úvod
homepage

PRÁVO VÁREČNÉ, o.s. z Brna (2.díl) vytisknout článek

Přidáno: 11. října 2008  •  Autor: Vašíček
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3214x

Dodatek k nedávné krátké zprávě - rozšíření

O co jde našemu vznikajícímu obč. sdružení "PRÁVO VÁREČNÉ" z Brna? Výběr ze stanov:

1. O zvýšení kvóty 200 L piva ročně, pro domácí použití, nejlépe na 500 L/rok. Zákon o spotř. daních č. 353/2003 Sb. Hlava III Daň z piva Par. 86 aj. neberou totiž v potaz, že kvóta 200 L piva (čili např. nějakých 4-5, ale někde i pouhá 1 várka), je naprosto nedostatečná např. tam, kde se slaví svatba, křtiny, promoce s mnoha pozvanýcmi hosty atd., protože daná kvóta se dá spotřebovat v takovém případě za pouhé 1-2 dny, při zmíněných příležitostech, aniž by se pivo prodávalo. Samozřejmě oslovíme příslušná ministerstva, především financí, pokusíme se získat si podporu i přes některé politiky (poslance, senátory), kteří s námi již teď sympatizují (jistě přibudou další). Míru 500 L/rok, nepodléhající zdanění, považuje naše o.s. za rozumnou. V této souvislosti mj. také nelze nevzpomenout drastické omezení výroby piva přes letní sezónu v roce 1919.

 

2. Komerční pivovary v ČR by se také měly více zabývat podstatným rozšířením povinných zásob piva pro případ krize, např. živelných pohrom, vojenského napadení, šířící se infekce aj. Dosavadní povinné kvóty zásob pro tyto případy považuje naše občanské sdružení v některých případech za nedostatečné. Opět se pokusíme využít i polit. cestu, především přes různé bezp. komise a výbory jednotlivých stran. Věříme, že v tomto by mohlo být dosaženo shody napříč politickým spektrem a taktéž to podpoří občané a zdravotníci.

 

3. Propagace většího rozšíření a využití v praxi při výrobě piva, moravských i slezských (valašských, slováckých atd.) komponent, především chmele (tedy ne pouze z tradičního Přerovska), dále výsledků z různých výzkumů a studií, podpora studentů, kteří by se tím více zabývali (především mikrobilologie a chemie, např. nové druhy kvasinek), dále větší propagace a medializace výzkumů pozitivních účinků piva na lidské zdraví (rostlinné polyfenoly, lupullin a další látky, na něž se v posledních asi 30 letech změnil náhled).

 

4. Propagace a oslovení některých církevních činitelů v ČR, případně jinde, vedoucí k projevení zájmu buď o zavedení či obnovení výroby piva a pivních produktů pod patronací církve, v církevních, případně jiných objektech. Církev dříve běžně vařila pivo (stejně jako pěstovala a lisovala víno), zisky z něj nebyly zanedbatelné a v dnešní době, kdy např. církev žádá přes 1/4 biliónu Kč po státu po dobu 60 let (přibližně 4,5 mld Kč ročně) by taková, alespoň částečná soběstačnost některých osvícenějších lidí z našich církví, orientujících se např. směrem Belgie (kde z cca 1660 pivovarů zde provozují mnišské řády stovky minipivovarů, v podstatě stovky let a úspěšně), rozhodně zvedla prestiž některých složek církve v očích veřejnosti (především milovníků piva). Pro toto také hodláme oslovit některé politiky, především z KDU-ČSL, ale i jiných stran, dále veřejně známé církevní hodnostáře. Chceme také případným zájemcům zprostředkovat školení (technologie), případně úvěry na zařízení, kontakty na distribuci a marketing.

 

5. Dále zprostředkování malých zájezdů (od 5 osob) na různé ochutnávky především malých a domácích pivovarů, ale i na velké akce (např. OktoberFest), propagace kultury pití piva, konzumace pivních specialit, zprostředkování prohlídek pivovarů aj.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 9 komentářů, poslední komentář: 03.11.2008 18:36 Komentovat
Re: Re: Re: Re: Re: Re: Re: kvota Vašíček03.11.2008 18:36
Ano, máte pravdu, ombudsman je také v Brně, ale osobně bych byl raději, aby tam byl už...
Re: Re: Re: Re: Re: Re: kvota Petr Měrka23.10.2008 16:59
Jak by asi na naši iniciativu reagovali na úřadu u ombudsmana? Myslím že ho máte v Brně....
Re: Re: Re: Re: Re: Re: kvota framax18.10.2008 23:39
Souhlasím se všemi komentáři, které zde zazněly. I kladnými, ale i zápornými. Posoudím...
Re: Re: Re: Re: Re: kvota Vašíček18.10.2008 13:54
Ale jsk znám některé "zákonodárce" a jejich asistenty (bohužel osobně), vím, že je...
Re: Re: Re: Re: kvota umbob15.10.2008 19:05
Ač nevařič, musím souhlasit s Hrochem. Je to postavené nahlavu. Někde jsem četl i průzkum...
Re: Re: Re: kvota hroch15.10.2008 14:29
Teď to není ani polovičatá snaha a kdo se ze zákonodárců bude ochoten podívat do znění...
Re: Re: kvota Petr Buriánek15.10.2008 10:12
"- a co vinaři..." Nic, stačilo by srovnat naše podmínky s jejich. Zachovat stávající...
Re: kvota Vašíček14.10.2008 11:55
Jistě, v podstatě máš pravdu, ale jak jistě znáš naše už dlouho setrvalé nepříznivé...
Vyhledávání