úvod
homepage

G11 vytisknout článek

Přidáno: 24. listopadu 2008  •  Autor: Honza Kočka
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 5421x

 


V poslední době se na trhu začíná objevovat stále více nových piv. Pozadu nezůstává ani největší domácí značka, Gambrinus.

Ne, nečekejte žádnou převratnou novinku ve stylu náchodského Primátora Stout nebo jiné svrchně kvašené pivo. Ani žádný speciál se nekoná. Těch se neprodávají stovky ani desítky tisíc hektolitrů. Ne nadarmo je Gambrinus nejprodávanější značka.

 

Ale i prodejní čísla piv G neznamenají, že se v Plzni nemůže objevit něco nového. A když poptávka u zákazníků po pivech 11° roste, o čemž se mohli přesvědčit u stájového kolegy Kozel Medium, a sektor těchto piv má zatím jen růstovou křivku, bylo rozhodování o novém pivu usnadněno.

loooong description
loooong description

Tudíž si vám dovoluji nejdřív předložit to, co by v Plzni chtěli, abyste si o novém pivu pamatovali, tedy tiskovou zprávu:

 

Gambrinus přichází s unikátní jedenáctkou Excelent

Gambrinus, dlouhodobě nejprodávanější značka na
českém trhu, vychází vstříc chutím milovníkům českého piva a rozšiřuje své portfolio

o Gambrinus 11° Excelent. Od konkurenčních jedenáctek se odlišuje plnější chutí danou přídavkem karamelového sladu a především unikátním dávkováním chmele.
„Gambrinus dlouhodobě dbá na tradici, ale i u něj nazrál čas na inovaci. Nyní vychází vstříc chutím řady konzumentů, kteří stále více vyhledávají plnější česká piva, a doplňuje svou nabídku o Gambrinus 11° Excelent,“ říká Jiří Rákosník, brand manažer značky Gambrinus.

Gambrinus 11°
je výjimečná jedenáctka. „Dvojrmutový varný postup, typický pro Gambrinus
i většinu piv plzeňského typu, naši sládci po roce testování a hledání optimálního výběru sladového ječmene obohatili o podíl karamelového sladu a především o unikátní dávkování chmele. Spočívá v přidání třetí dávky chmele až po ukončení chmelovaru, na samém konci varného procesu. To přináší plnější chuť spolu s intenzivnější chmelovou vůní,“ doplňuje Jan Hlaváček, vrchní sládek značky Gambrinus a pokračovatel rodinné tradice plzeňských sládků.

Stejně jako jeho sourozenci, Gambrinus výčepní světlý (10°) a Gambrinus Premium (12°), i Gambrinus 11° Excelent se vyrábí tradičním pivovarským postupem s odděleným hlavním kvašením a zráním. Gambrinus se vaří pouze ze tří přírodních pivovarských surovin (ječný slad, chmel a voda) a jako všechny výrobky značky Gambrinus tak splňuje podmínky k používání chráněného označení České pivo.

Jméno Excelent pro novou plzeňskou jedenáctku vybrali samotní konzumenti v internetové anketě během letošního srpna. Původně šlo o pojmenování speciálu Gambrinus 13°, který se pak čepoval v Plzni během oslav Dne Gambrinusu. Úspěšný návrh nakonec zvítězil i při rozhodování o podnázvu nové jedenáctky.

Gambrinus 11°
Excelent je pivo pro širší skupinu konzumentů pro nejrůznější příležitosti.
Stejně jako ostatní členové Gambrinus rodiny se i on může pochlubit vysokou pitelností, kdy každý doušek vyvolává chuť na další napití. V obchodní síti se objeví v druhém listopadovém týdnu. Cena baleného piva se bude pohybovat okolo 11 Kč za láhev.

Gambrinus 11° Excelent
Typ kvašení spodní
Chuť bohatá a plná chuť s výrazným chmelovým aroma
Stupňovitost 11,3° (tj. 11,3 % zkvasitelného extraktu v původní mladině)
Obsah alkoholu 4,7 % obj.

 

Balení Láhve 0,5 l, (přepravky a multipacky á 8 ks), KEG sudy 50 a 30 l

 

A jak nové pivo působilo na mě?

Degustační hodnocení: velice čistá chuť, plnější, hořkost schovaná v těle. Pivo nemá většinového pijáka ani urazit, ani překvapit, má ale být lepší než stávající nabídka. Je-li brána v potaz desítka, dvanáctka je téměř k nenalezení, jedná se rozhodně o lepší produkt. Zajímavá je i nové sklenice.

Namlsaného pivaře uvyklého na pivní laskominy minipivovarů nebo piva rozličných pivních stylů zahraniční provenience nejspíš neosloví.


Ještě k případnému zaměňování značek Gambrinus 11° Excelent a Minipivovaru Excelent v Rýmařově, mi tiskový mluvčí Plzeňského Prazdroje pan Jiří Mareček poskytl následující vyjádření:

Naše nová jedenáctka se jmenuje Gambrinus 11°, Excelent je pouze podnázev, obecné jméno.

Slovo excelent lze registrovat jako součást ochranné známky, nikoliv však jako
samostatnou známku, jelikož nemá dostatečnou rozlišovací schopnost. Jedná se o běžně užívané označení, které se vyskytuje ve známkovém rejstříku jako popisné označení.

Pro upřesnění bych uvedl podobnost s názvy, jako třeba Medium či Premium.
Například slůvko Premium má coby přívlastek v názvu pivovar v Žatci, Havlíčkově
Brodě, Náchodě, Přerově a dalších.

Přívlastek pro nový Gambrinus 11°si vybrali sami konzumenti v internetové anketě v srpnu tohoto roku.


Shrnuto podtrženo, na trhu je novinka, která se nejspíš k nelibě příznivců piv malých pivovarů bude prodávat ve velkém, protože na rozdíl od své slabší desítkové sestry má navrch jak v chuti, tak i celkovém projevu. Doplňuje jí zajímavá sklenice, příznivá cena v obchodech a propagační potenciál dominantního výrobce. A návštěvník letních pivovarských slavností Gambrinusu si už nejspíš nevzpomene, že jméno Excelent tehdy vybral pro 13 stupňový speciál.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 15 komentářů, poslední komentář: 30.10.2009 10:38 Komentovat
Re: Není G jak G !!!!!!!! sok30.10.2009 10:38
Víc by ti asi řekli zaměstnanci z Nošovic!!!
Re: Není G jak G !!!!!!!! nery11.03.2009 20:50
POZOR ZMĚNA!!!!!!! Jak jsem tu psal že se 11 a 12 G dělá pouze v Plzni tak už to není...
Voda jarda13.02.2009 10:02
Proč ho vubec dělali??? Na tuhle otazku je velice jednoduchá odpověd, voda neni...
G11... stofko jaro09.12.2008 21:12
tak som už aj ja ochutnal 11% Gambrinus,ale zostal šokovaný, uplne bez chuti dobrého piva,...
Není G jak G !!!!!!!! NERY05.12.2008 19:36
Nechci tady rozebírat kvalitu piva.Jen chci říct že mi na Moravě máme G10 pouze z...
Exceletní Tomáš Kroupa28.11.2008 11:12
To už se nedivím, když pánům mistrům sládkům trvá rok, než přijdou na správné...
Tak rok alebo 2? Libor27.11.2008 11:21
v inom článku tvrdili, že správnu chuť ladili 2 roky, v tomto už len rok... Veď tým sa...
Hořkost: škoda mluvit Zdeno26.11.2008 14:30
Inu, neodolal jsem a G11 ochutnal. Dojem?Plnější chuť než G12, barva stejná jako G10 a G12...
Vyhledávání