Fotbalové pivo Bazal aneb Banik Pičo!!!
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 6478x
Tak máme po veleúspěšném ležáku Pardál na trhu další pivo vytvořené širokou konzumentskou veřejností, tentokrát dokonce slovutnou obcí fotbalových fanoušků.
Ve velkých provozovnách, kterou ostravský pivovar Ostravar bezesporu je, a které jsou navíc částí obrovského nadnárodního impéria se zpravidla příliš moc neexperimentuje a sází se na masovou produkci zavedených pivních druhů, avšak občas je zřejmě třeba přiblížit se spotřebitelským řadám a vymyslet něco trochu nového. V případě nové polotmavé ostravské dvanáctky Bazal se na jejím vývoji částečně podíleli hlavně milovníci ligové kopané. Spoluúčast probíhala způsobem, že bylo vyrobeno několik vzorků budoucí značky a diváci na fotbalovém stadionu Bazaly, případně i někde jinde v degustační anketě hodnotili jejich kvalitu.
Jelikož mne fotbal nezajímá, tohoto inicializačního procesu jsem se nezúčastnil, avšak hned druhý den po slavnostním uvedení Bazala na trh jsem jej ochutnal v hospodě s příznačným názvem Sport. Pivo je sice o pár odstínů tmavší než-li klasická ostravská 12°, avšak já bych jej zřejmě tak jednoznačně polotmavým ležákem nenazval, zvláště když mám stále v paměti měděný mok Karát ze stejného pivovaru vařený v první polovině 90.let min. století. Otázkou však zůstává zda-li je příšeří zakouřené pivnice vhodnou a spolehlivou lokalitou pro testování barvy.
Chuť Bazala ničím nepřekvapí, pivo má normální hořkost, mým odhadem kolem 30 IBU a nevyčnívá z něj sladovost, chmelová dochuť ani výraznější chlebovitost. Přes inzerovaných 5% alkoholu se mi zdá poněkud prázdnější než obyčejná ostravská 12°, která je snad dosud vyráběna metodou klasického kvašení a delšího ležení. Nicméně i v Ostravaru, který je členem mamutího koncernu InBev( v případě že nedošlo v nedávné době k další fúzi a změně technického názvu) dochází konstantně k nějakým změnám, naposledy např. k výměně sládka, takže další vývoj této prozatím víceméně přátelské provozovny nelze předvídat.
Pivo Bazal, které je tak po dlouhé době ( po zavedení speciálů Velvet a Kelt) novou značkou pivovaru Ostravar nikoho neurazí a je nutno s ní na trhu počítat. V horku bude na stadionech osvěžující, v chladnu rozehřeje, vyčistí hrdla před křičením protisparťanských hesel a pod jeho vlivem se budou lépe vrhat dýmovnice. Doufejme, že v brzké době zlidoví, Jaromír Nohavica na něj napíše veleúspěšný hit a „Ostravakum“ pomůže vyladit jejich patriotické cítění, které se po uzavření všech městských i příměstských šachet před téměř 17 lety propadlo na úroveň bodu mrazu. Bazal pičo!!!!
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 12 komentářů, poslední komentář: 13.04.2009 15:58 | Komentovat |
congratulations Eva | 13.04.2009 15:58 |
---|---|
Hi Martin, you are really a specialist for beer. What a pity I don´t drink any beer. Have a... | |
Re: Re: Evoluce vulgarity Martin Jarošek | 11.04.2009 09:19 |
Někteří lidé jako vy jsou prostě chroničtí kverulanti a demagogové. Všimněte si... | |
Re: Evoluce vulgarity emu | 10.04.2009 22:12 |
zrovna vy nám máte co vyprávět o slušnosti a vulgaritě, viz vaše články o některýách... | |
Evoluce vulgarity Martin Jarošek | 10.04.2009 07:21 |
Když jsem naposledy navštívil na ostravských Bazalech ligový zápas Baníku proti... | |
A je to hlavní pokřik "inteligentů" Roman Holoubek | 08.04.2009 06:12 |
A je všeobecně známo, že spojení onoho neslušného slova se slovem Baník je rozšířený... | |
Titulek clanku Honza Kočka | 07.04.2009 09:03 |
Puvodne jsem to chtel dopsat jako poznamku do textu, pak jsem se rozhodl to dat jen k ilustracni... | |
... Travas | 07.04.2009 08:22 |
Koukám, že máš velkou úroveň :-))))))))) | |
Re: Pardál? Roman Holoubek | 07.04.2009 05:50 |
Pardál je výčepní pivo. Naměřená hodnota EPM 9.49% (tolerance měření +- 0,06). Hořkost... |