úvod
homepage

Akce se povedla vytisknout článek

Přidáno: 27. dubna 2009  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3193x

Pivní festivalům se v Ostravě doposud příliš nedařilo. Většinou se při nich presentovaly jen chronicky známé chemické velkovývařovny a akce postrádaly duši i akceptovatelnější filosofii.

Minulý víkend však tohle změnil. V Rock´n rollové garáži v Ostravě Martinově se totiž konal první reálný festival malých nezávislých českých a moravských pivovarů.
Tentokrát byl záměr pořadatelů – majitele restauračního komplexu Marcela Woodmana a provozovatele pivovaru Biovar Jiřího Čtverky naprosto jasný. Předvést často pivně nevzdělané veřejnosti, že v naší tradiční pivovárečné zemi existují i jiné značky než ty, které jsou v širém okolí běžně k dostání.

Socha pivní svobody
Socha pivní svobody


Po ekonomické rozvaze byl přijat tzv. britský model pivního festu. Pivo bylo od pivovarů zakoupeno předem a prodáváno samotnými pořadateli ve vlastní režii. Vedle slušné škály regionálních miniprovozoven (Qásek, Hukvaldy, Excelent, Lašský Vulkán, Skřípov, Moritz, Lipník) se představily i pivovárky ze vzdálenějších krajů
( Pegas, Sentice, Dalešice, Zvíkov, Kout na Šumavě). Počasí velice přálo a skvělým nápadem organizátorů byla i domácí zabijačka za lidové ceny. Nechyběl ani bohatý kulturní program, zejména vystoupení rockových kapel, soutěže či pivní kvíz. Na pódiu se dokonce objevil i černý dealer jihoafrických pivovarů SAB Miller z kmene Zulu Oskar Dlu-dlu, který nabízel obecenstvu ryze české lahváče, o něco později se dostavil i pivní zločinec Henri Heineken, který marně sháněl dvě devítivoltové baterie do svého přenosného pasterizačního zařízení (v kardiostimulátoru ochotného diváka byly pouze tužkové) a nakonec se vášnivě zapil do poctivého nefiltrovaného ležáku.

Fest výčep
Fest výčep


Vrcholem byl bezesporu sobotní koncert místní kapely Firedog s rozsáhlou show, kde nechyběla netradiční choreografie, sado-maso ani dada humor. Na akci mělo premiéru i nové 11,5°pivo Garážmistr, které se bude stabilně vařit v prostorách pivovárku hospody Hobit na objednávku majitele pivní garáže. Hojná účast hostů několika generací svědčí o tom, že se akce povedla. Trochu vadou na kráse byly pouze měnící se ceny vstupenek v pátek a zejména konstantní přítomnost dvou obligátních produktů koncernu SAB Miller na lokálním čepu. Co naplat. I při pivním festivalu musí hospodský plnit náročnou povinnou výtoč.

Teď již jen zbývá učinit závěrečnou inventuru a rozhodnout, jestli bude reálné na podzim festival v Ostravě zopakovat.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 1 komentář, poslední komentář: 19.09.2009 11:28 Komentovat
Jedna formalitka Marek Kamlar19.09.2009 11:28
Provozovatel pivovaru Biovar se nejmenuje Jiří Čtverka, ale Jiří Štverka...
Vyhledávání