úvod
homepage

Americká „Beervana“ v Oregonu vytisknout článek

Přidáno: 9. července 2009  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3885x

Když pivní nadšenci sní o minipivovarech a řemeslně vyráběných pivech, sní o Oregonu.

V americkém státě Oregon působí 60 pivovarských firem, které ovládají 80 pivovarských zařízení. V samotném městě Portland se nachází 30 pivovarských podniků – více než v kterémkoliv městě na světě. Oregon je druhým největším pěstitelem chmele a devátým největším pěstitelem sladového ječmene v USA. Proto si tento spolkový stát USA vysloužil lichotivou přezdívku Beervana (pivní verze nirvány).

Historie oregonského pivovarnictví je na americké poměry poměrně dlouhá a zajímavá.
V roce 1852 se německý pivovarník Henry Saxer usazuje v Portlandu a zakládá pivovar. Již o šest let později však svůj podnik prodává legendárnímu pivnímu podnikateli Henrymu Weinhardovi, který byl v oné době však pouhým mladým německým emigrantem. O rok později otvírá Weinhard v Portlandu Městský pivovar. V roce 1888 revoluční pivovarník nabízí městu vedení čerstvého piva z pivovaru přímo do centra města pomocí soustavy požárnických hadic. Městští představitelé však tento geniální plán odmítli, protože měli právem obavy, že by žízniví obyvatelé Portlandu svépomocně hadice navrtávali, aby mohli mok okoštovat dříve než doteče do svého cíle.

K bizarní situaci došlo v Portlandu v roce 1912, kdy velkopodnikatel v dřevařském průmyslu Simon Benson daroval městu 20 krásných bronzových fontán s pitnou vodou, čímž se onehdy pivomilná populace vrhla na diferenciálně odlišnou tekutinu, která byla navíc zadarmo a tak spotřeba piva v historické Beervaně klesla o celých 25%. Ještě absurdnější bylo zavedení absolutní prohibice ve státě Oregon, která předběhla většinu států Federace o 3 roky ( Volsteadův prohibiční zákon počal platit v USA roku 1919). Přestože až do roku 1933 mohly americké pivovary oficiálně vyrábět pouze sladové mléko, krmné směsi pro dobytek a jiné blivajzy, v roce 1928 dochází v Oregonu ke spojení podniku H. Weinharda s firmou Portland Brewing Co. Arnolda. I. Blitze ( událost po letech zhudebnil britský rockový soubor Sweet jako Ballroom Blitz).

Důležitým letopočtem v novodobé historii oregonského pivovarnictví je rok 1981, kdy vinař Charles Coury zakládá první oficiální minipivovar Cartwright Brewing Co. Podnik se v tehdejším prostředí neujme, avšak již o tři roky později vzniká dnes takřka legendární Widmer Brew. Co. (dnešní Widmer Brothers) a o několik měsíců později Columbia River Brew. Co. Průlomová legislativa z roku 1985 umožňující prodej piva od pivovarníků přímo spotřebitelům inspiruje vznik a růst dalších a dalších drobných provozoven.

V roce 1987 pivovar Full Sail Br. Co. Začíná jako jeden z prvních malých podniků plnit své pivo do lahví. Již v roce 1990 se stává Portland neoficiálním hlavním městem amerického minipivovarského hnutí a pivovárky a pivovárečné hospody dále rostou geometrickou řadou.V roce 1999 je po 136 letech existence uzavřen průkopnický pivovar H. Weinharda, nastartovanému trendu v Oregonu již však nemůže nic zabránit a vývoj spěje až k dnešnímu „beervanovému“ stavu.

Portland
Portland


Osobně jsem měl možnost setkat se s oregonským pivovarnictvím v městečku Astoria, jinak není problém ochutnat tamější výrobky v točené i lahvové verzi po celém území USA. Hříčkou osudu je, že i ve stejnojmenném městečku Portland, tentokrát však ve státě Maine na východním pobřeží USA se vaří velice kvalitní mok a jeho výrobců je tam rovněž dost ( Shipyard, Sebago, Gritty´s atd.) Americké pivo totiž zdaleka není pouze Budweisser, Miller či Coors a člověk, který není líný za pivem cestovat a zbaví se nežádoucích předsudků, může být velice mile překvapen.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 4 komentáře, poslední komentář: 10.07.2009 12:37 Komentovat
Re: Re: Jo, Portland Jiri.J10.07.2009 12:37
Máte na mysli 13°ROGUE- SANTA´S PRIVATE RESERVE ALE? Tak potom 100% souhlas. Pro mě naprosto...
ROGUE 13% ???? Jiri.J10.07.2009 12:37
Máte na mysli 13°ROGUE- SANTA´S PRIVATE RESERVE ALE? Tak potom 100% souhlas. Pro mě naprosto...
Re: Jo, Portland Martin Jarošek10.07.2009 08:34
13° Rogue je výborná!!
Jo, Portland Honza Kočka09.07.2009 11:07
Hm, tak jsem jeste nebyl:) Jen jsem jednou oprojizdel,kdyz jsem pospichal do Seattlu na barley...
Vyhledávání