úvod
homepage

Pivní svět podle gigantů vytisknout článek

Přidáno: 21. června 2009  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 1 hodnotících Hodnotících: 2 počet zobrazení Zobrazeno: 4850x

Optimalizace, zavírání pivovarů, vaření s HGB, CKT a za použití dalších moderních metod. Úspora nákladů, bitva o značky a podíl na trhu. Vadí to ale někomu?

Když Heineken u nás kupoval skupinu Drinks Union, bylo každému jasné, že u počtu 4 pivovarů z původního seskupení DU dlouho nezůstane. Pronajaté prostory v Kutné Hoře, lounský pivovar na dohled od Krušovic, ze kterých se mezitím stala vlajková loď, navíc dva pivovary v jednom městě. Pokud vím a dotazy u zahraničních pivních publicistů to potvrdily, Heineken nikde ve světě dvě zařízení v jednom městě nemá.

Každý, teď mám na mysli pravidelné čtenáře pivních serverů, věděl, že dřív nebo později se bude zavírat. V terminologii ekonomů optimalizovat výrobu. A neuplynulo ani moc vody a máme tu hned dva „kousky“, které byly zoptimalizovány. Hostan procházel obdobím útlumu několik let, Kutná Hora to vzala šupem.

Reakce v podobě nesouhlasných komentářů na sebe dlouho nenechaly čekat. Jenže tyto komentáře se objevují jen na pivních serverech. A to ještě jen u omezené skupiny čtenářů. Pokud tedy vezmeme v potaz, že daná skutečnost optimalizace výroby se souvisejícím zavírání pivovarů vadí jen malé části čtenářů pivních serverů, je nasnadě se zeptat, jestli to ty pivovary nedělají vlastně správně. Jednak se to děje po celém světě, za druhé pohlcování konkurence najdeme snad ve všech činnostech, kde se dají vydělat peníze.

Kdo by si kdy pomyslel, že jednou nebude létat PanAm? Svého času největší aerolinka na světě. A ikony amerického hospodářství, automobilky GM a Chrysler? Kde je jím konec? A že se prodá další nedotknutelná svátost amerického konzumního života, pivovar Anheuser-Busch? Teď ještě aby byl prodán Microsoft a McDonald's. Proti tomu je zavření dvou pivovarů a přesunutí jejich výroby jinam úplnou srandou.

Ano, tato „sranda“ rmoutí dost lidí na to, aby se o tom vůbec psalo. Ale zavíraly se jiné, větší, známější pivovary. A protestovalo proti tomu dost lidí a pivních fajnšmekrů. A nenadělali s tím nic. Vůbec nic. Jednou je to soukromý majetek a šmitec. Když se majitelé jednoho z nejstarších pivovarů v Londýně, pivovaru Young's rozhodli, že prodat pozemek u Temže je výnosnější a že jde o rychleji nabyté peníze než vaření piva, nic a nikdo s tím nedokázal udělat. Dneska se vaří v Bedfordu na sever od Londýna v pivovaru Charles Wells. V Londýně stále najdete puby s logem berana(místo, kde stával pivovar sloužilo jako shromaždiště domácího skotu k prodeji v Londýně). Na webu „nového“ pivovaru Wells & Young's se dočtete, že rozhodující rodiny v obou pivovarech si dlouhodobě rozuměli...A že se to nelíbilo největší pivně konzumentské organizaci na světě, Camře(web), která má přes osmdesát tisíc členů a která pořádala různé podpisové akce a kampaně, nic nezměnilo na rozhodnutí majitelů pivovar zavřít.

A jak je tomu u nás? Pivovary se přece zavíraly jak během vlády jedné strany, tak i dávno před tím. Slučování pod tlakem konkurence tu bylo pořád, jen komunista zavíral kvůli omezeným investicím a mizernému vlastnickému vztahu. Novodobá „kapitalistická“ doba jen urychlila některé načaté procesy z minula. A přidala novinky v podobě optimalizace a moderních výrobních metod.

Kdo si pamatuje, že skupina kolem Staropramene nebyla jen dvoudomek, ale že to bylo mnohem více pivovarů, a ne zrovna malých? Tedy kromě pravidelných čtenářů pivních serverů. Kdo ví, jak chutnal Měšťan, Vratislav...Zeptejte se ve svém okolí. Jsem zvědavý, jaké a kolik odpovědí vůbec se vám dostane.

Zavření Vratislava dalo vzniknout Konrádovi a také svým způsobem umožnilo expanzi Svijan, které v té době byly příliš malé a nevýznamné na to, aby je optimalizátoři z Bassu, tehdejšího majitele Staropramene a spol., zavřeli. Purkmistr měl mít jedno z nejlepších černých piv u nás. Nevím, nepamatuji se. Pil jsem ho jen jednou a je to dost dávno. Ale teď značka Purkmistr žije v Černicích u Plzně. Jsou někdy situace, kdy i to špatné(záleží na úhlu pohledu) dá vzniknout i něčemu dobrému.

Ve znojemském pivovaru jsem byl jedinkrát. A to ještě v době, kdy nebyl ani v majetku Starobrna. V Kutné Hoře taktéž jen jednou a to v době, kdy nebyl ani u Drinks Union. Sice jen úsměvná shoda náhod, ale asi bych měl rychle objet i ty ostatní a uchránit je od zavření. Ale byl jsem i ve Svitavách. Také jen jednou a nový supermarket není důvod k další návštěvě. A je spousta pivovarů,které jsem navštívit nestačil.

Je to koloběh života, praví klasik. Ale dav na něj neměl náladu a ušlapal ho. Aspoň tak si to pamatuju z desek Šimka a Grossmanna. A s tím se nic nenadělá (tedy s tím koloběhem života:) ). Jedině že by drtivá většina českých pijáků piva a jiných konzumentů začala protestovat, třeba formou nekupování daných značek, že nechce pivo za „dvě padesát“, ale že si raději připlatí za fortelný mok. Klidně se ale vsadím, že to se u nás nestane.

A proto se dál budou zavírat pivovary, vznikat nové, větší budou pohlcovat menší (pivovary, ale i pekárny, automobilky, aerolinky, výrobce počítačů...). V osmdesátých letech ve Spojených státech bylo na 40 regionálních pivovarů, dnes jich napočítáte přes tisíc, kdy Sam Adams z Bostonu a Sierra Nevada z Chica patří k těm největším. Najděte si na webu historii pivovaru Stella Artois. Kdy začala kupovat pivovary, kdy se začala slučovat s konkurencí, kdy se z ní stal největší světový pivovarnický gigant...

Je to koloběh života a ten nezastavíš...

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 6 komentářů, poslední komentář: 22.06.2009 23:55 Komentovat
Protestní akce proti uzavření kutnohorského pivovaru Honza Kočka22.06.2009 23:55
http://kutnohorsky.denik.cz/zpravy_region/kh_protest_pivovar20090617.html
Re: Globalizace je pěkná mrcha Tchoř22.06.2009 23:42
A napadá mne analogie s jiným českobudějovickým podnikem: tužky Koh-i-Noor Hardtmuth už...
Globalizace je pěkná mrcha mandis22.06.2009 22:55
Samozřejmě,že vzato čistě přes byznys, se Heineken chová standardně: zavře, co...
Re: pivo přece vaří sládek hroch22.06.2009 17:35
Sládek sice pivo vaří, ale je mu většinou umožněno nakupovat jen takové suroviny, které...
Je to jen formalita, Tchoř22.06.2009 15:29
ale Velké Březno a Ústí nad Labem - Krásné Březno nejsou jedno město. Na podstatě...
pivo přece vaří sládek poll22.06.2009 13:47
takže pokud jeden pivovar skončí a pivo z něj bylo dobré, tamní sládek se s největší...
Vyhledávání