úvod
homepage

Tmavá piva vytisknout článek

Přidáno: 18. února 2003  •  Autor: Ondra Koucký
průměrné hodnocení Hodnocení: 2,51 hodnotících Hodnotících: 18 počet zobrazení Zobrazeno: 6710x

Tmavá piva jsou jakýmisi předchůdci tradičních světlých piv. Jejich barva je dána barvou sladu, který se dříve
sušil na hvozdech, pod nimiž se přímo topilo dřevem.

Zelený slad tak byl v kontaktu s kouřem od něhož získával kouřové aroma a díky obtížné regulaci teploty docházelo ve značné míře ke karamelizaci cukrů obsažených v zrnu. V současné době je možno takový hvozd shlédnout v pivovarském muzeu „U Fleků“.

Až s rozvojem nových výrobních postupů bylo možno posléze vyrábět i slady světlejší, jež jsou základem všech piv vyráběných u nás. Tmavá piva, jak je nyní známe z výčepů a prodejních pultů, pocházejí původně z Bavorska, kde byla zejména v Mnichově a okolí místní specialitou.

Tmavé pivo mnichovského typu se od piva plzeňského liší především barvou (40-100 j. EBC, plzeňské 8-12 j. EBC) danou použitými druhy sladu. Používá se světlý plzeňský, bavorský, karamelový a pražený, některé pivovary z ekonomických důvodů využívají ke zvýšení barvy kulér, což je roztok zkaramelizovaného cukru. Dále pak nižší hořkostí (kolem 20j. EBC, plzeňské 25-40 j. EBC), kde na části hořkosti se podílejí též některé složky již dříve zmiňovaných speciálních sladů. V neposlední řadě je odlišná i sladší karamelová chuť a vůně.

Technologie výroby takových piv se liší nejvíce použitými surovinami. Kvasnice, teploty a doby hlavního kvašení i dokvašování se od klasického světlého piva ve své podstatě neliší. Za zmínku stojí ještě piva polotmavá nebo tzv. granátová, která tvoří jakýsi mezistupeň mezi pivem světlým a tmavým a jejich výroba spočívá v uvaření mladiny požadované barvy a nikoli řezáním světlého piva s tmavým, jak se mnohdy veřejnost domnívá. Z tohoto důvodu bývají zařazována do samostatné kategorie.

Poslední dobou našich pivovarů, které mají ve své nabídce tmavé pivo ubývá, ale jsou i takové, jenž díky nezaměnitelnému charakteru svého produktu se staly stálicemi na českém i světovém trhu. Nejznámějším příkladem je restaurační pivovar „U Fleků“, jehož historie sahá až na konec 15. století a na jeho vyhlášenou Flekovskou 13% se sjíždějí lidé z celé republiky i přilehlých zemí již řadu desítek let. Další známá piva temně hnědé barvy jsou 19% Porter produkovaný pardubickým pivovarem a nejsilnější české pivo Primátor 24% s obsahem alkoholu 10% obj.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 0 komentářů Komentovat
Vyhledávání