úvod
homepage

Sladové víno? A proč ne! vytisknout článek

Přidáno: 10. listopadu 2009  •  Autor: Ladislav Jakl
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3553x

Jeden typ belgických speciálních piv s podílem alkoholu nad 10 procent se v hantýrce znalců označuje jako ječná vína. Nenapadlo by mě, že bychom tak jednou mohli říkat všem pivům u nás.

Ano, je to už trochu na revoluci nás pivařů. Jak dlouho si necháme líbit tu strašlivou diskriminaci? Vinaři žádnou spotřební daň neplatí a ještě dostávají dotace z prostředků daňových poplatníků. Pivovary si o nějaké podpoře mohou nechat jen zdát a ještě platí z každého litru spotřební daň jako jakýsi trest za „ošklivý“ zvyk pití piva.

A ještě to nestačí: tato spotřební daň se od příštího roku má zvednout. Řeknete si, že pár desetníků na půllitru nikoho nezabije. Budete mít ale pravdu jen zčásti. Pivovarské giganty to nezničí. Ty už dnes vyrábějí nápoj, který se pivu jen podobá, protože výše jeho výrobních nákladů se podařilo stlačit až skoro k nule a podle toho taky ta tekutina chutná. Mikropivovarům o výstavu pár stovek, maximálně tisícovek hektolitrů ročně zvýšení spotřební daně také možná moc neublíží, protože konzumenti jejich produktů jdou po kvalitě a malé zvýšení ceny je snad neodradí.

Jenže existuje strašně důležitá skupina takzvaných okresních, regionálních pivovarů s výstavem několik desítek tišíc hektolitrů ročně. Tato skupina se u nás za posledních deset let ohromně zvedla, umí až na výjimky poskytnout skutečně kvalitní a osobité pivní kousky, v menších městech je zajímavým zaměstnavatelem a hodně se podílí na zdravém lokálním patriotismu. Tyhle pivovary bojují o přežití v nelítostném boji s obry, jejichž dealeři jsou často schopni nabídnout hospodám podmínky, které se jen těžko odmítají. A do toho má přijít zdražení. To může několik desítek malých českých pivovarů úplně zruinovat.

Proto se nedivím nápadu českých sládků, že začnou svému nápoji říkat sladové víno. No co by ne. Pivo stejně jako víno vlastně vzniká tím, že se nějaký zemědělský produkt zpracuje, nechá se zkvasit a pak se ještě nějak upraví. Vím, že nápad s přejmenováním piva je jen cestou, jak zákonodárcům, polopatě sdělit, že pro zcela rozdílné podmínky pro pivo a víno není žádné opodstatnění, že je to jen věcí zvykového práva.

Ale pokud budou daně naše pivo dusit víc a víc, klidně přestanu pít pivo a začnu pít sladové víno.

psáno pro iDnes

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 18.11.2009 19:25 Komentovat
Ale nemusí Colega18.11.2009 19:25
Do kategorie víno momentálně spadá i všechen "ostatní" alkohol (kvas z chleba,...
Problémem není absolutní výše, ale splatnost Ludan13.11.2009 10:08
Zdravím, nejsem ekonom, ale selský rozum mi říká, že padesátník na dvě piva neškodí v...
čtvrtá věta Tomas13.11.2009 05:30
"víno se musí vyrábět z hroznů" - právě to je alfa a omega. Plocha vinic se nesmí...
Mandys - nesouhlas Roman Holoubek12.11.2009 19:54
Za prvé tady nejde o slohové cvičení, ale o smutnou realitu. Za druhé tento blog byl...
Chybí maličkost: změnit zákony mandys11.11.2009 22:27
Jako slohové cvičení to není špatné, ale nic víc... Každý nápoj je totiž, kromě toho,...
Naprostý souhlas Roman Holoubek11.11.2009 06:30
Nemám co dodat. Skutečně střední a menší pivovary jsou nyní silně ohroženy a...
Vyhledávání