úvod
homepage

V Sydney Foster' s nehledej.... vytisknout článek

Přidáno: 27. prosince 2008  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 4044x

Když historicky první oficiální australský sládek James Squire v roce 1794 uvařil v oblasti dnešního Sydney své první pivo z ukradených surovin, výsledek byl tak chutný, že mu nadšení dozorci vysázeli pouhých 150 ran bičem.

Přijedete-li dnes na pivo do Sydney, nebudete vědět co vypít dříve. Každá místní pivnice nabízí minimálně 10 různých značek. Po stručném seznámení s obligátními a stále se opakujícími druhy [ Tooheys, Hahn, Victoria Bitter, XXXX] je konečně čas na tu pravou degustaci. Nejlepší hospody v Austrálii bývají často součástí levnějších a architektonicky zajímavých hotelů. Nejstarším svého druhu v Sydney je hotel Lord Nelson z roku 1846, který navíc i vaří své vlastní pivo. Nejoblíbenější je polotmavé Ale "Nelsonova krev". Populární a velice pitelné je Sparkling Ale z rodinného pivovaru Cooper' s v Jižní Austrálii. V krásné pivnici hotelu Occidental čepují trochu sladčí, ale velice chutné St. Arnou a lokální lehčí výrobek Skinny.

 

Ani James Squire nepřišel za své zásluhy zkrátka. Pivovar Malt Shovel vaří pod jeho nezapomenutelným jménem mnoho druhů piv z nichž nejrozšířenější po cele východní Austrálii je Pilsner, Pale Ale a Amber. Posledních 5 let sbíra nejrůznější ocenění po všech možných australských pivovarských soutěžích a festivalech. Beercafe Red Oak je umístěné strategicky v centru Sydney na ulici Clarence. Tento podnik sice opravdu připomíná spíše avantgardní kavárnu, ale asi 15 běžně vyráběných druhů svědčí o jeho hluboké pivovarnosti. Jeden druh ležáku dokonce obsahuje náhodně polapené "divoké kvasnice ". Pivo je výborné, ale zejména v kombinaci s dalšími místními experimenty vyvolává brzkou a intenzivni migrénu.

Chcete-li vychutnat komplexní pivní obzor současné Austrálie, navštivte Australian Hotel v historické přístavní čtvrti Rocks. Vedle stabilního kvasnicového ležáku Sharer' s z nedalekého Pictonu tečou z píp nejrůznější vzorky regionálních a minipivovarů jako je Little Creatures, Byron Bay nebo Byren' s Red Ale. Podnik navíc disponuje širokým sortimentem dobře chlazených lahváčů ze všech koutů kontinentu. Odbornou i laickou degustaci je možno zakousnout pikantními emu- křidélky nebo pizzou s klokaním masem, nadbytečnou tekutinu pak z těla vyloučit na částečně originálně dochované toaletě z roku 1930.

A kde je možno vypít Foster' s? Nejspíš někde v Čechách, neboť si myslím, že jej brzy začne licenčně vyrábět některá z našich nadnárodních chemiček.

 

 

 

 

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 12.01.2009 21:37 Komentovat
Re: Chce to hledat Radek Patrman12.01.2009 21:37
Ahoj Martine, jen se chci zeptat, nebudes ted nekdy na Novem Zelandu ?
Chce to hledat Martin Jarosek11.01.2009 23:36
Zhruba stejne jako v Cesku i v Australii je treba dobre pivo hledat. Pomohou informace z...
Aus. piva Marian Hudak30.12.2008 01:17
Zdravim, v Sydney som stravil skoro 2 roky a aj ked na prvy pohlad sortiment piv v puboch vyzera...
Vyhledávání