úvod
homepage

Nová ostravská desítka z Hobitu – Kunětický Hejkal vytisknout článek

Přidáno: 17. dubna 2009  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5465x

V rok 400. výročí zrození Kunětického Hejkala přichází minipivovar Biovar s obnovenou tradicí chutného, lehce pitelného, lahodného a hlavně levného piva.

Ačkoliv městečko Velké Kunětice (Gross Kunzendorf) získalo várečné právo již roku 1559, nejslavnější kapitola místního pivovaru se začala psát až roku 1607 s příchodem mladého agilního sládka Viléma Podružného z Písečné. Tento zanícený pivovárečník, který pár let po vyučení vařil pivo v Polsku a Německu pozvedl úroveň chmelového moku v Kuněticích k neočekávaným metám. Jeho silné pšeničné pivo Chrabrý Dudek které počal vyrábět krátce po svém příchodu si získalo své stoupence i v sousedních obcích a Podružný jej za odměnu 38 grošů míšenských vařil na objednávku i v sousedních Supíkovicích (Geierstadt).

Jelikož sám pocházel z chudých poměrů, sociálně soucítil s lidmi, pro něž větší množství chutného piva bylo cenově takřka nedostupné. Proto se na jaře 1609 rozhodl v kunětickém pivovárku vařit vedle své známé značky též pivo, které si mohla dovolit pít i obecní chudina. Recept byl Podružného výrobním tajemstvím, ale z dochovaných zdrojů je zřejmé, že se jednalo o pivo ječné s výraznou chmelovou vůní a sladovou chlebovitostí o síle zhruba naší současné desítky. Legenda tvrdí, že si vynalézavý sládek dokonce, skoro 250 let před dánským biologem Hansenem sám v primitivních podmínkách šlechtil vlastní kvasnice.

Venkovní cedule Hobitu
Venkovní cedule Hobitu


Původně svůj výrobek chtěl nazvat revolučně „Kunětický Kacíř“, což však bylo v době aktivních čarodějnických procesů na šumpersku a jesenicku značně riskantní, stejně jako plánovaný název dalšího, tentokrát tmavého piva, které mělo mít jméno „Dunkel Tunkel“ na počest kunětického sedláckého rebela Fabiána Tunkela popraveného roku 1608. Výsledné označení „Kunětický Hejkal“ se široce ujalo, i když dnes není jasné, kterak název vznikl. Dobové prameny tvrdí, že Hejkalem byl nazýván obecní hrobník Jindřich Špindíra, který díky nadměrnému holdování alkoholu zešílel a několik let řádil v místních lesích, je však možné, že pivo získalo své jméno podle rychtáře Schmoltze, který byl po většině Slezska známý jako neuvěřitelný osel.

Výčep a piva Qásek
Výčep a piva Qásek


Během třicetileté války byl kunětický pivovar zničen žíznivými vojsky švédského generála Arnolfa Tuborga, později byl obnoven a Kunětický Hejkal se v regionu pil i po rozdělení Slezska v roce 1742 kdy se části obce připadlé Polsku počalo říkat Suché Kunětice. Hejkal definitivně zanikl roku 1796 při velkém požáru při němž lehl popelem i kunětický pivovar.

Kunětický Hejkal
Kunětický Hejkal


V rok 400. výročí zrození Kunětického Hejkala přichází minipivovar Biovar s obnovenou tradicí tohoto chutného, lehce pitelného, lahodného a hlavně levného piva.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 8 komentářů, poslední komentář: 26.04.2009 10:30 Komentovat
Re: Re: Re: lacné?? Martin Jarošek26.04.2009 10:30
Laická veřejnost doposud používá označení "desítka" u výčepních světlých piv,...
Re: Re: Re: Re: lacné?? Martin Jarošek26.04.2009 10:17
Přesně výčepní světlý Novic (je to spíše osmička)jsem měl na mysli.
Re: Re: Re: lacné?? Honza Kočka23.04.2009 09:18
Kdyz byla desitka, nebylo Tesco. Kdyz je ted Tesco, je svetle vycepni pivo... A u nas v Decine...
Re: Re: lacné?? Chody - Pivní.info23.04.2009 09:10
Já v Tescu desítku nikdy za 1,90 neviděl. Světlé výčepní pivo ano... A mimochodem...
Re: lacné?? Martin Jarošek22.04.2009 17:54
Dobrý postřeh. Osobně jsem viděl v Tescu desítku za 1.90 a není to ani tak dávno. Šetřit...
lacné?? caco21.04.2009 22:09
nj prej laciný :-),za tolik piju 12-ku.za vodu dať 22kč,ale možná je to i z obedem. :-))
Desítka? David Ručka17.04.2009 21:01
Na stránkách obce je pouze zmínka o statkovém pivovaru, narozdíl od milana si ale nemyslím,...
Nekrmíte nás už moc? milan17.04.2009 12:17
Že by se jednalo o nějaký nový scénář Vaší hry?
Vyhledávání