úvod
homepage

Fotbalové pivo Bazal aneb Banik Pičo!!! vytisknout článek

Přidáno: 30. března 2009  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6406x

Tak máme po veleúspěšném ležáku Pardál na trhu další pivo vytvořené širokou konzumentskou veřejností, tentokrát dokonce slovutnou obcí fotbalových fanoušků.

Ve velkých provozovnách, kterou ostravský pivovar Ostravar bezesporu je, a které jsou navíc částí obrovského nadnárodního impéria se zpravidla příliš moc neexperimentuje a sází se na masovou produkci zavedených pivních druhů, avšak občas je zřejmě třeba přiblížit se spotřebitelským řadám a vymyslet něco trochu nového. V případě nové polotmavé ostravské dvanáctky Bazal se na jejím vývoji částečně podíleli hlavně milovníci ligové kopané. Spoluúčast probíhala způsobem, že bylo vyrobeno několik vzorků budoucí značky a diváci na fotbalovém stadionu Bazaly, případně i někde jinde v degustační anketě hodnotili jejich kvalitu.

Jelikož mne fotbal nezajímá, tohoto inicializačního procesu jsem se nezúčastnil, avšak hned druhý den po slavnostním uvedení Bazala na trh jsem jej ochutnal v hospodě s příznačným názvem Sport. Pivo je sice o pár odstínů tmavší než-li klasická ostravská 12°, avšak já bych jej zřejmě tak jednoznačně polotmavým ležákem nenazval, zvláště když mám stále v paměti měděný mok Karát ze stejného pivovaru vařený v první polovině 90.let min. století. Otázkou však zůstává zda-li je příšeří zakouřené pivnice vhodnou a spolehlivou lokalitou pro testování barvy.

Bazal Pivčo
Bazal Pivčo


Chuť Bazala ničím nepřekvapí, pivo má normální hořkost, mým odhadem kolem 30 IBU a nevyčnívá z něj sladovost, chmelová dochuť ani výraznější chlebovitost. Přes inzerovaných 5% alkoholu se mi zdá poněkud prázdnější než obyčejná ostravská 12°, která je snad dosud vyráběna metodou klasického kvašení a delšího ležení. Nicméně i v Ostravaru, který je členem mamutího koncernu InBev( v případě že nedošlo v nedávné době k další fúzi a změně technického názvu) dochází konstantně k nějakým změnám, naposledy např. k výměně sládka, takže další vývoj této prozatím víceméně přátelské provozovny nelze předvídat.

Pivo Bazal, které je tak po dlouhé době ( po zavedení speciálů Velvet a Kelt) novou značkou pivovaru Ostravar nikoho neurazí a je nutno s ní na trhu počítat. V horku bude na stadionech osvěžující, v chladnu rozehřeje, vyčistí hrdla před křičením protisparťanských hesel a pod jeho vlivem se budou lépe vrhat dýmovnice. Doufejme, že v brzké době zlidoví, Jaromír Nohavica na něj napíše veleúspěšný hit a „Ostravakum“ pomůže vyladit jejich patriotické cítění, které se po uzavření všech městských i příměstských šachet před téměř 17 lety propadlo na úroveň bodu mrazu. Bazal pičo!!!!

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 12 komentářů, poslední komentář: 13.04.2009 15:58 Komentovat
congratulations Eva13.04.2009 15:58
Hi Martin, you are really a specialist for beer. What a pity I don´t drink any beer. Have a...
Re: Re: Evoluce vulgarity Martin Jarošek11.04.2009 09:19
Někteří lidé jako vy jsou prostě chroničtí kverulanti a demagogové. Všimněte si...
Re: Evoluce vulgarity emu10.04.2009 22:12
zrovna vy nám máte co vyprávět o slušnosti a vulgaritě, viz vaše články o některýách...
Evoluce vulgarity Martin Jarošek10.04.2009 07:21
Když jsem naposledy navštívil na ostravských Bazalech ligový zápas Baníku proti...
A je to hlavní pokřik "inteligentů" Roman Holoubek08.04.2009 06:12
A je všeobecně známo, že spojení onoho neslušného slova se slovem Baník je rozšířený...
Titulek clanku Honza Kočka07.04.2009 09:03
Puvodne jsem to chtel dopsat jako poznamku do textu, pak jsem se rozhodl to dat jen k ilustracni...
... Travas07.04.2009 08:22
Koukám, že máš velkou úroveň :-)))))))))
Re: Pardál? Roman Holoubek07.04.2009 05:50
Pardál je výčepní pivo. Naměřená hodnota EPM 9.49% (tolerance měření +- 0,06). Hořkost...
Vyhledávání