úvod
homepage

Kam kráčíš, české pivní sběratelství? (aneb nejen o neduzích, které tento obor trápí) – část II. vytisknout článek

Přidáno: 18. srpna 2008  •  Autor: malakin
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 6345x

A kterému serveru vlastně dát přednost? Aukru nebo Odklepnuto? Třeba Vám s výběrem pomůžou následující řádky.


Aukro

Plus - Aukro funguje déle (od 8/2003) a je tudíž známější. S tím souvisí i větší počet uživatelů a tedy i potenciálních zájemců o nabízený předmět. Aktuální stav naleznete ve statistikách serveru. Toto číslo ovšem musíte brát s rezervou. Mnozí uživatelé vlastní několik různých účtů (znám jednoho, který jich má minimálně šest, i když některé z nich má již zablokované), většinou z důvodu zachování si anonymity, tedy alespoň dočasné, protože dříve či později se každý takový uživatel prozradí.

Plus - Program ochrany kupujících (viz http://www.aukro.cz/help_item.php?zoom=N&item=1454).

Plus - Díky fixnímu konci lze pro přihazování na konkrétní aukci využívat „programů na automatické přihazování“. Pomocí nich můžete přihazovat i v době, kdy nejste fyzicky přítomni u počítače. U dané aukce si nastavíte pouze čas, kdy má být přihozeno, částku, která se má v onu dobu přihodit, a pak už si klidně můžete odjet třeba na dovolenou. Nevýhodou těchto programů je pouze to, že jsou většinou placené. Ale cca 5 korun za jeden příhoz je ještě v normě…

Mínus - Vysoké poplatky a nepřehlednost. Platíte provizi z prodeje (obvykle 4 %), poplatek za zveřejnění aukce, a to i v případě, že předmět neprodáte, poplatek za vložení miniatury obrázku k Vaší aukci apod. Pokud prodáváte předmět za pár korun, o kterém nemáte jistotu, že se prodá, snažíte se ušetřit a miniaturu nevkládáte. Tím se stávají Vaše aukce nepřehlednými pro kupující a celý server s ním.

Mínus - Nemožnost delšího trvání aukce. Základní doba, na kterou můžete aukci vystavit, je týden. Pokud chcete více (maximum je 10 dní), musíte si opět připlatit. I tak je 10 dní skutečně málo. V průběhu roku třeba ne, ale v době dovolených jednoznačně.

Mínus - Nežádoucí cenzura diskusního fóra. Pokud si na Aukro či její zaměstnance chcete stěžovat, tady nepochodíte. Váš příspěvek je obvykle smazán a Vy za to můžete být odstaveni. Jedinou možností je postoupit stížnost vyšším místům. Máme tu sdružení obrany spotřebitelů, obchodní soudy, ČOI apod. Je to sice až krajní řešení, ale není-li zbytí…

Plus i Mínus - Pokud jako prodejce splníte několik podmínek (http://www.aukro.cz/country_pages/56/0/super_prodejce.php), můžete být přiřazeni k tzv. super prodejcům. Že to má pramálo společného s tím, že máte stovky až tisíce spokojených zákazníků, je jasné každému po přečtení podmínky o obratu, resp. podmínky o počtu prodaných předmětů ve třech po sobě jdoucích měsících. Statut super prodejce je tedy více ukazatelem zaplacené provize z prodeje než informací o prodejci jako takovém.

Plus i Mínus - Výhodou i nevýhodou současně – tedy jak pro koho – je fakt, že Aukro „často toleruje“ opakované porušování obchodních podmínek (Výňatek z Obchodních podmínek společnosti Aukro s.r.o., bod 9.3.2: Aukro jako provozovatel aukčního systému se nepodílí na obsahu nabídek, popisu zboží, stránek „O mně“, komentářů, diskusních fór či skupin vyskytujících se v rámci aukčního systému a přístupných prostřednictvím sítě internet a za tento obsah neodpovídá. V případě jakéhokoliv podezření z porušení právních předpisů je Aukro oprávněno pozastavit uživatelské účty. Při podezření ze spáchání trestného činu Aukro uvědomí orgány činné v trestním řízení.).

Má-li prodejce slušný měsíční obrat a platí tedy Aukru vysokou provizi, může být víceméně v klidu. V případě pochybení mu sice Aukro účet může zablokovat, ale současně dostane svolení ke zřízení účtu nového.

Příkladem může být uživatel „BohSal“, který opakovaně klamal kupující tím, že si přihazoval na své vlastní aukce přes účet svého syna „tom-sa“, a tím si navyšoval cenu prodávaných předmětů (např. [1] „Pivní sklenice Kalich – 750 let Litoměřic“, č. aukce 325990290, konečná cena: 785,- Kč, prodejce: BohSal, kupující: podsednicekv, 2. nejvyšší příhoz: tom-sa; [2] „Pivní sklenice Pivovar Korbel Malý Rohovec“, č. aukce 325982595, konečná cena: 605,- Kč, prodejce: BohSal, kupující: lacim, 2. nejvyšší příhoz: tom-sa; [3] pivní půllitr „Meloun, hostinec a pivovar U Lípy, zanikl“, č. aukce 337882812, konečná cena: 543,- Kč, prodejce: BohSal, kupující: petrat77, 2. nejvyšší příhoz: tom-sa).

Za své neférové jednání byl sice BohSal nakonec přeci jen odstaven (http://www.aukro.cz/show_user.php?search=BohSal), ale pouze „naoko“. Dostal svolení ke zřízení nového účtu Boh-Sal, dnes již také odstaveného (http://www.aukro.cz/show_user.php?search=boh-sal).

Výňatek z emailu ze dne 22. dubna 2008:

Dobrý den,

děkuji za Váš email. Chtěli bychom Vás informovat, že uživateli BohSal byl povolen nový účet Boh-Sal. V případě opětovného porušení pravidel nebude účast tohoto uživatele na Aukro.cz možná.

S přátelským pozdravem

Milan Štefánik
Aukro tým


Uznávám, každý může udělat chybu, takže druhou šanci lze pochopit, ale třetí šance v podobě účtu „sal-dan“ (že by vnuk?), tak to už je vážně na pováženou…


Odklepnuto

Plus - Ačkoli funguje relativně krátce (od 3/2006) a dlouhou dobu bylo v ústraní, po zavedení nepřiměřených poplatků na Aukru (10/2007) sem přešla velká část prodejců. Důvod byl zřejmý – žádná provize z prodeje, žádné poplatky za zveřejnění. Platili jste pouze za zvýhodnění Vaší aukce, tedy umístění na hlavní stránce, na první straně dané sekce apod. Od 1. 6. 2008, kdy byla i zde zavedena provize z prodeje (1,5 nebo 2 %), to sice již neplatí doslova, ale i přesto zůstává Odklepnuto v porovnání „poplatky-výkon“ pořád nejlevnějším českým internetovým aukčním serverem.

Plus - Výrazná ochota k řešení problémů a nedostatků. Výjimkou je pouze vylepšení vyhledávání, které slibují a slibují, ale „skutek utek“.

Plus - Filtr „nové aukce“. Pokud nechcete ztrácet čas prohledáváním aukcí, které jsou zde nabízeny již poněkolikáté, je tu pro Vás právě tento filtr. Jako „nová“ je označena pouze ta aukce, která je zde poprvé, tj. prvně vystavená. Toto je, bohužel, možné pouhé 3 dny od vystavení. Poté se již aukce jako nová nezobrazí a je zařazena mezi ostatní.

Mínus - Nedoladěné vyhledávání. Při vyhledávání nefunguje tradiční trik s hvězdičkou (např. piv* namísto pivo, pivní či pivovar), takže pokud chcete něco najít, musíte postupně zadávat více klíčových slov. Výsledky vyhledávání se vám také nezobrazí roztříděné do kategorií, ale všechny naráz, takže pokud nejste obrněni velkou trpělivostí, prohledávání brzy vzdáte. Další vadou na kráse je absolutní absence vyhledávání v popisu aukcí (donedávna ještě fungovalo) a aukcích ukončených. Pokud jste náhodou nebyli pár týdnů u počítače a chcete si zpětně dohledat, o co jste třeba přišli, bez znalosti čísla konkrétní aukce prostě neuspějete. Můžete sice zkusit Google, ale ani ten není všemocný.

Mínus - Jste-li z Aukra zvyklí, že si v nastavení zadáte klíčová slova, která vás zajímají, a při jejich výskytu v názvu či popisu nějaké nové aukce Vám o tom přijde na mail oznámení, tak s tím zde nepochodíte. Na Odklepnuto k tomu potřebujete program, který pracuje s RSS zdroji. Já např. používám FeedReader (www.feedreader.com). Je jednoduchý a hlavně neplacený. Na druhou stranu těch nových aukcí je zde tolik, že byste skutečně nedělali nic jiného než seděli u počítače a koukali na nově vystavené aukce. A to může asi málokdo.

Mínus - Klouzavý konec aukce. Pokud přihodíte na aukci, která Vás zajímá, v době kratší než 3 minuty před koncem, konec aukce se automaticky prodlouží o další 3 minuty. Takto se to prodlužuje do té doby, dokud to někoho z Vašich soupeřů nepřestane bavit a nevzdá to. Pro prodejce je tento systém jednoznačným přínosem, protože konečná cena se mnohdy vyšplhá dost vysoko, pro kupujícího je to naopak většinou nevýhodné, protože musí za předmět zaplatit více, než kdyby zkoušel štěstí v několika posledních sekundách trvání aukce, což je běžné např. na Aukru.

Mínus - Kvůli klouzavému konci zde nelze využívat programů na automatické přihazování.

Plus i Mínus - Funkce skrytý uživatel. Chcete zůstat v anonymitě? Nastavte si volbu „skrytý uživatel“. Ostatní nebudou vědět, s kým mají tu čest a nebudou Vám třeba schválně kazit aukce. Mnozí sběratelé jsou totiž nepřejícní a pokud vidí, že přihazuje někdo, koho zrovna nemají v oblibě, navyšují dotyčnému kupní cenu.

Zatímco skrytého kupujícího lze víceméně tolerovat – prodejci se jeho jméno ukazuje, tak nehrozí to, že by nevěděl, kdo jeví o jeho aukci zájem – skrytého prodejce akceptovat nelze. Protože netušíte, s kým vlastně máte tu čest, nemáte představu o jeho solventnosti. Nemůžete brouzdat jeho komentáři, přemýšlet nad tím, jak se choval při minulém obchodu apod. Těžko také zjistíte, zda si náhodou nepřihazuje z jiného účtu na vlastní aukci. Skrytý prodejce je předem nedůvěryhodný a pokud se stydí uveřejnit svou přezdívku, je něco v nepořádku.

Plus i Mínus - Pokud některý z nabízených předmětů neprodáte, máte šanci opětovného zveřejnění. Je jen a jen na Vás, kdy tak učiníte. Zda hned nebo až za pár týdnů. Většina prodejců ale nečeká a aukce opakuje ihned po neúspěšném prodeji a takto činí stále dokola a dokola. Argumentují faktem, že jsou stále noví a noví uživatelé a tudíž i noví potenciální kupci. Odklepnuto se tak díky tomu stává odkladištěm statisíců předmětů, o které možná někdo v budoucnu projeví zájem. Ale možná také ne.
vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 2 komentáře, poslední komentář: 11.12.2013 10:02 Komentovat
prosba o radu Novotný Stanislav11.12.2013 10:02
Dobrý den,jmenuji se Novotný Stanislav.Rád bych si u Vás podal inzerát na prodej...
Dodatky Marek Kamlar22.08.2008 12:29
Od doby, kdy jsem tento clanek sepsal, uplynulo par tydnu a protoze svet internetu se meni kazdym...
Vyhledávání