivo má skromnou pěnu, ale ta svou jemnou konsistenci drží až do vyprázdnění sklenice. Třetí půllitr už chutná. Když se pije plnými doušky probouzí nové čichovo-chuťové vjemy a asociace. Ratíškovice by do budoucna mohly mít lepší jiskru a výraznější vůni.

Bohužel prozatím chybí i logo pivovaru, tácky a dokonce i jméno nového moku. V jednání je údajně název Naše pivo. Shodujeme se s kolegy, že čtyři kousky postačí. Bylo třeba ještě zhodnotit současnou situaci v nedalekém Hodoníně.

Pivovar Kunc je již zavedeným podnikem. Jeho specialitou je pivo zázvorové (velmi dobré). Tuto sobotu však v sortimentu chybí. Světlý ležáček voní po „chmelovém květu“, poměrně lahodné je i pivo tmavé. Jeho barva není černočerná, ale spíše tmavohnědá a zakalená. Piva s ovocnými příchutěmi jsou nápaditá, avšak mne příliš ke konzumaci nelákají. Na rozloučenou s elegantním Švihákem připíjíme legendárním pardubickým Porterem 19°. Je sladký, hutný a silný. Po něm se pak ve vlaku dobře spí. Slunný jarní den končíme důstojně v klubu Hobit u dvanáctistupňového Qásku. Veselé Velikonoce!

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 17.06.2010 04:36 Komentovat
podekovani dan17.06.2010 04:36
Nazdar Martine chci moc podekovat za tvoje pivni blogy.Ziju uz 14 let v CHicago a pivo je muj...
Ratíškovice phrabina09.04.2010 10:49
Škoda, že jsem článek nečetl dříve. V Ratíškovicích jsem si v sobotu dal piva pouze...
Vyhledávání