úvod
homepage

Za architekturou a pivy do Olomouce a Přerova vytisknout článek

Přidáno: 29. září 2009  •  Autor: Lukáš Provazník
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 1 počet zobrazení Zobrazeno: 4420x

V druhé polovině srpna jsem se rozhodli po delší době podniknout společně s přítelkyní výlet. Destinace jsme vybírali tak, abychom si každý přišli na své a bylo to pro nás oba obohacující.

Např. loni jsme se jeli podívat na zámek v Plumově a cestou zpátky se stavili v Prostějově U krále Ječmínka. Letos jsme to vzali přes Olomouc a její nádherné centrum do Přerova, kde nás bohužel zastihl dlouhotrvající déšť a výlet tak musel být předčasně ukončen. Celkově se vlastně jednalo o ne zrovna povedenou akci. Ale o tom podrobněji v článku.

Vyráželi jsme po deváté hodině ranní společně ještě s kamarádem a kamarádkou z Brna. Odjezd byl navržen tak, abychom se do olomouckého Moritze dostali v době oběda. Po příjezdu jsme však nejdřív navštívili dnes už bývalý Svatováclavský minipivovar. A zaplakali jsme. Dnes rozhodně ne naposled.

Svatováclavský minipivovar

Na místě jsme zjistili nejenom to, že vlastní pivo již nevaří, ale dokonce už nemají ani piva z prostějovského minipivovaru. V nabídce byl pouze Staropramen 10° a 12°, což nás příliš nelákalo. Navíc vedle varny jsou nyní „proherní“ automaty a vůbec to celé vypadá dost bizarně. Nemá cenu se rozčilovat, protože s tím člověk stejně nic neudělá. Každopádně z bývalého pivovaru se stalo opravdu nedůstojné místo. Obsluhující paní nám kromě jiného sdělila, že technologie by měla být v blízké době demontována a odvezena neznámo kam, resp. asi se ještě neví, kam přesně. Jak jsem se později dozvěděl, tak technologie byla upravena podle architektonického řešení budovy, což prý ztěžuje její prodej. Nebylo nutné se tedy déle zdržovat, a proto jsme vyrazili směr pivovar Moritz.

 Varna bývalého Svatováclavského pivovaru
Varna bývalého Svatováclavského pivovaru

Hostinský pivovar Moritz

Pivovar má příjemný, ve dřevě vyvedený interiér, navíc celý podnik je nekuřácký, což je jeho velké plus. Podle serveru pivovary.info je téměř vše, co se týká jídla a pití, košer, což je nesmysl, který nám vyvrátil jeden z majitelů, pan Kolomazník. Respektive řekl, že košer mají maximálně hruškovici, ale legenda se už šíří mezi lidmi... Ovšem zdůraznil snahu kupovat čerstvé a kvalitní suroviny nejen pro výrobu piva, ale i pro kuchyni. Dále nám sdělil, že slad berou z Litovle a chmel z Přerova, odkud mají kvasnice si nepamatuji (Zubr?). Objem jedné várky je 400 l, ležácké tanky mají objem 800 l. Tmavý speciál si nejdříve nechávali vozit z Prostějova, ale poslední cca dvě várky si vařili sami a i do budoucna s tím počítají. Při naší návštěvě ho však v nabídce neměli. Dříve vařili i spodně kvašený Moritz Weissbier. Zajímavostí je vedení piva na zahrádku, kdy pod silnicí vedou tři pivní a jedna chladicí trubka. Pivo se proto nemusí sudovat. Sudování však není problém pro hospody, které by chtěly mít pivo z Moritze na čepu.

Pivní potrubí vedoucí na zahrádku v Hostinském pivovaru Moritz
Pivní potrubí vedoucí na zahrádku v Hostinském pivovaru Moritz

Hned po příchodu jsem se jal degustovat nabízená piva, po třetinkách a samozřejmě od nejslabšího po nejsilnější s tím, že na konci jsem si objednal půllitr dvanáctky, abych měl čím zapít objednané vepřové koleno, které jsme ani ve dvou celé nedojedli a zbytek si nechali zabalit na cestu.

Namístě byl ovšem druhý důvod k pláči, a to díky příšernému stylu čepování. Pivo příliš pěnilo, s čímž si výčepní evidentně neuměl poradit, takže pivo roztočil a pěnu nechával spadnout. Čekání na pivo se tím prodlužovalo, aby nakonec před člověkem přistál půllitr s hroznou pěnou plnou velkých bublinek, která velmi brzo mizela. Na druhou stranu nás v tento den čekalo ještě něco daleko horšího.

Moritz 10°

Zlatavé, lehce zakalené pivo s aromatem po droždí (později jsem zjistil, že docházel tank). Hodně řízné s drsně chmelovou hořkostí a opět kvasničné po droždí, chuťově poměrně prázdné. Vše se opakuje i v doznívání.

Maisel 11°

Zcela jasně nejslabší článek z olomouckých piv. Světle jantarový ležák, jehož kvasničná vůně je ještě výraznější než u desítky. Chuť sladová a lehce karamelová a „překvapivě“ je opět cítit droždí. Chuťově prázdné, téměř bez řízu (důsledek čepování?).

Moritz 12°

Vlastnosti jsou podobné jako u desítky, avšak ležák je méně řízný a kvasničné aroma a chuť jsou na přijatelnější úrovni. Pochopitelně se jedná o celkově výraznější pivo se slušnou pitelností, ovšem kromě chmelové chuti mu chybí i větší chlebnatost.

Po obědě se zvedáme a pěšky se vracíme na nádrží. Cestou se kocháme architekturou města Olomouce, ale já se přece jenom už vidím v letos nově otevřeném minipivovaru v Přerově.

Minipivovar Parník

Pivovar se nachází jen pár minut chůze od hlavního vlakového nádraží. Jedná se o futuristicky vyhlížející budovu. Ale proč by minipivovar musel být umístěn pouze v historické budově, že? Např. plzeňskému minipivovaru Na Rychtářce to opravdu nepomohlo – prostředí příjemně vyhlížející, ale pivo i jídlo na hrozné úrovni (drahé těstoviny s kuřecím masem a hříbky postrádaly to důležité – kuřecí maso a hříbky, o nezáživném pivu ani nemluvě).

Minipivovar Parník
Minipivovar Parník

Ale zpátky k přerovskému pivovárku. Receptury místních piv vymyslel bývalý sládek pivovaru Zubr pan Zbruž, ale pivo dnes už vaří sympatická sládková, která nabyla své vědomosti na VOŠ v Bzenci. Místní pivo je třikrát chmelené (2x Sládek, 1x Žatecký poloraný Červeňák), u desítky se od dalších várek počítá s výraznějším chmelením. Pivo kvasí 7 dní a leží 3 až 6 týdnů. Do budoucna se počítá s nějakými speciály, ale prý to nebude žádná divočina. Já si však myslím, že na místě by spíš bylo vychytat vaření klasické nabídky, která je na velmi nízké úrovni. Ze slečny, či paní sládkové jsme měl dojem, že má přesné instrukce, jak pivo vařit, a nechce (nebo se bojí) vnést do vaření více své invence (což jsem jí bohužel při návštěvě nestihl říct). Každopádně jsem měl možnost ochutnat čtyři druhy tamních piv a ani jedno nepřesvědčilo. Ovšem při tolika vzorcích je téměř jisté, že nešlo o nepovedené várky, což se v případě minipivovarů občas stává. Další otázkou je, jaké suroviny má sládková k dispozici. Myslím, že např. chmel se přidává pouze po špetkách.

Co je však snad ještě větší problém než kvalita samotného piva, je obsluha. Přesněji styl točení. Pivo je nejdříve z vrchu natočeno a roztříštěno o dno půllitru. Někdy se obsluha „odváže“ a půllitr pozdvihne až ke kohoutu. Bohužel pouze při prvním točení, protože po něm následuje „docmrdávání“ piva, a to klidně i patnáctkrát. Sám jsem viděl výčepního, který se bavil s kamarádem, jak co chvilku dotáčel z výšky pomocí zadního rázu. Opravdu otřesný zážitek, se kterým sládková evidentně neměla problém a mladý asi-provozák také ne. Na pivním.infu jsem v diskuzi pod jedním článkem četl, že obsluha jsou vyučení číšníci a číšnice. Mě by tedy opravdu zajímalo, jestli je problém ve škole, na kterou chodili, nebo jestli jsou prostě jen líní, neschopní a bez řádného vedení. Tak jako tak s pivem dělali takové kejkle, že se člověku chtělo zvracet. Navíc by mělo zajímalo, jak by při takovémhle přístupu k čepování stíhali obsluhovat, pokud by byla restaurace plná?

Maják

Pšeničné pivo, které se bohužel neuchytilo, a to se ho dělalo pouze 650 l a ne 1200 l, což je kapacita ležáckého tanku. Vyrábělo se ze 60% pšeničného sladu, bylo spodně kvašené a podávalo se bez citrónu. Dále se z něho připravovaly dvě „speciality“: Černou paní (1 dcl Kofoly a 4 dcl Majáku) a Růžovou paní (griotka a Maják). Při naší návštěvě už nebylo k mání.

Námořník 10°

Pivo světle žluté barvy se slabě sladovou vůní. Chuťově prázdné až vodové s lehkou sladovou chutí, lehce kvasničné, téměř bez doznívání.

Jantar 11°

Vyznačovalo se zatuchle kvasničnou vůní a matně zlatavou barvou (proč tedy název Jantar?),velmi lehce sladové a obilné, téměř bez doznívání.

Kapitán 12°

Zlatavý ležák se sladce sladovou vůní, intenzita sladu polevuje v chuti. Pivo je stejně jako předešlá piva vodnaté bez výraznějšího těla a doznívání, po chmelovosti ani stopa. Aroma se oproti předchozím pivům zlepšila, ale chuť nepřekonává velmi nízko nastavenou laťku.

Pirát 13°

se vyznačuje velmi světle hnědou barvou a plochým sladovým aroma, chuť je medově sladová s lehkými kávovými tóny a lehčím dozníváním. Skvěle doplňuje přehlídku předešlých extrémně nezajímavých piv.

Výčep v Parníku aneb místo utrpení
Výčep v Parníku aneb místo utrpení

Celkově lze říct, že se jednalo o čtyři nezáživná a veskrze podprůměrná piva, která nestojí ani za ochutnání. Ale na druhou stranu, jak by chtěl člověk dospět k nějakému hodnocení, kdyby je nechutnal. Každopádně mi bohužel nezbývá nic jiného, než nabídku minipivovaru Parník rozhodně nedoporučit.

A co říct závěrem? Sedm (nově) ochutnaných piv a ani jedno nenadchlo, většina byla podprůměrná (celé portfolio Parníku a jedenáctka z Moritze). Ještě před odjezdem z Přerova jsme společně s kamarádem skočili do pivovarské restaurace pivovaru Zubr, kde neměli nefiltrovanou verzi ležáku a prý ho nemají už 3 roky. O chuti a vůni toho, co jsme ochutnali (tmavé výčepní a světlý ležák 12°), se ani nebudu rozepisovat – nemá to cenu. Hlavně světlý ležák byl otřesný zážitek. Celý výlet pak nebyl pivně příliš zajímavý, navíc jsme zmokli a nemohli si prohlédnout alespoň něco málo zajímavého z města Přerov. Příští výlet asi zacílím na v článku několikrát zmiňovaný Prostějov. Pivo tam mají velmi slušné a jejich guláš patří do kategorie „výborný“.

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 08.10.2009 15:38 Komentovat
Re: Re: reakce Lukáš Provazník08.10.2009 15:38
Měl jsem nedávno i lahvové verze 10°, 11° a 12° a bylo to opravdu špatný. K točenému...
Re: reakce Roman Holoubek01.10.2009 05:54
Dříve nepitelný Zubr je už mnoho let pivo řadící se k lepší polovině CZ piv. Nejsem...
reakce Lukáš Provazník01.10.2009 00:52
to Tom, RH, PM: Nepsal jsem, že piva z Moritze byla vyloženě špatná. Kromě Maiselu se dala...
Přerov Výmola30.09.2009 22:46
Přerovský že by bylo špatný?
Dovolím si oponovat- alespoň částečně Roman Holoubek30.09.2009 18:59
Moritz - párkrát jsem tam byl a na vyloženě špatné pivo jsem nenarazil. Naopak, většinou...
Přerov a špatný? Vejmola30.09.2009 17:42
...Přerováci, ež by měli špatný, hmm. To se mi nezdá...
souhlas tak napůl Petr Měrka29.09.2009 19:01
Taktéž bych ne zcela souhlasil s hodnocením Moritze. V porovnáním s nabídkou v širém...
Moritz Olomouc Tom29.09.2009 16:54
Srdečně zdravím,od Moritze mám trochu jiné zkušenosti.Tento pivovar jsme návštívili o...
Vyhledávání