Kajmanské Ostrovy
Hodnocení: 2,17 Hodnotících: 17 Zobrazeno: 2990x
Když jsem si asi před 30 ti lety, coby mladý filatelista, zakoupil v celofánovém balíčku poštovní známku z Cayman Islands myslel jsem si, díky své tehdejší neznalosti anglického jazyka,že se jedná o malou ostrovní zemi na severu Evropy.Ve skutečnosti je
Největší ostrov – Grand Cayman je skutečným tropickým rájem hojně navštěvovaný turisty.Krom efektivního slunění lze provozovat většinu známých vodních sportů včetně potápění do nejrůznějších hloubek,což ocenil zejména nedávno zesnulý francouzský mořský badatel J.J.Costeau.
Krom krásné přírodní rezervace jsou „Kajmany“ známé rovněž jako země zaslíbená pro zdráhavé daňové poplatníky a pár nevelkých městeček v tomto souostroví poskytuje sídla světoznámým firmám či bankám.
Když jsem Kajmanské Ostrovy navštívil poprvé na jaře 1989 nenalezl jsem v tamějších hospodách pražádné originální místní pivo.Ostrovní výčepy a nálevny byly zásobovány pouze dovezenými zahraničními značkami.
Situace se k lepšímu obrátila až v roce 1996 kdy byl v okolí hlavního města uveden do provozu regionální pivovárek Stingray /rejnok/.Firma vydržela dodnes a v současnosti vyrábí chutné sudové Ale,které však v přístavním Hard Rock Café stojí točené v pintové sklenici neuvěřitelných 7.50 dolarů, světlý ležák,příjemně hořký se standartními pěti procenty alkoholu a zejména lahodný tmavý Dark,který svou neotřelou a rutinovaně komplexní chutí je vskutku nápojem pro pivní znalce.
Vloni jsem na doporučení svých pivařských kolegů navštívil, asi po dvacetiminutové ostré procházce, nové pivovarnické zařízení v malém obchodním komplexu Big Daddy,jenž neslo název Old Dutch /starý holanďan/.
Interiér restaurace však tehdy nebyl ještě ani zdaleka dokončen a v prostorách nevzhledného vnitřního stanoviště jsem nalezl pouze dřímajícího kreolského zedníka,který mne informoval,že otvírat se bude až někdy za tři měsíce.Naštěstí první várky piva byly již uvařeny a já dostal pár bezplatných vzorků od jamajského černého sládka.
Dnes již Old Dutch funguje a majitele – starého Holanďana,který v poměrně mladším provedení figuruje i na etiketách lahváčů je možno ve výčepu zastihnout skoro každý den.Pivovar vaří dva druhy filtrovaného,avšak velice sladově voňavého pšeničného piva, hořký ležák, červené Ale, natrpklý suchý skotský stout a experimentálně i malinové framboise a „holandské bílé“ s přídavkem koriandru a pomerančové kůry.
Na turisticky frekventovaném místě poblíž velké pláže podnik prosperuje a na podzim chystá přesídlení do centra města.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 0 komentářů | Komentovat |