V Sydney Foster' s nehledej....
Hodnocení: 0 Hodnotících: 0 Zobrazeno: 4101x
Když historicky první oficiální australský sládek James Squire v roce 1794 uvařil v oblasti dnešního Sydney své první pivo z ukradených surovin, výsledek byl tak chutný, že mu nadšení dozorci vysázeli pouhých 150 ran bičem.
Přijedete-li dnes na pivo do Sydney, nebudete vědět co vypít dříve. Každá místní pivnice nabízí minimálně 10 různých značek. Po stručném seznámení s obligátními a stále se opakujícími druhy [ Tooheys, Hahn, Victoria Bitter, XXXX] je konečně čas na tu pravou degustaci. Nejlepší hospody v Austrálii bývají často součástí levnějších a architektonicky zajímavých hotelů. Nejstarším svého druhu v Sydney je hotel Lord Nelson z roku 1846, který navíc i vaří své vlastní pivo. Nejoblíbenější je polotmavé Ale "Nelsonova krev". Populární a velice pitelné je Sparkling Ale z rodinného pivovaru Cooper' s v Jižní Austrálii. V krásné pivnici hotelu Occidental čepují trochu sladčí, ale velice chutné St. Arnou a lokální lehčí výrobek Skinny.
Ani James Squire nepřišel za své zásluhy zkrátka. Pivovar Malt Shovel vaří pod jeho nezapomenutelným jménem mnoho druhů piv z nichž nejrozšířenější po cele východní Austrálii je Pilsner, Pale Ale a Amber. Posledních 5 let sbíra nejrůznější ocenění po všech možných australských pivovarských soutěžích a festivalech. Beercafe Red Oak je umístěné strategicky v centru Sydney na ulici Clarence. Tento podnik sice opravdu připomíná spíše avantgardní kavárnu, ale asi 15 běžně vyráběných druhů svědčí o jeho hluboké pivovarnosti. Jeden druh ležáku dokonce obsahuje náhodně polapené "divoké kvasnice ". Pivo je výborné, ale zejména v kombinaci s dalšími místními experimenty vyvolává brzkou a intenzivni migrénu.
Chcete-li vychutnat komplexní pivní obzor současné Austrálie, navštivte Australian Hotel v historické přístavní čtvrti Rocks. Vedle stabilního kvasnicového ležáku Sharer' s z nedalekého Pictonu tečou z píp nejrůznější vzorky regionálních a minipivovarů jako je Little Creatures, Byron Bay nebo Byren' s Red Ale. Podnik navíc disponuje širokým sortimentem dobře chlazených lahváčů ze všech koutů kontinentu. Odbornou i laickou degustaci je možno zakousnout pikantními emu- křidélky nebo pizzou s klokaním masem, nadbytečnou tekutinu pak z těla vyloučit na částečně originálně dochované toaletě z roku 1930.
A kde je možno vypít Foster' s? Nejspíš někde v Čechách, neboť si myslím, že jej brzy začne licenčně vyrábět některá z našich nadnárodních chemiček.
Hodnocení článku
Pro hodnocení se nejprve přihlašte.
Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 12.01.2009 21:37 | Komentovat |
Re: Chce to hledat Radek Patrman | 12.01.2009 21:37 |
---|---|
Ahoj Martine, jen se chci zeptat, nebudes ted nekdy na Novem Zelandu ? | |
Chce to hledat Martin Jarosek | 11.01.2009 23:36 |
Zhruba stejne jako v Cesku i v Australii je treba dobre pivo hledat. Pomohou informace z... | |
Aus. piva Marian Hudak | 30.12.2008 01:17 |
Zdravim, v Sydney som stravil skoro 2 roky a aj ked na prvy pohlad sortiment piv v puboch vyzera... |