úvod
homepage

Týden piva ze Zámeckého pivovaru Oslavany vytisknout článek

Přidáno: 3. listopadu 2009  •  Autor: Newmour
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4487x

Pivo ze Zámeckého pivovaru v Oslavanech, které vaří nepřehlédnutelný sládek pan Petr Žák, si již od roku 2004, kdy zde bylo obnoveno vaření piva, vydobylo mezi pivy malých pivovarů své respektované místo.

Příznivci piva z Oslavan a potenciální noví příznivci, neúnavní degustátoři, pivní badatelé, průzkumníci, fajnšmekři a hlavně stálí příznivci piv, která voní, chutnají, uspokojují chmelovou hořkostí, chlebovinou, plným tělem a vybízejí k dalšímu napití, mohou nyní použít plnou šíři svých chuťových kompetencí na dalším místě v Brně.

S oslavanským sládkem Petrem Žákem (v modrém) na exkurzi v pivovaru
S oslavanským sládkem Petrem Žákem (v modrém) na exkurzi v pivovaru


Po několikaměsíční nedobrovolné a okolnostmi vynucené odstávce pivovaru je od září letošního roku pivo z Oslavan zpět ve hře a opět doplňuje dnes již naštěstí pestrou nabídku piv malých pivovarů. Nutno podotknout, že návrat proběhl ve vynikající a jak jsme u piva, která vaří pan Žák již zvyklí, stabilně kvalitní formě. V Oslavanech se vaří vedle polotmavé třináctky a světlé dvanáctky i chuťově atraktivní a dobře chmelená desítka, což v případě malých pivovarů nebývá zase tak obvyklé (napadá mě snad desítka z Malostránského pivovaru ve Velkém Meziříčí nebo dokonce osmička z Pivovaru Novosad v Harrachově). Všechna piva jsou nepasterizovaná a nefiltrovaná. Je radostným zjištěním, že osvícenější hostinští a hostinští, kteří mají pivo rádi, se začínají ve stále větší míře rozhlížet po kvalitních a řádně vařených pivech, která mohou malé pivovary nabídnout.

Vedle pravidelného výskytu Zámeckého piva v PuxPubu na Jaselské ulici, pivnici Magnet v Komíně (ulice Chaloupky) a občasných oslavanských radovánkách v Netopýru na Flédě, U hluché zmije nebo U Boženky se zdá, že by se trvalou baštou piva ze Zámeckého pivovaru mohla v Brně stát restaurace U Baláků v Králově Poli. Zdá se, že majitel oslavanské pivo přímo v pivovaru ochutnal, rozpoznal kvalitu a našel zalíbení. Naštěstí nezůstalo jen u toho a jako osvícený hostinský hodlá nabídnout svým hostům Zámecké pivo ve své restauraci.

Po prvním průzkumném čepování ohlásil majitel iniciační Týden oslavanského piva, který, jak pevně věřím, začne další a důstojnou pivní kapitolu restaurace U Baláků, která bude nyní spjata i s oslavanským pivem.

Varna Zámeckého pivovaru Oslavany
Varna Zámeckého pivovaru Oslavany


Dny oslavanského piva začínají v pátek 6.11. a potrvají do 13.11. V těchto dnech můžete vychutnávat světlou 12 a polotmavou 13 a to za 25,- Kč. Škoda, že zde nebude nabízena i výborná desítka, kterou by zde možná mnozí pivaři také uvítali. Snazší nastartování vám umožní od pátku do soboty zabíjačkové speciality, v sobotu od 18:00 vystoupí country kapela Santa Fé. Pokud po vydatném víkendu se Zámeckým pivem vytrávíte, můžete se znovu těšit ve středu 11.11. na Martinskou husu. K huse se pochopitelně hodí oslavanské. Je-li váš doprovod „pivně nemuzikální“ a dosud nepřišel pivu na chuť, může ochutnat i svatomartinské víno. Nic však nebrání tomu, aby kdokoli začal s degustací piva právě v těchto dnech a třeba s pomocí Zámecké třináctky.

Hudba a dobré jídlo jsou nedílné doprovodné součásti k tomu podstatnému a primárnímu, nač je týden od 6.11. zaměřen a tím je pivo ze Zámeckého pivovaru v Oslavanech, které si zaslouží řádného ochutnání a pravidelné užívání. Doufejme, že nyní na ně budeme moci k Balákům vždy zajít a příjemně posedět zde u řádně ošetřeného a se zájmem opečovávaného piva.

„Nové“ pivo ze Zámeckého pivovaru v Oslavanech bylo možno prvně ochutnat na srpnových pivních slavnostech v krásném prostředí zámeckého nádvoří
„Nové“ pivo ze Zámeckého pivovaru v Oslavanech bylo možno prvně ochutnat na srpnových pivních slavnostech v krásném prostředí zámeckého nádvoří

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 05.11.2009 07:12 Komentovat
Oslavany nově tomino05.11.2009 07:12
Už mě to snad nemine :) Od pátku 6. listopadu 2009 můžete v Brně zajít na naše pivo na...
Re: Odpověď na poznámky Honza04.11.2009 12:51
Je mě to jasné, že když se piva střídají, tak to nastává. Jenže teď nevím co je pro...
Odpověď na poznámky Brázda04.11.2009 08:05
Znovu říkám: Magnet zřejmě plně najíždí na rotující program, tedy ne vždy tam na...
Re: poznámka tomino04.11.2009 07:10
potvrzuju!Minulý pátek sem kvůli Oslavanům Magnet navštívil a na čepu místo něj byl...
Re: poznámka Brázda03.11.2009 13:37
Magnet Oslavany bere, ale střídá i další piva.Proto se mohlo stát,že tam aktuálně...
poznámka Honza03.11.2009 13:03
Protože jsem z Brna, jel jsem do Magnetu a tam se oslavanské pivo nečepuje, měli ho tam...
Vyhledávání