úvod
homepage

Fotoreportáž z Mexika (I. díl) vytisknout článek

Přidáno: 11. května 2009  •  Autor: Míra
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6460x

Rád bych se s Vámi podělil o své zážitky s pivní kulturou v Mexiku, nebo alespoň s tím, co jsem za první měsíc prozkoumal.

V současné době se náchazíme v části středního Mexika , v státě Mexico ve měste Toluca.

Při návštěvě náhodného supermarketu našinec zjistí, že regál s pivem před kterým stojí, má minimálně 10 metrů délky a 2 metry výšky. Dostačujicí prvotní informace o tom, že domorodci nekonzumují pouze tequilu a že bude co degustovat. Piv je zde nepřeberné množství. Jak druhů, tak obalů u každé značky a výrobce. Třetinky ve skle, rodinné láhve o objemu kolem jednoho litru, plechovky a multipacky pro jakoukoliv příležitost.

Při návštěvě náhodného supermarketu našinec zjistí, že regál s pivem před kterým stojí, má minimálně 10 metrů délky a 2 metry výšky. Dostačujicí prvotní informace o tom, že domorodci nekonzumují pouze tequilu a že bude co degustovat. Piv je zde nepřeberné množství. Jak druhů, tak obalů u každé značky a výrobce. Třetinky ve skle, rodinné láhve o objemu kolem jednoho litru, plechovky a multipacky pro jakoukoliv příležitost.

Nezbývá tedy než vyrazit do hospody a jít testovat. Zde je již však první kámen úrazu. Zjistit, jak taková vůbec hospoda vypadá. Restaurační zařízení, kavárny, jídelny a jiné osvěžovny ducha jsou téměř na každém rohu. K jídlu dostanete na výběr ze 4 – 5 značek piva, téměř pokaždé pouze a jen v lahvích. Hospodu s točeným pivem jsem bohužel navštívil jen jednu. Prý je jich tu víc, ale na cca 2 milionové město a cca 50 navštívených podniků, kde bylo jen lahvové, je to trochu jiný poměr než v ČR.

Nálevnu jsem se pokusil vyfotit telefonem, ale kvalita focení za šera je mizerná, a proto se budu muset v co nejbližší době vrátit s foťákem :). Fotografie jsou a budou průběžne ukládány do složky Mexiko.

Nepotěším sběratele sklenic. Ve většině restaurací přinesou pouze lahev, v těch lepších i tenkostěnou sklenici. Pokud je to ješte luxusnější restaurace s osobním číšníkem, dřevěným stolem a pod., tak číšník přinese vymraženou tlustostěnou sklenici s uchem, do které začne pomalu po stěně nalévat pivo z láhev tak, aby moc nepěnilo a pěna pak přimrzne ke sklenici. Použití plastů na nábytek a nádobí je tu jako v Pelíškách. Všechny skleněné láhve se chlubí tím, že již nejsou vratné a tak po větší párty popeláři odváží téměř jen sklo.

Plná lednice mexického piva
Plná lednice mexického piva

Příjemné překvapení bylo při nedělní návštěvě tržnice, kde místní prodavači točili chlazené pivo ze přímo ze sudu.

Na tržišti
Na tržišti

To, na co musím upozornit, je způsob konzumace. Neptají se, jestli nechceme do piva led, ale zeptají se, jestli nechceme Micheladu. Je to třetinka piva, cca 2 vymčkané limetky, sůl a chili.

Michelada
Michelada

V tomto produktu by chuť piva nepoznal ani James Bond. Při pohledu na tento mix musí běhat mráz po zádech každému českému pivaři a to Micheladu nemusí ani ochutnat. Navíc se Vás ješte zeptají, se kterým pivem to chcete :).

Příprava Michelady
Příprava Michelady

Michelada je naštěsti dobrovolná, stačila jedna kozumace, abych pro příště degustoval raději pouze piva čistá. I když varianta jen s limetku připomíná Radler a moje žena to pije jako velmi osvežujicí nápoj. Příjemné osvěžení, když přes den je tu v zimě cca plus 25 a v létě plus 35 stupňů Celsia ve stínu.

Co nás čeká příště:

Rád bych udělal nějaký přehled pitelnosti místních značek, pivovarů a složení piv. Nebude to ale jednoduché, protože dost často jsou na etiketě uvedeny pouze název značky a informace o vlivu na zdraví, obdobně jako u cigaret.

Dále se v nejbližší době se chystám navštívit místní pivovar, který vaří piva Sol a Double XX.

Pivo Bohemia
Pivo Bohemia

Toto je jedno z výrazně chmelených piv, už název napovídá že je podobné našim pivům, ale o tom až příště.

Dej Bůh Štěstí

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 11.08.2009 23:14 Komentovat
Re: Re: Mexiko Míra S.11.08.2009 23:14
Já osobně považuji ze nejlepší obě mexická piva z pivovaru Modelo: Negra Modelo (černé,...
Všichni už jsou v Mexiku Martin Jarošek15.05.2009 08:16
Mexická Bohemia je určitě na místním trhu nejchutnější značkou. Nejznámější je...
Re: Re: Mexiko Pavel Černý12.05.2009 13:18
nejlépe se odlepují když si vychlazené pivo objednáte v restauraci a ono se " zpotí" pak to...
degustace piv Bohemia Honza Kočka12.05.2009 11:45
Jak ten cas leti:) Tak jsem si premital, ze jsem to mexicke pivo Bohemia uz nekde pil. A taky...
Bohemia mňam Weetek12.05.2009 11:17
Kamarádka mi přivezla plechovku stejnojmenného piva z Brazílie a taky to bylo překvapivě...
Re: Mexiko Míra12.05.2009 02:51
Děkuji za info, do Santa Fe se jistě podívám, mám cca 60 km a během 2 let bude jistě času...
Bohemia z Mexika Roman Holoubek11.05.2009 14:47
Svého času bylo k dostání v supermarketech Carefour u nás. Překvapilo mne, jak bylo...
Mexiko Pavel Černý11.05.2009 13:35
Zdravím do Mexika a děkuji za článek, taky jsem tam parkrát byl a protože sbírám etikety,...
Vyhledávání