úvod
homepage

Pivovary, pivovary, dobré pivko dáváte! vytisknout článek

Přidáno: 9. července 2008  •  Autor: Martin Jarošek
průměrné hodnocení Hodnocení: 0 hodnotících Hodnotících: 0 počet zobrazení Zobrazeno: 3285x

28.června proběhly v Bzenci slavnosti Kněžihorského piva, které se konaly u příležitosti prvního výročí založení bzeneckého minipivovaru.

Znalcům české geografie ihned přijde na mysl, že Bzenec bývá spojován spíše s alkoholickým nápojem vyrobeným z ušlechtilých hroznů. Nicméně v zámeckém parku v onom jihomoravském městě v osudnou sobotu teklo pivo skutečně hustým, takřka jednolitým proudem. Stánků bylo dostatečné množství, takže i přes hojnou účast žíznivých a nadržených pivopijů se netvořily u zdrojů nepřístojné fronty.

 

Nejvíce výčepů nabízelo standardní světlou kvasnicovou Kněžihorskou dvanáctku, čepovalo se též pivo černé. Nechyběly však ani místní pivní speciály. Výborný ležák medový (ačkoliv na můj vkus přece jen o pár jednotek sladší) a dle mého názoru nejpovedenější lokální pivo zázvorové, které disponovalo mnou tak vždy preferovanou vyvážeností jednotlivých složek a chutí. Všechny druhy měly jednotně 12 stupňů . K chuti však přišla i klasická desítka Janáček z Uherského Brodu, zvláště když si lehce znavený konzument potřeboval na čas odpočinout od přínosných degustačních zážitků, ale přesto chtěl kontinuálně udržovat svůj momentální euforický stav.

 

Organizačně bylo dobře postaráno i o jídlo – klobásy, párky, zvěřinový guláš, a rovněž upoutal bohatý program – povětšinou ve stylu hostujícího Moravského Slovácka. Plocha parku byla rozehrána spektrem pestrobarevných lidových krojů a ačkoliv již byl podle kalendáře konec měsíce června, organizátoři demonstrovali jak se kolektivně staví tradiční májka. Snad jen té dechovky tam bylo alespoň zpočátku moc.Pak country a bigbít přišel na řadu až pozdě večer, kdy již byla většina účastníků pitím Kněžihorských ležáků víceméně unavena.

 

V programu snad nejvíce zaujala Chmelobrana Žatec se svým speciálním vozítkem – šlápohybem, kde pijáci u centrálního pultu při konzumaci piva šlapali do bicyklových pedálů a bizarní monstrum, snad inspirované příběhy Foglarových Rychlých Šípů se pod řízením ve předu sedícího šoféra pohybovalo po areálu slavností. K večeru přijel na blízké improvizované parkoviště žlutý vůz značky Ferrari. Fámy, že se jedná o nové auto majitele bzeneckého pivovaru p. Radka Patáka se sice ukázaly býti nepodloženými, ale přesto přejme podobným nadšencům ve vaření poctivého českého (i moravského) piva mnoho zdaru a vyprodané pivní festivaly. Kněžihorský ležák je běžně možno nalézt na čepu v sousední obci Vracov.

vytisknout článek Vytisknout článek

Hodnocení článku

Pro hodnocení se nejprve přihlašte.

Celkem 5 komentářů, poslední komentář: 20.07.2008 21:50 Komentovat
Re: Re: Re: Zázvorové pivo Moro20.07.2008 21:50
A snad jen - Kněžihorské je běžně na čepu i v Kyjově v podniku s názvem Colour Bar ....
Re: Re: Zázvorové pivo Moro20.07.2008 21:42
Pánové, mohu se pochlubit tím, že jsem s Radkem Patákem pivo osobně vařil. Jeho...
Re: Re: Zázvorové pivo Jiri.J11.07.2008 13:19
Honzo, mě taky ne, ale tohle je skutečně vyjímka. Co jsem zatím měl u nás v ČR tak...
Re: Zázvorové pivo Honza Kočka11.07.2008 12:07
Tak to tam asi musim jet vyzkouset. Zatim mi zazvor v pivo prilis neocaroval. Treba toto bude...
Zázvorové pivo Jiri.J11.07.2008 12:05
Pravda pravdoucí. Pivo od Radomila Patáka je skutečně vynikající. Zhruba před rokem jsme...
Vyhledávání