Fotbalové pivo Bazal aneb Banik Pičo!!!
Tak máme po veleúspěšném ležáku Pardál na trhu další pivo vytvořené širokou konzumentskou veřejností, tentokrát dokonce slovutnou obcí fotbalových fanoušků.
Ve velkých provozovnách, kterou ostravský pivovar Ostravar bezesporu je, a které jsou navíc částí obrovského nadnárodního impéria se zpravidla příliš moc neexperimentuje a sází se na masovou produkci zavedených pivních druhů, avšak občas je zřejmě třeba přiblížit se spotřebitelským řadám a vymyslet něco trochu nového. V případě nové polotmavé ostravské dvanáctky Bazal se na jejím vývoji částečně podíleli hlavně milovníci ligové kopané. Spoluúčast probíhala způsobem, že bylo vyrobeno několik vzorků budoucí značky a diváci na fotbalovém stadionu Bazaly, případně i někde jinde v degustační anketě hodnotili jejich kvalitu.
Jelikož mne fotbal nezajímá, tohoto inicializačního procesu jsem se nezúčastnil, avšak hned druhý den po slavnostním uvedení Bazala na trh jsem jej ochutnal v hospodě s příznačným názvem Sport. Pivo je sice o pár odstínů tmavší než-li klasická ostravská 12°, avšak já bych jej zřejmě tak jednoznačně polotmavým ležákem nenazval, zvláště když mám stále v paměti měděný mok Karát ze stejného pivovaru vařený v první polovině 90.let min. století. Otázkou však zůstává zda-li je příšeří zakouřené pivnice vhodnou a spolehlivou lokalitou pro testování barvy.
Chuť Bazala ničím nepřekvapí, pivo má normální hořkost, mým odhadem kolem 30 IBU a nevyčnívá z něj sladovost, chmelová dochuť ani výraznější chlebovitost. Přes inzerovaných 5% alkoholu se mi zdá poněkud prázdnější než obyčejná ostravská 12°, která je snad dosud vyráběna metodou klasického kvašení a delšího ležení. Nicméně i v Ostravaru, který je členem mamutího koncernu InBev( v případě že nedošlo v nedávné době k další fúzi a změně technického názvu) dochází konstantně k nějakým změnám, naposledy např. k výměně sládka, takže další vývoj této prozatím víceméně přátelské provozovny nelze předvídat.
Pivo Bazal, které je tak po dlouhé době ( po zavedení speciálů Velvet a Kelt) novou značkou pivovaru Ostravar nikoho neurazí a je nutno s ní na trhu počítat. V horku bude na stadionech osvěžující, v chladnu rozehřeje, vyčistí hrdla před křičením protisparťanských hesel a pod jeho vlivem se budou lépe vrhat dýmovnice. Doufejme, že v brzké době zlidoví, Jaromír Nohavica na něj napíše veleúspěšný hit a „Ostravakum“ pomůže vyladit jejich patriotické cítění, které se po uzavření všech městských i příměstských šachet před téměř 17 lety propadlo na úroveň bodu mrazu. Bazal pičo!!!!
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 12 komentářů, poslední komentář: 13.04.2009 15:58 | Komentovat |
congratulations Eva | 13.04.2009 15:58 |
---|---|
Hi Martin, you are really a specialist for beer. What a pity I don´t drink any beer. Have a... | |
Re: Re: Evoluce vulgarity Martin Jarošek | 11.04.2009 09:19 |
Někteří lidé jako vy jsou prostě chroničtí kverulanti a demagogové. Všimněte si... | |
Re: Evoluce vulgarity emu | 10.04.2009 22:12 |
zrovna vy nám máte co vyprávět o slušnosti a vulgaritě, viz vaše články o některýách... | |
Evoluce vulgarity Martin Jarošek | 10.04.2009 07:21 |
Když jsem naposledy navštívil na ostravských Bazalech ligový zápas Baníku proti... | |
A je to hlavní pokřik "inteligentů" Roman Holoubek | 08.04.2009 06:12 |
A je všeobecně známo, že spojení onoho neslušného slova se slovem Baník je rozšířený... | |
Titulek clanku Honza Kočka | 07.04.2009 09:03 |
Puvodne jsem to chtel dopsat jako poznamku do textu, pak jsem se rozhodl to dat jen k ilustracni... | |
... Travas | 07.04.2009 08:22 |
Koukám, že máš velkou úroveň :-))))))))) | |
Re: Pardál? Roman Holoubek | 07.04.2009 05:50 |
Pardál je výčepní pivo. Naměřená hodnota EPM 9.49% (tolerance měření +- 0,06). Hořkost... |