úvod
homepage

Předražená voda vytisknout článek

Přidáno: 17. srpna 2008  •  Autor: Jiří Kaňa
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3153x

Jsou nealkoholické nápoje v restauracích příliš drahé? A nebo je tam naopak absurdně levné pivo?

Pokud se občas, třeba na výletě, dostanete do hospody i s dětmi, asi se někdy nestačíte divit. Zvlášť pokud jste zvyklí normálně platit jenom za svoje pivo a najednou máte vysolit nemalý peníz i za nealko.

 

K napsání této úvahy mne přiměl článek o nuselském minipivovaru Bašta na webu Pivovary.info (http://pivovary.info/view.php?cisloclanku=2008080009). Respektive fotografie, přibližující místní cenové poměry. Na podivné cenové relace jako zde totiž narážím čím dál častěji (třeba v Plzni Na Parkánu). Mám na mysli stav, kdy půllitr piva stojí nějakých třicet korun, kdežto půllitr s prominutím pitomé limonády nebo dokonce sodovky klidně sedmdesát.

 

Vždycky přemýšlím, o co náročnější by musel být proces přípravy limonády ve srovnání s vařením piva, aby opravňoval takovýto cenový rozdíl. Má to znamenat, že pivo je ve srovnání s ušlechtilou Fantou sprostý laciný nápoj? Je potřeba důkladně si připlatit za ten požitek z božského buketu Mirindy s jemnými tóny citrusových plodů v chuti a s náznakem pikantní kyselinky? Nebo je prostě nutné kompenzovat nižší výtoč sodovky marží v řádu mnoha stovek procent?

 

Odpověď je pochopitelně v něčem jiném – cena je prostě taková, jakou trh snese. A nezdráhejte se potomkovi objednat další Sprite. Je to mimo jiné i úplatek za to, že si můžete v klidu vychutnat ještě jedno pivo.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 3 komentáře, poslední komentář: 18.08.2008 15:06 Komentovat
Drahá soda a levné Plzeňské (v Německu) Pavel18.08.2008 15:06
Ono těch cenových podivností. Týkají se i hrnku čaje za "třicet" i víc. Ale ani pivo...
trh ladin17.08.2008 20:32
Sami jste si odpovedeli, co si zakaznik necha libit, to ma. U me je poradi v hospodach...
odpoveď je zde emu17.08.2008 20:01
http://ekonomika.idnes.cz/balena-voda-je-pro-restaurace-zlaty-dul-d9p-/ekonomika.asp?c=A080728_21...
Vyhledávání