úvod
homepage

Zdražování piva a padající vlády vytisknout článek

Přidáno: 30. dubna 2009  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 15721x

To, že vláda, která zdraží pivo padne říkal už ústy dobrého vojáka Švejka nadčasový spisovatel Jaroslav Hašek. V hektických dobách vzniku československého státu a první světové války to byla možná potvrzená skutečnost, ale jak je na tom toto v českých výč

V šedesátých letech 20.století byly ceny piva ( a nejen piva) jednotné a kontrolované státem. Starší generace ještě pamatuje půllitr desítky (opravdové desítky) za neuvěřitelnou 1.10 Kčs a dvanáctku za 2.20. Tehdejší československá vláda za prezidenta Antonína Novotného však v roce 1967 pivo direktivně zdražila. Jak ona vláda dopadla ve víru tzv. Pražského jara se dnes učí mládež v dějepise.

Éra nových pivních cen vypadala zejména z úhlu současného pohledu rovněž mnohoslibně. Desítka za 1.70, dvanáctka za 2.80, dražší byl jen 12°Prazdroj za 3.60. V 80.letech si mí kolegové studující v Praze stěžovali, že U Fleků stojí půllitr flekovské 13° 4.10, ale nezaplatíte-li arogantnímu vrchnímu celých 5 korun, dalšího piva se již nedočkáte. Ve třetí cenové skupině bez horské přirážky stávala točená 12° rovné tři koruny, ve „dvojce“ plzeň 4.40. Jestliže jste v této idylické době v nádražní „čtyřce“ zkonzumovali smažený sýr s vařeným bramborem, hovězí polévku s rýží a hráškem a dvě desítky, zaplatili jste něco málo přes 10 Kčs, což byla cena přijatelná i pro studenty a tehdejší bufeťáky.

Zaručené fámy se počaly objevovat v létě roku 1984. Bude se zdražovat. A to o dost! Pesimistická předpověď se potvrdila v pondělí 15. října téhož roku. Pivo a s ním i většina nealkoholických nápojů zdražila někdy i v řádu desítek procent. Prvních pár dní po tomto nešetrném až zločinném zásahu komunistické vlády byly ostravské hospody téměř prázdné, spotřebitelská stávka však netrvala dlouho.

Zatímco ve starém cenovém systému byl z dvanáctek dražší jen Plzeňský Prazdroj, „úprava cen“ směrem strmě nahoru přinesla několik dalších diferenciací. Desítka zdražila z 1.70 na 2.50, jedenáctka ze 2.30 na zaokrouhlené 3 koruny. „Běžná“ 12° stála po zdražení 4 Kčs, avšak 12°“značková“ (Staropramen, Gambrinus, Radegast, Ostravar a mnohé další) dosáhla maloobchodní ceny 4.70 Kčs. Nejmarkantněji se změnila cena u ležáků Budvar a Zlatý Bažant. Tam činí při finální ceně 5.20 Kčs za půllitr nárůst více než 80 %. Soudruzi se nepárali a podle toho také dopadli. Již v 2. polovině 80. let došlo k několika personálním změnám v bolševickém státním managementu (nástup premiéra L. Adamce, který nahradil zprofanovaného L.Štrougala a především příchod nezapomenutelného Milouše Jakeše), koncem roku 1989 neslavný pád komunistů opět potvrdil Haškova slova.

Od roku 1991 došlo v tehdejším Československu k uvolnění cen, které v drtivé většině případů přestaly být kontrolovány státem a měly se chovat jako ceny tzv. „tržní“. V současnosti je diferenciace a cenová škála piva tak neuvěřitelně široká – od světlých výčepních patoků v supermarketech za dvě kačky až po luxusní trojciferné ceny piva v mezinárodních hotelech, že stanovit jejich průměr, stejně jako stanovit českou průměrnou mzdu je velice obtížné.

Maxilahev PET 1,5l
Maxilahev PET 1,5l

Obecně však možno konstatovat, že ceny našeho národního nápoje zhruba kopírují inflaci a že běžný občan, který zná to správné výčepní místo si jich za svůj plat může měsíčně dopřát stále něco kolem tisícovky. Vlády v tržním hospodářství se k růstu cen chovají laxně a alibisticky, nicméně nezřídka zasahují do jejich vývoje uvalováním nových spotřebních a jiných daní. Takto se tyto nejvyšší státní instituce chovají po celá staletí, připomeňme jen spory o tzv. „pivní krejcárek“ z 80. let 19. století, kdy měly být novými pivními daněmi kompenzovány platy tehdejších učitelů nebo sporné a kontraproduktivní pivní zemské dávky z roku 1905. Přesto dnes české vlády stojí poněkud stranou toho hlavního cenotvorného procesu a padají z úplně jiných důvodů.

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 7 komentářů, poslední komentář: 11.05.2009 20:18 Komentovat
Re: Upřesnění milťák11.05.2009 20:18
máš pravdu, ale u vás to byla IV. cenová skupina. ve trojce stávala jedenáctka 3,30....
Re: Re: tak a kdy bude litr za stovku Míra Šmíra06.05.2009 11:08
A síla těchto romantickz industriálních przničů našeho piva poroste, neboť: buďme...
Re: tak a kdy bude litr za stovku Martin Jarošek06.05.2009 06:54
Pravda. Už je nejvyšší čas. Nejenže nám gigantické chemičky SAB Miller, Heineken nebo AB...
tak a kdy bude litr za stovku jelenovipivonelej05.05.2009 14:43
Už to chce dnes začít kampaně cechu nezávislých pivovarů proti kterékoliv budoucí...
Re: Re: Upřesnění Petr Měrka30.04.2009 20:18
Tož to ja. Jeden o flaši, druhý o sudu
Re: Upřesnění Martin Jarošek30.04.2009 17:36
Čerpám z faktů oné doby.3 Kčs za jedenáctku byla cena maloobchodní viz jednotné, cenou...
Upřesnění Petr Měrka30.04.2009 16:11
Ahoj, vyčerpávající výlet do historie. Nevím z jakých pramenů čerpáš, ale po...
Vyhledávání